Vjera Papa govori Crkva treba transparentno upravljati crkvenim dobrima
Papa govori Vjera

Crkva treba transparentno upravljati crkvenim dobrima

O jasnom upravljanju crkvenim dobrima i o borbi protiv gladi i rasipanja hrane govorio je otac Ermes Ronchi u šestom razmišljanju korizmenih duhovnih vježbi, na kojima sudjeluje papa Franjo zajedno s članovima Rimske kurije. Privrženost klera novcu najteže pogađa kršćanski puk, a najviše ga raduje dijeljeni kruh – istaknuo je voditelj duhovnih vježbi.

Ima mnogo gladnih osoba, Bog njima može izgledati kao jedan kruh – rekao je otac Ermes na početku razmišljanja. Život započinje s glađu, a „živjeti znači biti gladan“. A ako se pogled usmjeri u širinu, vidimo glad mase, „opsadu siromašnih“, milijune ispruženih ruku koje traže nešto za jelo, ne traže „neku vjersku definiciju“. A kako odgovara Crkva – upitao je otac Ronchi.

Ne dimnim zavjesama

Svoje riječi voditelj duhovnih vježbi isprepleće s riječima Evanđelja koje govori o umnažanju ribe i kruha. On analizira prizor: učenici nagovaraju raspuštanje mnoštva da se nasiti, Isus pak traži da im oni daju jesti; na primjedbu dvanaestorice da nemaju dovoljno hrane, Učitelj pita: Koliko imate kruhova? Provjerite“. Isus je vrlo praktičan, uporno zahtijeva provjeru – istaknuo je otac Ermes dodajući:

I danas se traži provjera od svih učenika i od mene: Koliko imaš? Koliko novca, koliko kuća? Kakvim životom živiš? Idite vidjeti, provjerite! Koliko automobila i dragulja u obliku križeva ili prstenja? Crkva se ne treba bojati jasnoga upravljanja dobrima, ne treba se bojati jasnoće glede svojih riba i kruhova, svojih dobara. Pet kruhova i dvije ribe – kazao je voditelj duhovnih vježbi.

Dijeljenje je umnažanje

Istiniti smo ako smo jasni. A kada si istinit onda si i slobodan – ustvrdio je otac Ronchi. Kao Isus, „kojeg nitko nije kupio i koji nikada nije ušao u palače moćnika, osim kao uznik“. Kada se nešto posjeduje, onda se to nastoji zadržati, poput nekih redovničkih redova koji pokušavaju dobrima upravljati kao da će im ona dati sigurnost koju je nagrizla kriza zvanja. Naprotiv, Isusova je logika darivanje. U Evanđelju se glagol „ljubiti“ prevodi glagolom „dati“. Čudo umnažanja kruha veli da Isus ne brine o količini kruha, već želi da se kruh dijeli – kazao je otac Ermes dodajući:

Prema jednom tajnom božanskom pravilu: kada moj kruh postane naš, tada je dostatno i malo kruha. A naprotiv, glad započinje kad tjeskobno držim svoj kruh za sebe, kada siti Zapad za sebe čvrsto čuva svoj kruh, svoje ribe, svoja dobra (…) Moguće je nahraniti zemlju, cijelu zemlju, u izobilju ima kruha. Ne treba ga umnažati, već dijeliti, počevši od sebe. Ne trebaju čudesna umnažanja, već pobjeda nad Golijom sebičnosti, rasipanja hrane i gomilanja – ustvrdio je voditelj duhovnih vježbi.

Gladni imaju pravo na mene

„Dajte i dat će vam se, primit ćete mjeru, nabijenu, stresenu i preobilnu…“. U tom je Isusovu obećanju sadržana „čudesna, neizmjerna ekonomija dara i stostrukoga primanja, koja mrsi svaku računicu“. Ovo me tješi jer očituje da posljednja istina slijedi logiku dara, a ne logiku propisâ. A posljednje će pitanje glasiti:  jesi li u životu davao malo ili mnogo?“ O tomu ovisi život, a ne o dobrima – ustvrdio je otac Ronchi dodajući da je dosta pet kruhova za promjenu svijeta:

Čudo su pet kruhova i dvije ribe koje rađajuća Crkva s pouzdanjem stavlja u Kristove ruke, bez računice i pridržavanja za sebe, za svoju večeru. To je malo, ali samo to ima; malo je ali je cijela večera učenika; to je mala kap u moru, ali ta kap može dati smisao i nadu životu – zaključio je otac Ronchi.

Preuzeto: Radio Vatikan

Photo: @OSS_ROM

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.