Ostalo Čitanje dana – 30.08.2015.
Ostalo

Čitanje dana – 30.08.2015.

Pnz 4,1-2.6-8

Mojsije reče narodu:

»A sada, Izraele, poslušaj zakone i uredbe kojima vas učim da biste ih vršili i tako poživjeli te unišli i zaposjeli zemlju koju vam daje Gospodin, Bog otaca vaših.

Niti što nadodajite onome što vam zapovijedam niti što od toga oduzimljite; vršite zapovijedi Gospodina, Boga svoga, što vam ih dajem. Držite ih i vršite: to će u očima narodâ biti vaša mudrost i vaša razboritost. Kad oni čuju za sve ove zakone, reći će: ‘Samo je jedan narod mudar i pametan, a to je ovaj veliki narod.’ Jer koji je to narod tako velik da bi mu bogovi bili tako blizu kao što je Gospodin, Bog naš, nama kad god ga zazovemo? Koji je to narod tako velik da bi imao zakone i uredbe pravedne kao što je sav ovaj Zakon koji vam ja danas iznosim?

Ps 15,2-4.5a-5b

Onaj samo tko živi čestito,
koji čini pravicu,
i istinu iz srca zbori,

i ne kleveće jezikom;

koji bližnjem zla ne nanosi

i ne sramoti susjeda svoga;

koji zlikovca prezire,
a poštuje one što se Gospodina boje;

koji se zaklinje prijatelju, a ne krši prisege,
i ne daje novca na lihvu,
i ne prima mita protiv nedužna.

Tko tako čini,pokolebat’ se neće dovijeka.

Jak 1,17-18.21b-22.27-27

Svaki dobar dar,
svaki savršen poklon odozgor je,
silazi od Oca svjetlilâ
u kome nema promjene
ni sjene od mijene.

Po svom naumu on nas porodi
riječju Istine
da budemo prvina neka
njegovih stvorova.

Sa svom krotkošću primite usađenu riječ koja ima moć spasiti duše vaše.

Budite vršitelji riječi, a ne samo slušatelji, zavaravajući sami sebe. Bogoljubnost čista i neokaljana jest: zauzimati se za sirote i udovice u njihovoj nevolji, čuvati se neokaljanim od ovoga svijeta.

Mk 7,1-8.14-15.21-23

Skupe se oko njega farizeji i neki od pismoznanaca koji dođoše iz Jeruzalema. I opaze da neki njegovi učenici jedu kruh nečistih, to jest neopranih ruku.
A farizeji i svi Židovi ne jedu ako prije temeljito ne operu ruke; drže se predaje starih. Niti s trga što jedu ako prije ne operu. Mnogo toga još ima što zbog predaje drže: pranje čaša, vrčeva i lonaca.
Zato farizeji i pismoznanci upitaju Isusa: »Zašto tvoji učenici ne postupaju po predaji starih, nego nečistih ruku blaguju?«
A on im reče: »Dobro prorokova Izaija o vama, licemjeri, kad napisa: Ovaj me narod usnama časti,
a srce mu je daleko od mene.

Uzalud me štujunaučavajući nauke – uredbe ljudske.
Napustili ste zapovijed Božju, a držite se predaje ljudske.«
Tada ponovno dozove mnoštvo i stane govoriti: »Poslušajte me svi i razumijte! Ništa što izvana ulazi u čovjeka ne može ga onečistiti, nego što iz čovjeka izlazi – to ga onečišćuje. Ta iznutra, iz srca čovječjega, izlaze zle namisli, bludništva, krađe, ubojstva, preljubi, lakomstva, opakosti, prijevara, razuzdanost, zlo oko, psovka, uznositost, bezumlje.

Sva ta zla iznutra izlaze i onečišćuju čovjeka.«


Komentar

U Jakovljevoj poslanici, apostol nam daje uputu kako promijeniti svoje životne putove. Svi mi u svojem smo životu prisutno na mnoštvo misa na kojima slušamo Riječ božju. Tu i jest problem, jer te riječi ne dopiru do naših srca. U nama nema volje za primjenom tih riječi, jer to i nije lako. Lakše se pojaviti na misi, zadovoljiti tradiciju i vratiti se kući nepromijenjen.
Apostol nam navodi da sami sebe zavaravamo time što te riječi ne izvršavamo. Zašto je to tako? Pa, lakše je ništa ne činiti, nego uložiti mnogo truda da Riječ božju unesemo u svoj život. Ovaj nas svijet svakodnevno odvlači svojim materijalizmom i ne prepušta previše prostora duhovnosti. Svaka promjena traži ogroman trud, a mi za to nemamo ni volje ni vremena, jer ne vjerujemo.
Što čovjek ne može promijeniti, može Bog. Ipak, na nama je da ga to i zamolimo i da po Riječi božjoj započnemo novi život.
Kako put oko svijeta započinje prvim korakom, tako i naš iskorak u vršenje Riječi božje, započinje čvrstom odlukom ka promjeni i molitvom našemu Bogu za pomoć.

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.