Molitve Devetnice Devetnica blaženoj Ozani Kotorskoj
Devetnice Molitve

Devetnica blaženoj Ozani Kotorskoj

DEVETNICA BLAŽENOJ OZANI KOTORSKOJ

I.DAN

R. Bože, u pomoć mi priteci.
O. Gospodine, pohiti da mi pomogneš.
Slava Ocu…

Čežnja za Bogom

Ozana Kosić, krsnim imenom Katarina, čeznula je za Bogom od svoje rane mladosti. Čuvajući stado po planinama svog zavičaja, divila se prirodi: cvijetu i travi, planini i potoku, suncu i zvijezdama, te je svoju misao zahvalno upravljala k Onomu koji je sve to stvorio i divno uredio. Naša je Blaženica sreću i radost tražila i nalazila samo u Bogu. Brzo je shvatila da izvan Njega nema istinskog zadovoljstva ni mira, zato se sva njemu posvetila.

Neka nas njezin primjer potakne da zapažamo, divimo se i zahvaljujemo Bogu koji je sve stvorio iz ljubavi prema čovjeku, da se svemu divi, svime se koristi i za sve zahvaljuje.

Pomolimo se:

Draga naša Blaženice! Isprosi nam milost, da prepoznajemo Boga u svemu što nas okružuje: u ljudima, prirodi i u stvarima, da mu dostojno zahvaljujemo zbog beskrajne njegove ljubavi sada i u vječnosti. Amen.

Očenaš, Zdravo Marijo, Slava Ocu.

II.DAN

(Počinje kao prvi dan)

Vjernost u služenju

Ozana je svom dušom željela trajno boraviti u Božjoj blizini. Kao mlada djevojka, nastanila se u Kotoru radeći kao kućna pomoćnica, gdje je mogla pohađati crkve i njegovati sakramentalni život. Ispunjena Bogom, unosila ga je u svaki posao, u svako mjesto gdje je boravila. A Bog joj je, na čudesan način, iskazivao svoju naklonost.

Gdje Bog i čovjek djeluju zajedno kraljevstvo je Božje vidljivo svakom stvorenju. A kakav je moj odnos s Bogom? Je li i po meni kraljevstvo Božje prisutno u sredini gdje boravim?

Pomolimo se:

O, blažena naša Ozano! Ti si ponizno slušala svoje pretpostavljene i uzorno vršila svoje dužnosti. Isprosi nam milost, da i mi savjesno, iz ljubavi prema Bogu, ispunjavamo dužnosti svoga staleža, kako bi, na kraju naših dana, iz usta Vječnog Gospodara čuli utješne riječi: „Slugo dobri i vjerni, uđi u radost Gospodara svoga.“Amen.

Očenaš, Zdravo Marijo, Slava Ocu.

III.DAN

(Počinje kao prvi dan)

Ljubav prema bližnjemu

Još kao služavka u kući svojih gospodara, Ozana je pokazivala osobitu skrb za siromahe. Nije joj bilo dovoljno dijeliti ostatke jela s gospodareva stola, već je i svoj zalogaj s njima dijelila. Isto je tako i svoju zaradu dijelila siromasima. Brojnim drugim djelima duhovnog i tjelesnog milosrđa svjedočila je svoju ljubav prema potrebnima. Bog je na čudesan način nagrađivao njenu velikodušnost. Svako dobro djelo, učinjeno iz kršćanske ljubavi, pretvara se u cvijeće kojim se plete vijenac za Darovatelja svih stvari, koji je rekao da ni čaša hladne vode, pružena bližnjemu u Njegovo ime, neće ostati nenaplaćena.

Pomolimo se:

O, divni gorski cvijete, blažena Ozano! Tvoja je jedina želja bila omiljeti Bogu, činiti dobra djela i spašavati duše, otkupljene predragocjenom krvlju Spasiteljevom. Nadahni nas svojom nesebičnom ljubavlju prema bližnjemu, kako bi se i naša dobra djela pretvorila u neuveli vijenac, kojim će nas ovjenčati Gospodin, pravedni Sudac. Amen.

Očenaš, Zdravo Marijo, Slava Ocu.

IV. DAN

(Počinje kao prvi dan)

Samoća i pokora

Naša je blažena Ozana živjela svoj život samoće, pokore i molitve za spasenje svijeta. Samotnička ćelija u kojoj je boravila, postala je mjesto trajnog sjedinjenja s Bogom. Htjela je osjetiti bol križa, mukotrpnu čovječnost Kristovu i njegov primjer beskrajne ljubavi.
Nismo svi pozvani na takvu pokoru, ali se svi moramo čuvati grešnih prigoda i loših utjecaja, te pomagati drugima koji su u duhovnoj opasnosti. Napasti se najlakše svladavaju postom i molitvom.

Pomolimo se:

O velika pokornice, blažena Ozano, koja si toliko ljubila kršćanski samoprijegor, da si svoje nevino tijelo trapila teškom pokorom, isprosi nam, po zaslugama Isusa Krista, duh pokore, kako bismo mogli odolijevati napastima i svladavati zle sklonosti, radi svoga vječnog spasenja. Amen.

Očenaš, Zdravo Marijo, Slava Ocu.

V. DAN

(Počinje kao prvi dan)

Križ ljubavi

Blažena Ozana gajila je osobitu pobožnost prema Muci Gospodinovoj. Od onoga dana, kada je kao djevojčica imala viđenje raspetog Spasitelja, neprestano joj je taj lik lebdio pred očima. Često je meditirala o njegovoj neizrecivoj ljubavi prema grešnicima, što bi je ganulo do suza. Iz tog otajstva Kristove muke crpila je duhovnu snagu i ustrajnost u svim kušnjama, bolestima i protivštinama.
Svatko od nas nešto trpi. Bol, promatrana ljudskim očima, čovjeka vodi u očaj, a kršćanski gledana, poseban je Božji zahvat u naš život. Blago nama ako trpimo predani u volju Božju, jer će nam takvo trpljenje donijeti spasenje.

