Karmel Iz života Karmelskog Reda Dan obasjan ljepotom karmelskog zajedništva
Iz života Karmelskog Reda Karmel

Dan obasjan ljepotom karmelskog zajedništva

Karmelska obitelj je jedna jedina, iako sadrži tri sastavnice: „samostansku“ braću karmelićane, klauzurne sestre karmelićanke te Svjetovni red, tj. karmelićane i karmelićanke koji žive „u svijetu“, u obiteljima. Milost poziva, duhovnost i karizma jedinstvene su za sve tri sastavnice; zajedničko nam je i jednako raspoloživo bogatstvo duhovne baštine karmelskih svetaca, ista nam je duhovna kuća matica.

Karmel je vrt raznolikog cvijeća u kojem se posebno njeguje zajedništvo. Tako je subota 2. travnja 2016. bio dan obasjan ljepotom karmelskog zajedništva. Tog sunčanog, proljetnog dana, ranom zorom krenuli smo na izlet – hodoćašće u Đakovo, u svetište Božjeg milosrđa u Ovčari i u Karmel sv. Josipa u Đakovačkoj Breznici.

Papa sv. Ivan XXIII rekao je da od Venecije do Istanbula nema ljepše katedrale od đakovačke. A, poseban je i grad u kojem se katedrala nalazi. Sa svetištem Božjeg milosrđa i sa sv. Faustinom Kowalskom upoznao nas je vlč. Miro Tomas, župnik župe sv. Antuna Padovanskog u Levanjskoj Varoši, duhovnik Pokreta božanskog milosrđa i misnik Karmela sv. Josipa. Vlč. Miro Tomas predslavio je sv. Misu, a propovijedao je o. Dario Tokić, OCD koji je posebno naglasio da besplatan i nezasluženi dar – Božje milosrđe – trebamo dijeliti bližnjima, u protivnom, ono nema smisla.

Sretna okolnost jest što naš duhovni asistent o. Dario obnaša i službu magistra karmelićanskih bogoslova te je devetoricu tih divnih mladića poveo na putovanje s nama. Oni su nam, doista, bili poseban blagoslov. Zajedno smo molili, pjevali, šetali Đakovom, slavili sv. Misu u Ovčari i posjetili klauzurne sestre u Breznici. Sestre su nas, kao i uvijek, toplo dočekale. Jedan dio vremena proveli smo u zajedničkom razgovoru, a potom je bila prigoda i za osobni razgovor s našim duhovnim sestrama.

Dan je prebrzo prošao. Vratili smo se navečer, okrijepljeni ljepotom krajolika, punog srca i odmorene duše.

Dobri, divni Bože, hvala Ti!

s. Snježana Foršek, OCDS – Remete

Tagovi

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.