Vjera Meditacije Darovi kontemplacije
Meditacije Vjera

Darovi kontemplacije

Postoji naravno razmatranje o Bogu, ukoliko je On tvorac prirode; postoji nadnaravno razmatranje o Bogu, ukoliko je On tvorac milosti; i postoji kontemplacija koje gleda Boga u njegovim savršenostima, darom mudrosti koja je čist, smiren i oštar pogled razuma.

Na prvi način razmatraju ponekad filozofi, koji, nakon raščlanjivanja neke tajne prirode, dolaze do razumskog rasvjetljenja, mira i jasnoće o toj tajni, te je njihov razum smiren, ispunjen i zadovoljen tim objektom. Na drugi način razmatraju ponekad sluge Gospodnje s divnim znanjem o milosnim otajstvima. Na ovaj način razmatraju i proroci, koji imaju znanje koje spada u naravni red, da rasvijetle ono nadnaravno. Na treći način razmatraju oni koji imaju dar mudrosti, kao i drugi koji su posebnim zahvatom primili nebesko svjetlo za trenutnu situaciju, i tim rasvjetljenjem mogu razmotriti božanske savršenosti, s udivljenjem i napetošću duše. Ustvari, kontemplacija je najizvrsnije, najjasnije, najistinitije i najprofinjenije znanje o božanskim stvarima. Ujedno je jaka toplina osjetilima jer pretpostavlja prisutnost božanske ljubavi u volji, od koje se volja razgori i ubrzano raste uz viđenja božanskih savršenosti. Dar Duha Svetoga, zvan Razum, daje percepciju božanskih savršenosti, a dar mudrosti služi njihovom razlikovanju, s činom kontemplacije, koja je slađa od svih utjeha ljudskih. […]

Četvrt sata kontemplacije obično proizvede više utisaka u duši od mnogo godina uobičajene molitve. Jer duša, jednom dovedena na brdo Božjih slasti, ostaje uvijek zaljubljena u božanske ljepote, i ubrzo počinje prezirati sve zemaljsko što je smatrala lijepim te se vježba u mrtvljenju, poniznosti i davanju sebe u svim situacijama kako bi više proslavljala Boga, bez obzira je li u pitanju život ili smrt ili kakvo drugo dobro koje je izvan božanskog Veličanstva.

Nemaju svi koji su u stanju milosti dar mudrosti, i malo je onih koji imaju dar kontemplacije, jer je malo onih koji dovoljno čuvaju srce da bi došli do uživanja ovih tako slatkih ophođenja s Gospodinom, koja su kao učestvovanje u budućoj slavi.

Izvor: karmel.hr – Ivan od Isusa i Marije, Scuola di orazione, 42-44

Foto: Tradicionalna Misa

Uredio: Nikola Knezi

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.