Vjera Papa govori Crkva je vjerna ako je njezino jedino blago Isus, a ne svjetovne sigurnosti
Papa govori Vjera

Crkva je vjerna ako je njezino jedino blago Isus, a ne svjetovne sigurnosti

Crkva je vjerna ako je njezino jedino blago i jedini interes Isus, ali je mlaka i osrednja ako traži sigurnost u svjetovnim stvarima – rekao je papa Franjo na jutrošnjoj misi u kapeli Doma sv. Marta. Današnje evanđelje govori o siromašnoj udovici koja je u hramsku riznicu ubacila dva novčića, dok su se bogataši hvalili svojim velikim darovima. No Isus kaže da je udovica dala više od svih, zato što je ona dala sve što je imala, dok su drugi ubacivali od svojeg suviška.

U Bibliji je udovica žena bez zaštite, morala se skrbiti za sebe kako je znala i živjeti od milostinje. Jedina nada žene iz današnjeg evanđeoskog odlomka bila je u Gospodinu – rekao je papa Franjo, uspoređujući položaj te udovice s Crkvom koja čeka Isusov povratak.

Crkva je Isusova zaručnica i njezino jedino blago je Gospodin. Međutim, kad Crkva nije vjerna ili nema puno povjerenja u ljubav svojega Gospodina, onda traži sigurnost u drugim stvarima koje više pripadaju svijetu nego Bogu – ustvrdio je Sveti Otac. Udovice u evanđelju nam pak pružaju lijepu poruku o Isusu i Crkvi.

Istaknuo je primjer udovice iz Naina čiji je sin umro. Premda je bila okružena pogrebnom povorkom, u srcu je bila sama. Druga pak udovica odlazi nepravednom sucu i moli da je obrani; čini mu život nemogućim i kuca na vrata po čitave dane, moleći za pravdu, što na koncu postiže. A Crkva-udovica – kako se izrazio papa Franjo – moli i zagovara svoju djecu. Srce je Crkve uvijek s njezinim zaručnikom, s Isusom.

I naša duša sliči Crkvi. Kad se približi Isusu, udaljuje se od tolikih svjetovnih stvari koje su beskorisne, koje ne pomažu i zapravo udaljuju od Isusa. Tako je i s Crkvom koja traži, čeka svojeg zaručnika, koja plače za svojom djecom i bori se za njih; daje sve što ima zato što je njezin interes samo njezin zaručnik – rekao je Sveti Otac.

Crkva je poput udovice zato što čeka Isusa. Ona može biti vjerna u tom iščekivanju, imajući povjerenja u zaručnikov povratak ili pak može biti nevjerna tom – kako je rekao Papa – udovištvu, tražeći svoju sigurnost u drugim stvarima. To je mlaka, osrednja i svjetovna Crkva – naglasio je, potičući da se i mi upitamo o stanju svojih duša: tražimo li sigurnost samo u Gospodinu ili tražimo druge sigurnosti koje se Gospodinu ne sviđaju?

U ovim posljednjim danima liturgijske godine bilo bi nam dobro upitati se o svojoj duši: je li ona poput Crkve koja želi Isusa, okreće li se svojem zaručniku, govoreći: „Dođi, Gospodine Isuse“? Ostavimo po strani sve ono što je nekorisno i što ne pomaže našoj vjernosti – potaknuo je na kraju papa Franjo.

Preuzeto: Radio Vatikan

Photo: ©OSS_ROM

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.