Vjera Papa govori Caritas u Firenci: Radost siromaha zbog ručka s Papom
Papa govori Vjera

Caritas u Firenci: Radost siromaha zbog ručka s Papom

Svakoga dana osobe koje su u potrebi mogu pronaći topli obrok u menzi svetoga Franje u povijesnom centru Firence. Sutra, 10. studenog, siromasima će se na ručku pridružiti papa Franjo, prigodom posjeta Pratu i Firenci za 5. nacionalni skup Katoličke Crkve u Italiji. U razgovoru za našu radiopostaju, Alessandro Martini, upravitelj firentinskog Caritasa koji vodi spomenutu pučku kuhinju, istaknuo je radost koju su osjetili njihovi korisnici kad im je rečeno da će Sveti Otac s njima ručati.

Također je rekao kako vjeruje da će taj Papin čin potaknuti i civilno društvo da pruži veću podršku potrebitima. Ustvrdio je da je Papino blagovanje sa siromašnima gesta koju vrlo cijene upravo oni koji su udaljeni od crkvenoga života.

Osvrćući se na problem nezaposlenosti i brojnih osoba koje su izgubile radno mjesto, ravnatelj je Caritasa u Firenci napomenuo kako im ponekad dolaze osobe koje mole obrok mimo redovnog vremena, jer se srame da ih se vidi u redu za pučku kuhinju. Ima ljudi koji su donedavno radili, a sada se nalaze u velikim teškoćama te su ostali sami – ustvrdio je Martini, dodajući kako u njihovom centru prihvat i društvo tijekom dana mogu naći i starije osobe koje su napuštene ili osamljene.

To je mjesto ljudskosti i ovaj nas Papa dolazi utvrditi u toj ljudskosti i dolazi nam reći da je i on, koji je tako važan, tako izvanredan u svojem poslanju, doista jedan od nas – ne kako bi stvarao od toga predstavu, već kako bi nam poručio da ćemo u jednostavnosti, trijeznosti i pažnji prema posljednjima vjerojatno otkriti svoju humanost. To je način kako možemo pokazati da za nas kršćanski humanizam znači svakodnevno „zaprljati ruke“ i biti s posljednjima – kazao je Alessandro Martini.

Preuzeto: Radio Vatikan

Photo: Radio Vatikan

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.