Karmel o. Gerard Tomo Stantić Dan sluge Božjeg o. Gerarda
Karmel o. Gerard Tomo Stantić

Dan sluge Božjeg o. Gerarda

Hvaljen Isus i Marija i sv. Josip draga braćo i sestre u Kristu,

u godini dvostrukog jubileja DANAS, 24. 06.2016.godine, u Karmelićanskoj crkvi u Somboru,

PROSLAVA ROĐENDANA ZA NEBO sl. Božjega o.Gerarda Tome Stantića

Duhovni program:

17,00 dolazak hodočasnika

17.30-18.30 sati duhovni program (djeca subotičke bikupije)

18.30 sati svečana koncelebrirana misa predvodi biskup mons. dr. Ivan Penzeš, propovijeda mons. Stjepan Beretić (Subotica)

Prisjećanje na 24.06.1956. god.: Rođendan za nebo Tjelesno iscrpljen, bolešću skrhan, o. Gerard nije dočekao svoj osamdeseti zemaljski rođendan. Sestrica smrt našla ga je spremnog za volju Božju. Iako star i nemoćan, bio je vrlo strpljiv u bolovima, sve je prihvaćao sa zahvalnošću. Zabilježio je: ״Svaki trenutak čekam u srce udarac da Ti pružim vječni poljubac. Samo je junačka smrt pravi dokaz ljubavi”. Posljednjih dana mnogo je trpio ali i junački sve podnosio. U trenucima kada su bolovi jenjavali, uz osmijeh na licu zapjevao bi omiljenu božićnu pjesmu “Radujmo se i pivajmo” svom dragom Malom Isusu. U ranim jutarnjim satima 24. lipnja 1956. godine, zajednica se okupila oko svoga subrata i duhovnog oca koji je sve teže disao. Položen u fotelju, mirno je prešao u vječnost jednostavni brat o. Gerard koji je zapisao: “Svetost nije strogost već jednostavnost” Vijest o smrti o. Gerarda proširila se Somborom i okolnim salašima. Tisuće molitelja došlo se pokloniti ״ocu Grgi” u karmelićanskoj crkvi i moliti za milosti po njegovu zagovoru. Tijelo o. Gerarda pratilo je desetak tisuća ljudi do grobnice na somborskom Velikom katoličkom groblju. Vjernici su se svome dragom karmelićaninu utjecali u zagovor i o tome ostavljali svjedočanstva zahvalnim pločama. Stoga je 1985. u Rimu započeo postupak za proglašenje blaženim i svetim o. Gerarda. A njegovo je tijelo preneseno u karmelićansku crkvu u Somboru, u oltar sv. Križa gdje se i danas ״mile duše” rado utječu njemu u zagovor.

Molitva za uslišanje po zagovoru o. Gerarda

Božemilosrdan si djeci svojoj i Tvoje je milosrđe u sakramentu pomirenja osobito darežljivo dijelio o. Gerard Tomo Stantić. Dopusti nam, da Tvoga vjernog slugu, uzmognemo častiti na oltarima svete Crkve. Svoje molitve, radosno življen pokornički život i svoju svećeničku djelatnost, o. Gerard Tomo je utrošio da ljude privuče Malom Isusu i u zajedništvo života s Tobom; stoga daj da se njegovim zagovorom približim vrelu Milosti kako bi moja molitva za milost … bila uslišana njegovim zagovorom.

Po Kristu Gospodinu našem. Slava Ocu i Sinu i Duhu Svetomu … Amen.

Isuse ti si med, daj da ja budem pčela koja taj med raznosi drugima…

s. Marijana od Kraljice Karmela, OCDS Sombor 

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.