Vjera Crkva Cvjetnica: Nedjelja muke Gospodnje
Crkva Vjera

Cvjetnica: Nedjelja muke Gospodnje

Na Cvjetnicu se Crkva spominje ulaska Krista Gospodina u Jeruzalem kad je htio izvršiti svoje vazmeno otajstvo. Zato se u svim misama vrši spomen toga Gospodnjeg ulaska, i to ophodom ili svečanim ulazom prije glavne mise, a običnim ulazom prije drugih misa. Svečani ulaz, ali ne ophod, može se ponoviti prije ove ili one mise koja se obično slavi s velikim sudjelovanjem naroda.

Sudjelovanjem u ophodu na Cvjetnicu, Krista priznajemo svojim Spasiteljem i Kraljem. Bogoslužje na Cvjetnicu nije neki povijesni spomen koji ima folklorni značaj već njime ulazimo u godišnju proslavu vazmenog otajstva. Slijedimo Krista koji pobjedonosno ulazi u Jeruzalem. Slijedit ćemo ga i u uskrsnuću, kada nanovo dođe– Tad ćemo opet moći kliktati: “Blagoslovljen koji dolazi u ime Gospodnje!”

Izvor: NEDJELJNJI I BLAGDANSKI MISAL ZA NAROD; 5 izdanje; Kršćanska sadašnjost; Zagreb 2004.

Foto:  https://sites/svjetlo-vjere.com/files.wordonfire.org/resources/blog/bishop-robert-barron-on-palm-sunday-and-the-kingship-of-christ/4704/

Tagovi

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.