Ostalo Čitanje dana – 17.09.2015.
Ostalo

Čitanje dana – 17.09.2015.

1 Tim 4,12-16

Nitko neka ne prezire tvoje mladosti, nego budi uzor vjernicima u riječi, u vladanju, u ljubavi, u vjeri, u čistoći. Dok ne dođem, posveti se čitanju, poticanju, poučavanju. Ne zanemari milosnog dara koji je u tebi, koji ti je dan po proroštvu zajedno s polaganjem ruku starješinstva. Oko toga nastoj, sav u tom budi da tvoj napredak bude svima očit. Pripazi na samog sebe i na poučavanje! Ustraj u tome! Jer to vršeći, spasit ćeš i sebe i one koji te slušaju.

Ps 111,7-10

Djela ruku njegovih vjernost su i pravednost,
stalne su sve naredbe njegove,

utvrđene za sva vremena, dovijeka,
sazdane na istini i na pravdi.

On posla spasenje svom narodu,
Savez svoj postavi zauvijek:

Početak mudrosti strah Gospodnji!

Mudro čine koji ga poštuju.

sveto je i časno ime njegovo!
Slava njegova ostaje dovijeka

Lk 7,36-50

Neki farizej pozva Isusa da bi blagovao s njime. On uđe u kuću farizejevu i priđe stolu. Kad eto neke žene koja bijaše grešnica u gradu. Dozna da je Isus za stolom u farizejevoj kući pa ponese alabastrenu posudicu pomasti i stade odostrag kod njegovih nogu. Sva zaplakana poče mu suzama kvasiti noge: kosom ih glave svoje otirala, cjelivala i mazala pomašću.
Kad to vidje farizej koji ga pozva, pomisli: »Kad bi ovaj bio Prorok, znao bi tko i kakva je to žena koja ga se dotiče: da je grešnica.« A Isus, da mu odgovori, reče: »Šimune, imam ti nešto reći.« A on će: »Učitelju, reci!« A on: »Neki vjerovnik imao dva dužnika. Jedan mu dugovaše pet stotina denara, drugi pedeset. Budući da nisu imali odakle vratiti, otpusti obojici. Koji će ga dakle od njih više ljubiti?« Šimun odgovori: »Predmnijevam, onaj kojemu je više otpustio.« Reče mu Isus: »Pravo si prosudio.« I okrenut ženi reče Šimunu: »Vidiš li ovu ženu? Uđoh ti u kuću, nisi mi vodom noge polio, a ona mi suzama noge oblila i kosom ih svojom otrla. Poljupca mi nisi dao, a ona, otkako uđe, ne presta mi noge cjelivati. Uljem mi glave nisi pomazao, a ona mi pomašću noge pomaza. Stoga, kažem ti, oprošteni su joj grijesi mnogi jer ljubljaše mnogo. Komu se malo oprašta, malo ljubi.« A ženi reče: »Oprošteni su ti grijesi.« Sustolnici počeli nato među sobom govoriti: »Tko je ovaj da i grijehe oprašta?« A on reče ženi: »Vjera te tvoja spasila! Idi u miru!«


Komentar

… budi uzor …

Savjeti koje Pavao daje svojem učeniku, daje i nama. Kršćanin je pozvan biti uzor braći i sestrama, uzor u ponašanju, u ljubavi, u vjeri, u čistoći. Dalje objašnjava kako se postiže to da se bude uzor: treba se posvetiti čitanju, hrabrenju, poučavanju; ne smiju se zanemarivati darovi koje ima svatko od nas. Na žalost, mi danas svojih darova (darova Duha) koje posjedujemo nismo ni svjesni. Pavao kaže “sav u tom budi“. Ima li ičeg ljepšeg nego biti SAV U DUHU? Ima li ičeg težeg nego prešaltati se iz svjetovnog razmišljanja u Duh? To i Pavao zna, zato ponavlja Timoteju (odnosno nama) da treba(mo) ustrajati u tome. Jer u ustrajnosti razvijanja svojih darova možemo spasiti ne samo sebe, nego i one kojima smo okruženi, s kojima živimo, radimo, koji u nama trebaju moći vidjeti sliku Trojedinoga, jer, možda ni nemaju ikog drugog nego samo u nama susresti Gospodina.

Gospodine!
Hvala ti na darovima kojima si me još na krštenju obasuo. Hvala ti na darovima koje si mi na krizmi darovao. Oprosti mi što ih ne istražujem u sebi i što ih ne prepoznajem, oprosti što ih ne razvijam. Podari mi strpljivosti prema samoj sebi, da mogu polako ali sigurno koristiti svoje talente i zračiti Tobom prema ljudima.
Tako neka mi bude!

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.