Vjera Meditacije Crtice iz života – ljubaznost, mladost
Meditacije Vjera

Crtice iz života – ljubaznost, mladost

Oba dogadjaja koja želim da vam ispričam, očekivano imaju  personalni pečat ali sam ih htio podijeliti sa čitaocima, potaknuti ih na razmišljanje i eventualno dobiti neki povratni komentar.

Ljubaznost

Nisam od onih ljudi koji se uvijek opušteno osjećaju u prisustvu nepoznatih pasa. Tokom jedne jutarnje šetnje, u susret mi je išao veći sivi pas. Nisam ga se stigao uplašiti jer se ubrzo pojavio i njegov vlasnik koji je istovremeno vodio i drugog manjeg psa. Vlasnik mi je zaželio dobro jutro  na grčkom jeziku. Nisam mu uspio odgovoriti jer se istovremeno manji pas ustremio preteći ka meni, no vlasnik ga je zauzdao povodcem. Kako mu nisam uzvratio pozdrav, vlasnik je, ali sada na engleskom jeziku rekao: “Reci: “Dobro jutro!”” Možda bih pre mogao reći da je iznudio moj odgovor propraćen strahom usled režanja manjeg psa. Dok smo se udaljavali jedan od drugoga, osijetio sam se malo povređen. Trebao sam doživjeti domaće gostoprimstvo no nije ispalo tako. Tema za razmišljanje: iako se sve može uraditi po bontonu i  pravilima, to ne mora biti tako percipirano­ i kod sugovornika?

Mladost

Završavalo se prijatno kupanje u kasnim poslijepodnevnim satima, na divnoj peščanoj plaži. Sve se smirivalo i kupači su polako odlazili svojim kućama. Nekoliko djevojaka i mladića, za koje sam po izgovoru engleskog jezika pretpostavio da dolaze iz različitih dijelova Europe su (spontano) formirali veselu grupu. Isprva su sa stijena posmatrali zalazak sunca a zatim su sišli na mekani pijesak. Kao što to često biva, ubrzo se tu stvorila muzika (zahvaljujući današnjoj tehnologiji kojoj nije potrebna električna energija). Meni se svidjelo, da društvance nije ničim htjelo svratiti pozornost na sebe. Sve je bilo spontano i nenamješteno. Na zvuke različitih plesnih ritmova, djevojke i momci su skladno i ponekad nadahnuto igrali, u parovima ili svi skupa, improvizirali i povremeno, uz smijeh ulazili u more. Gledatelja je bilo sve više i na njihovim licima sam primjetio da i oni uživaju u prizoru i njišu se u ritmu muzike i mladalačke energije. Povremeno bi muziku prekinuo prasak zdravog smijeha uslijed šala i doskočica, naravno na račun samih aktera. Tema za razmišljanje: mladost i svi divni momenti koji joj pripadaju su Božiji dar ali ju je nekad teško vidjeti u pravom, izvornom obliku uslijed svih opasnosti ovog svijeta koje je neprestano vrebaju.

Photo: www.pixabay.com

Ivan Dodig

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.