Slažem se sa činjenicom da se prave želje, snaga i staloženost uma otkrivaju u teškim situacijama. Kada je čovjek na miru, on ili ona ne treba mnogo da se trude da misle, da ispituju teška pitanja kao što su egzistencija, bol i strategije kojima se sa ovim problemima sučeljavamo. Sa druge strane kad se čovjek nađe u situaciji sa kojom je teško boriti se, on ili ona ili slijede svoje već postavljene principe ili pak traže neka nova rješenja. U potrazi za novim putevima otkrivamo ono što jesmo.

Za jednog kršćanina pitanje teškog života je jasno. Kršćani vjeruju i znaju da je ovozemaljski život križ. Ispit na kojem se polaže moralnost, snaga, ljubav i poniznost. Kršćani znaju da će biti nagrađeni ako izdrže. Kada se sve čini lako ljudi se opuste i često gube kompas svojih principa i načela. Za jednog vjernika, to je znak iskušenja, i đavolje napasti. Izdržavajući teška vremena čovjek stiče nove vrline, i ima drugačiji pogled na svijet. Težak život je preduslov za poklon – vječni život, kršćanin bi rekao.

Da se u teškim momentima prepoznaje pravi karakter čovjeka svjedoči i apostol Petar. Iako je tvrdio da nikada neće ostaviti Isusa, čak iako bude morao u smrt sa njim, izdao ga je i to tri puta. Za njegov život je ovaj teški momenat bio prekretnica. Bio je slab čovjek, kao mi, ali uz vjeru u Krista ojačao je i tek tada, pun Duha Svetog krenuo je na zadatak koji mu je bio postavljen.

Čuveni marketinški stručnjak, Stiv Džobs je takođe imao težak život u kojem je izveo svoj talenat. Bio je otpušten iz svoje kompanije, čuvenog Epla; njegove ideje su nekad bile ismijavane i označene da će biti napuštene i zaboravljene. On je ipak nastavio da slijedi svoje snove, i uspio da je pronađe svoj cilj i svrhu. Kroz svoju ljubav prema kaligrafiji plasirao je čuveni fontove koje svi danas koristimo na svojim računalima. Kada je otpušten iz Epla osnovao je Piksar, čuvenu filmsku kompaniju među čijim su dostignućima mnogi čuveni animirani filmovi Priča o Igračkama, Život Buba, U potrazi za Nemom, Up. Uprkos nazadovanju plasirao je i Ajfon i Ajped i prvi App Store.

 

Mnogi poznati su pronašli sebe upravo na teškom radu i razmišljanju, u nevoljama nikako u dokolici. Ne kaže se na našim prostorima džaba: „Na muci se poznaju junaci“

Piše: Boris Semnic