Ostalo Čitanje dana – 18.09.2015.
Ostalo

Čitanje dana – 18.09.2015.

1 Tim 6,2c-12

To naučavaj i preporučuj!

A tko drukčije naučava i ne prianja uza zdrave riječi, riječi Gospodina našega Isusa Krista, i nauk u skladu s pobožnošću, nadut je, puka neznalica, samo boluje od rasprâ i rječoborstava, od kojih nastaje zavist, svađa, pogrde, zla sumnjičenja, razračunavanja ljudi pokvarene pameti i lišenih istine, što pobožnost smatraju dobitkom. Pa i jest dobitak velik pobožnost, zadovoljna onim što ima! Ta ništa nismo donijeli na svijet te iz njega ništa ni iznijeti ne možemo! Imamo li dakle hranu i odjeću, zadovoljimo se time. Jer oni koji se hoće bogatiti, upadaju u napast, zamku i mnoge nerazumne i štetne požude što ljude strovaljuju u zator i propast. Zaista, korijen svih zala jest srebroljublje; njemu odani, mnogi odlutaše od vjere i sami sebe isprobadaše mukama mnogima.
A ti se, Božji čovječe, toga kloni! Teži za pravednošću, pobožnošću, vjerom, ljubavlju, postojanošću, krotkošću! Bij dobar boj vjere, osvoji vječni život na koji si pozvan i radi kojega si dao ono lijepo svjedočanstvo pred mnogim svjedocima!

Ps 49,6-10.17-20

Što da se bojim u danima nesreće
kad me opkoli zloba izdajica

koji se u blago svoje uzdaju
i silnim se hvale bogatstvom?

Ta nitko sebe ne može otkupit’
ni za se dati Bogu otkupninu:

životu je cijena previsoka,
i nikada je neće platiti

tko želi živjeti dovijeka
i ne vidjeti jamu grobnu.

Ne boj se ako se tko obogati
i ako se poveća blago doma njegova:

kad umre, ništa neće ponijeti sa sobom,
i blago njegovo neće s njime sići.

Ako se u životu držao sretnim
– »Govorit će se da ti je dobro bilo!« –

i on će doći u skup otaca svojih,
gdje svjetlosti više vidjeti neće.

Lk 8,1-3

Zatim zareda obilaziti gradom i selom propovijedajući i navješćujući evanđelje o kraljevstvu Božjemu. Bila su s njim dvanaestorica i neke žene koje bijahu izliječene od zlih duhova i bolesti: Marija zvana Magdalena, iz koje bijaše izagnao sedam đavola; zatim Ivana, žena Herodova upravitelja Huze; Suzana i mnoge druge. One su im posluživale od svojih dobara.


Komentar

Isus je obilazio gradom i selom navješćujući evanđelje. Ja sam još daleko od tog stupnja duhovne zrelosti, nemam još za to potrebnu slobodu. Možde je to zato što ponekad o kraljevstvu Božjem nije pametno govoriti pošto-poto, nema za to plodnoga tla, i zato bi to bilo kontraproduktivno. No, možda za to još naprosto nisam dovoljno zrela.
Vjerujem da je to kombinacija toga dvoga.

“Umećem” Boga u razgovore i aktivnosti s ljudima koji mi se nađu na putu ili koje za to odaberem, rekla bih, intuitivno. Nadam se da nastojim slušati Božje poticaje jer ne vjerujem ni u što što je prisilno. Naime, svakodnevno se mučim pitanjima što sam ja, a što je Bog. Zove li me Bog ili sam ja ta koja forsira jer sam nedovoljno zrela za prepoznavanje Božjega glasa? Stalno sam nesigurna, stalno se osjećam kao da sam na početku. Ne znam je li to dobro ili loše.

U trenutačnim okolnostima mojega života ponekad osjećam kao da gubim vrijeme. Ne znam je li to istina, kao i u svemu – to će pokazati život. To što su Isusa i dvanaestoricu u njihovu obilaženju pratile mnoge žene i posluživale ih svojim dobrima utješilo me. To što u posljednje vrijeme ozbiljnije nastojim pozvati Boga u svoj život ima smisla. Znala sam to i prije, i jutros prije nego što sam pročitala ovaj ulomak evanđelja – znala sam da je družiti se s Bogom u svakom dijelu mojega života, kako god znam, najsmislenije što mogu činiti. No, ta je spoznaja bila zakopana, a ovaj ju je ulomak otkopao i položio u moju svijest. Ohrabrilo me je to. Nadam se da ću bolje shvatiti ili postupno shvaćati što ja konkretno mogu učiniti za Gospodina, koja su to moja dobra kojima Ga mogu poslužiti.

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.