Pomolimo se:

Raspeti Isuse, ti si, iz ljubavi prema nama, podnio najokrutnije muke i smrt na križu. Po svojoj pregorkoj muci, i po zagovoru blažene Ozane, budi milostiv nama i svima onima koji padaju pod težinom svoga životnog križa. Amen.

Očenaš, Zdravo Marijo, Slava Ocu.

VI. DAN

(Počinje kao prvi dan)

Molitva

Molitva je blaženoj Ozani bila izvor utjehe i snage, nadahnuća i mira, te siguran štit protiv napasti. Živom je vjerom i pouzdanjem molila Boga za sebe i za cijeli svijet. Uvijek je bila s nečim zaposlena, jer je znala da je besposlica izvor mnogih zala u svijetu. Plodove njezine molitve osjetili su kotorski građani, ali i svi oni koji su joj se preporučivali u molitve. Najsigurnije sredstvo u borbi protiv đavolskih nasrtaja je molitva. Čvrstim pouzdanjem predajmo Bogu sve svoje duhovne i tjelesne potrebe i molimo njegovu milost i milosrđe.

Pomolimo se:

Blažena naša zagovornice! Ti si bila tako odana molitvi da se nisi zadovoljavala samo dnevnom molitvom, nego si i noću izlijevala svoje srce pred Bogom. Po zaslugama Isusa Krista isprosi nam dar iskrene i pobožne molitve, kako bismo postigli milost vječnog spasenja. Amen.

Očenaš, Zdravo Marijo, Slava Ocu.

VII. DAN

(Počinje kao prvi dan)

Pobožnost prema presvetom oltarskom sakramentu

Sin Božji boravi na oltaru pod prilikama kruha, iz ljubavi prema nama. O, divne li Isusove ljubavi! Euharistija krijepi naše duše u svim pogibeljima. Zato je želja Crkve da se kršćani što češće pričešćuju. Blažena Ozana je s najvećom pobožnošću pristupala k stolu Gospodnjem, a na taj se sveti čin pripravljala postom i molitvom. Iz euharistije je crpila duhovnu i tjelesnu snagu. Pristupimo i mi rado i često tom otajstvu ljubavi kako bismo je bili spremniji dijeliti i širiti oko sebe.

Pomolimo se:

Anđeoska djevice, koja si radi svoje velike pobožnosti prema Presvetom oltarskom sakramentu dobila milost da duhovnim očima vidiš lik Raspetog Spasitelja u posvećenoj Hostiji, isprosi i nama osobitu pobožnost prema ovom Otajstvu ljubavi, te milost da ga u životu uvijek dostojno primamo, a u zadnjem času života neka nam bude popudbinom za vječnost. Amen.

Očenaš, Zdravo Marijo, Slava Ocu.

VIII. DAN

(Počinje kao prvi dan)

Poniznost

Poniznost je u životu blažene Ozane bila poput bisera među draguljima. Uvijek je skrovito vršila pokornička djela, čime je željela slijediti primjer Blažene Djevice Marije, ponizne službenice Gospodnje. Unatoč izvanrednim Božjim darovima koje je posjedovala, pred Bogom se držala malenom, potrebnom njegova milosrđa.
Poniznost je temelj svake kreposti. Naš je život poput cvijeta, koji danas cvate a sutra vene. Ništa ne posjedujemo a da nam Bog nije darovao. Prava poniznost nije ništa drugo nego poznavanje vlastitog ništavila, slabosti i ograničenosti. Ponizan čovjek mio je Bogu i ljudima.

Pomolimo se:

O, ponizna djevice Ozano, koja si sebe smatrala slabom i nesavršenom, unatoč brojnim milostima kojima te Bog obdario već od najranijeg djetinjstva, isprosi i nama, slabima i nesavršenima, krepost poniznosti, kako bismo omiljeli Bogu i zavrijedili vječnu nagradu na nebesima. Amen.

Očenaš, Zdravo Marijo, Slava Ocu.

IX. DAN

(Počinje kao prvi dan)

Na pragu vječnosti

Nakon više od pedeset godina isposničkog života, duša se blažene Ozane preselila u vječnost. Kada je osjetila da joj se približava smrtni čas, zamolila je da joj čitaju Muku Isusovu po Ivanu. Iako je provodila nevin i svet život, na ovaj se trenutak prijelaza pripremala sa svom ozbiljnošću, jer je bila svjesna da su jedinom Bogu znane sve naše misli, riječi i djela. Čitav je život blažene Ozane bio himan Očevoj ljubavi, a u zadnjim je časovima tu ljubav još više usavršavala kajanjem i žarkom molitvom. I tako je ova blažena duša, poletjela na krilima ljubavi u zagrljaj Onomu kome je posvetila i predala sav svoj život.

Pomolimo se:

Blažena Ozano! Ti, koja si se – premda sveta- ozbiljno pripravljala na smrt, isprosi nam milost da i mi puni nade i svetoga straha očekujemo zadnji trenutak svog žiivota, te da se okrijepljeni svetim Otajstvima, nakon prijelaza u vječnost, nađemo u zagrljaju Isusa i Marije. Amen.

Očenaš, Zdravo Marijo, Slava Ocu.

Izvor: dominikanke.org

Foto: www.katehetski-nadbiskupija-split.net

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.