Vjera Meditacije Da li je medicina dar od Boga?
Meditacije Vjera

Da li je medicina dar od Boga?

Kada sam pozvana pisati za „Zvonik“, nije bilo dvojbe o čemu bih pisala. Mislim da svatko treba stajati iza onoga što kaže ili napiše, tako da je izbor bio lak. Pisat ću o medicini. Proteklih sam tjedana čula komentare tipa: Hoće li će sad „Zvonik“ biti medicinski časopis?! Naravno da neće, a i zašto bi bio? Samo će biti osvježen jednom novom rubrikom koja nije ništa dalja vjeri i Bogu od onih koji već postoje u njemu.

No, da se vratim na temu i pokušam odgovoriti na pitanje je li je medicina dar od Boga. Sve na ovom svijetu, pa tako i medicina, darovi su Božji. Početak medicine kao znanosti povezuje se s Hipokratom, starogrčkim liječnikom, koji se smatra ocem medi- cine. Latinska izreka „Sedare dolorem opus divinum est.“ što u prijevodu znači „Otklanjati bol božansko je djelo.“ ukazuje na to koliko je to zanimanje Bogu milo. Vršeći savjesno i požrtvovno svoj posao, liječnik čini djela milosrđa. Jednako tako, svojim nemarom i propustima korača krupnim koracima putem za pa- kao. Često se sjetim riječi moga profesora radiologije koji je rekao kako će pakao biti pun nesavjesnih liječnika i kako se svako jutro prekriži i pomoli da nekoga ne ubije.

Kada upišete riječ „doktor“ u Google pretraživač, pored ponuda privatnih klinika ili liječnika raznih specijalnosti, izbace se i neke ružne riječi. Često se puta susrećemo s činjenicom da rijetko tko spominje liječnika kada se nečije liječenje završi dobro, no, nasuprot tome, kada stvar krene po zlu ili završi smrtnim ishodom, zna se tko je glavni krivac. Tada zaboravljamo Boga i njegovu volju; sav teret krivnje prebacujemo na liječnička leđa. Kod pacijenata često postoji strah od gubitka identiteta; strepnja da će za liječnika biti samo bolesno tijelo, a ne autentična ličnost sa svojim osobinama i biografijom; razočaranje i nezadovoljstvo ako povoljni učinak liječenja ne nastupi brzo. Dakako, ima i puno propusta u liječnič- kom radu, ali ne možemo promatrati to globalno. Jesmo li se nekada zapitali gdje bismo se obratili u trenutcima bolesti i nevolje da tih „zlih“ ljudi i bolnica nema? Liječnik je samo čovjek, isto kao i taj bolesnik kojeg liječi. On upotrebljava sva svoja znanja i iskustvo koje je stekao kroz studij i, kasnije, kroz rad. Samo dobar čovjek može biti dobar liječnik. Neki su od njih dostigli status blaženika i svetaca o čemu će biti riječi u nekoliko narednih brojeva. Barem na početku karijere kod svih liječnika postoji želja za tim da budu dobri. Čak u svojoj zakletvi govore: „U trenutku kada stupam među članove liječničke profesije, svečano obećavam da ću svoj život staviti u službu humanosti. Prema učiteljima sačuvat ću dužnu zahvalnost i poštovanje. Svoje ću zvanje vršiti savjesno i dostojanstveno. Najvažnija briga bit će mi zdravlje moga pacijenta. Poštovat ću tajne onoga tko mi se povjeri. Održavat ću svim svojim silama čast i plemenite tradicije liječničkoga poziva. Moje kolege bit će mi kao braća. U vršenju dužnosti prema bolesniku neće na mene djelovati nikakvi obziri vjere, nacionalnosti, rase, političke ili klasne pripadnosti. Apsolutno ću poštovati ljudski život od samoga začetka. Ni pod prijetnjom neću dopustiti da se iskoriste moja medicinska znanja suprotno zakonima humanosti. To obećavam svečano i slobodno pozivajući se na svoju čast.“

Nesumnjivo, do toga trenutka mora proći mnogo godina učenja, rada, žrtve i neprospavanih noći. Nažalost, neki liječnici zaborave što su obećali u tome svečanom trenutku. Drugi se umore i razočaraju na tom putu, ali osobno mogu posvjedočiti da ima i onih koji se drže svake riječi te zakletve. Divni ljudi, veliki liječnici i humanisti. Molimo za svoje liječnike da ostanu na tom putu dobra Bogu na slavu, a nama ljudima na korist i pomoć!

Piše: Margareta Jaramazović

Izvor: ZVONIK, katolički list; godište XXVI; broj 1 (267); siječanj -januar- 2017; str: 23

Tagovi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.