Ostalo Čitanje dana – 21.09.2015.
Ostalo

Čitanje dana – 21.09.2015.

Ef 4,1-7.11-13

Zaklinjem vas dakle ja, sužanj u Gospodinu: sa svom poniznošću i blagošću, sa strpljivošću živite dostojno poziva kojim ste pozvani!

Podnosite jedni druge u ljubavi; trudite se sačuvati jedinstvo Duha svezom mira! Jedno tijelo i jedan Duh – kao što ste i pozvani na jednu nadu svog poziva! Jedan Gospodin! Jedna vjera! Jedan krst! Jedan Bog i Otac sviju, nad svima i po svima i u svima!
A svakomu je od nas dana milost po mjeri dara Kristova. On i »dade« jedne za apostole, druge za proroke, jedne opet za evanđeliste, a druge za pastire i učitelje da opremi svete za djelo služenja, za izgrađivanje Tijela Kristova dok svi ne prispijemo do jedinstva vjere i spoznaje Sina Božjega, do čovjeka savršena, do mjere uzrasta punine Kristove:

Ps 19,2-5

Nebesa slavu Božju kazuju,
naviješta svod nebeski djelo ruku njegovih.

Dan danu to objavljuje,
a noć noći glas predaje.

Nije to riječ, a ni govor nije,
nije ni glas što se može čuti,

al’ po zemlji razliježe se jeka,
riječi sve do nakraj svijeta sežu.

Mt 9,9-13

Odlazeći odande, ugleda Isus čovjeka zvanog Matej gdje sjedi u carinarnici. I kaže mu: »Pođi za mnom!« On usta i pođe za njim.
Dok je Isus bio u kući za stolom, gle, mnogi carinici i grešnici dođoše za stol s njime i njegovim učenicima. Vidjevši to, farizeji stanu govoriti: »Zašto vaš učitelj jede s carinicima i grešnicima?«
A on, čuvši to, reče: »Ne treba zdravima liječnika, nego bolesnima. Hajdete i proučite što znači:Milosrđe mi je milo, a ne žrtva. Ta ne dođoh zvati pravednike, nego grešnike.«


Komentar

Čitajući današnje evanđelje možemo vidjeti koga Isus poziva – grešnike. Jer ne treba zdravima liječnika! Ali isto tako je bitno i da oni to žele – kao i u primjeru Mateja kojeg je Isus pozvao, i on je ustao i išao za njim. Oproštenje grijeha i ozdravljenje je uistinu moguć kod Isusa, međutim trebamo otvoriti svoje oči i uši, vjerovati i željeti to. Naš Bog je milosrdan Bog i sigurno nas neće tjerati na nešto što mi ne želimo. Međutim – ne samo da takvi bivaju iscijeljeni i izliječeni, oni bivaju i pozvani na gozbu Gospodnju, na gozbu s Gospodinom! Da vječno jedu sa njime! Oni su pozvani u kraljevstvo nebesko! Grešnici! I Isus nadalje u evanđelju daje jednu jaku poruku: “Milosrđe mi je milo, a ne žrtva”, i uz to nas poziva da proučimo što to znači! Što je milosrđe? Žrtva iz ljubavi. Kada se na bilo koji način mi iz ljubavi, svjesno i slobodno, žrtvujemo za nekoga, iskazujemo čin milosrđa, makar to bilo da oprostimo nekome tko nam je naudio, milosrđe je svojevrsna pomoć nekome, na bilo koji način, kome je to potrebno, i uvijek je dobrovoljno i nenametnuto. Primjer: ukoliko idemo siromahu dati novac – mi se ujedno i žrtvujemo, jer odvajamo od sebe, ali ako radimo to s ljubavlju to je onda djelo milosrđa. A ljubav ne može postojati ako je prisila i nametanje u pitanju. Dakle: ŽRTVA + LJUBAV = MILOSRĐE. I zato Isus kaže: Milosrđe mi je milo, a ne žrtva. Isus nam želi reći da ljubav u svemu čini razliku, i ono što na kraju ostaje je – ljubav. Tako i njegov čin smrti na križu je najveće milosrđe koje postoji, jer je dao svoj život za nas, napravio najveću žrtvu – iz ljubavi.
Draga braćo i sestre, molimo našeg Gospodina da nam da snage da možemo drugima davati ljubavi, da se možemo ugledati na Njega i truditi  se biti kao on, jer sve što nam ostaje je vjera, ufanje i ljubav, ali najveća je među njima ljubav.

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.