prijateljstvo DANAS: Cjelodnevno klanjanje u Karmelićanskoj crkvi u Somboru
Crkva Vjera

DANAS: Cjelodnevno klanjanje u Karmelićanskoj crkvi u Somboru

„Mir vam svoj ostavljam, mir vam svoj dajem.“ (Iv 14, 27)

Izvanjski mir koji možemo doživjeti na klanjaju (mir i tišina) dopire i u našu nutrinu. On vodi do unutarnjeg mira, koji se širi na sva područja našeg života. To ne znači da će sve u našem životu biti savršeno i bez muke, ali Kristov mir znači da se pouzdajemo da nas životne oluje ne mogu uzdrmati.

13.03.2018.
CJELODNEVNO KLANJANJE U KARMELIĆANSKOJ CRKVI
U SOMBORU
8,00 sati sveta misa i izlaganje Presvetog Oltarskog Sakramenta i prigoda za zajedničko klanjanje na hrvatskom jeziku do negdje 9,00 sati.

Od 9,00 sati do 16,00 sati prigoda za osobni susret i razgovor s Gospodinom.

16,00 sati klanjanje na mađarskom jeziku, pohrana Presvetog i sveta misa na mađarskom jeziku.

„Nemirno je srce moje dok se ne smiri u tebi.“ (sv. Augustin)

s. Marijana od Kraljice Karmela, priorica OCDS Sombor

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.