Vjera Crkva Cvjetnica: Nedjelja muke Gospodnje
Crkva Vjera

Cvjetnica: Nedjelja muke Gospodnje

Na Cvjetnicu se Crkva spominje ulaska Krista Gospodina u Jeruzalem kad je htio izvršiti svoje vazmeno otajstvo. Zato se u svim misama vrši spomen toga Gospodnjeg ulaska, i to ophodom ili svečanim ulazom prije glavne mise, a običnim ulazom prije drugih misa. Svečani ulaz, ali ne ophod, može se ponoviti prije ove ili one mise koja se obično slavi s velikim sudjelovanjem naroda.

Sudjelovanjem u ophodu na Cvjetnicu, Krista priznajemo svojim Spasiteljem i Kraljem. Bogoslužje na Cvjetnicu nije neki povijesni spomen koji ima folklorni značaj već njime ulazimo u godišnju proslavu vazmenog otajstva. Slijedimo Krista koji pobjedonosno ulazi u Jeruzalem. Slijedit ćemo ga i u uskrsnuću, kada nanovo dođe– Tad ćemo opet moći kliktati: “Blagoslovljen koji dolazi u ime Gospodnje!”

Izvor: NEDJELJNJI I BLAGDANSKI MISAL ZA NAROD; 5 izdanje; Kršćanska sadašnjost; Zagreb 2004.

Foto:  https://sites/svjetlo-vjere.com/files.wordonfire.org/resources/blog/bishop-robert-barron-on-palm-sunday-and-the-kingship-of-christ/4704/

Tagovi

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.