Boris Semnic Da li misliš da nas lagodnost uspavljuje i da nam je potrebna opasnost da bi smo otkrili ono što jesmo?
Boris Semnic

Da li misliš da nas lagodnost uspavljuje i da nam je potrebna opasnost da bi smo otkrili ono što jesmo?

Slažem se sa činjenicom da se prave želje, snaga i staloženost uma otkrivaju u teškim situacijama. Kada je čovjek na miru, on ili ona ne treba mnogo da se trude da misle, da ispituju teška pitanja kao što su egzistencija, bol i strategije kojima se sa ovim problemima sučeljavamo. Sa druge strane kad se čovjek nađe u situaciji sa kojom je teško boriti se, on ili ona ili slijede svoje već postavljene principe ili pak traže neka nova rješenja. U potrazi za novim putevima otkrivamo ono što jesmo.

Za jednog kršćanina pitanje teškog života je jasno. Kršćani vjeruju i znaju da je ovozemaljski život križ. Ispit na kojem se polaže moralnost, snaga, ljubav i poniznost. Kršćani znaju da će biti nagrađeni ako izdrže. Kada se sve čini lako ljudi se opuste i često gube kompas svojih principa i načela. Za jednog vjernika, to je znak iskušenja, i đavolje napasti. Izdržavajući teška vremena čovjek stiče nove vrline, i ima drugačiji pogled na svijet. Težak život je preduslov za poklon – vječni život, kršćanin bi rekao.

Da se u teškim momentima prepoznaje pravi karakter čovjeka svjedoči i apostol Petar. Iako je tvrdio da nikada neće ostaviti Isusa, čak iako bude morao u smrt sa njim, izdao ga je i to tri puta. Za njegov život je ovaj teški momenat bio prekretnica. Bio je slab čovjek, kao mi, ali uz vjeru u Krista ojačao je i tek tada, pun Duha Svetog krenuo je na zadatak koji mu je bio postavljen.

Čuveni marketinški stručnjak, Stiv Džobs je takođe imao težak život u kojem je izveo svoj talenat. Bio je otpušten iz svoje kompanije, čuvenog Epla; njegove ideje su nekad bile ismijavane i označene da će biti napuštene i zaboravljene. On je ipak nastavio da slijedi svoje snove, i uspio da je pronađe svoj cilj i svrhu. Kroz svoju ljubav prema kaligrafiji plasirao je čuveni fontove koje svi danas koristimo na svojim računalima. Kada je otpušten iz Epla osnovao je Piksar, čuvenu filmsku kompaniju među čijim su dostignućima mnogi čuveni animirani filmovi Priča o Igračkama, Život Buba, U potrazi za Nemom, Up. Uprkos nazadovanju plasirao je i Ajfon i Ajped i prvi App Store.

 

Mnogi poznati su pronašli sebe upravo na teškom radu i razmišljanju, u nevoljama nikako u dokolici. Ne kaže se na našim prostorima džaba: „Na muci se poznaju junaci“

Piše: Boris Semnic

Maja Pavlov

Maja Pavlov je dipl.psiholog, sertifikovani Transakcioni analitičar (CTA) psihoterapeut i NLP trener prema IANLP i INHNLP standardima.
Radi individualne i grupne sesije sa klijentima koji prepoznaju značaj psihoterapije za njihovo opšte zdravlje i kvalitet života. Veruje u promenu stanja, ličnosti i konteksta osobe. Pomaže klijentu u intenzivnom procesu promene, prvo da je definiše, a onda i ostvari. U svojoj praksi, tretirala je različit spektar neželjenih stanja od svakodnevnih životnih tegoba do složenih kliničkih poremećaja (neuroze, psihoze i granični poremećaji). Radi i sa porodicama, bračnim parovma ili porodničnim dijadama.
Svoju međunarodnu psihoterapijsku sertifikaciju (za CTA) imala je na usmenom ispitu u San Francisku (USA), a važne NLP module prošla je sa međunarodno priznatim trenerima . Tom Best (USA), Bernt Isert (Germany) i Charles Faulkner (USA, UK) . U okviru Psihopolisa drži NLP Practitioner i NLP master treninge. Radi individualnu psihoterapiju u Novom Sadu i Beogradu, i vodi grupe ‘TA u svakodnevnom životu’.
Prepoznala je značaj TA i NLPa, radeći sa ljudima u njihovim različitim životnim fazama, verujući da su svesni (i nesvesni) razvoj neminovnost, za koju treba biti spreman.
Svoju psihoterapijsku praksu razvijala je kroz rad sa pojedincima i grupama, kao i vođenjem edukativnih razvojnih programa , u zemlji i inostranstvu. Autor je akreditovanih treninga kod Republičkog Ministarstva zdravlja i socijalne politike i oko 60 projekata u oblasti razvoja zajednica.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.