Vjera Papa govori Budite svjedoci Uskrsloga
Papa govori Vjera

Budite svjedoci Uskrsloga

Pope Francis speaks next to Cardinal Agostino Vallini (L) during Francis' visit to the Roman Diocese in Basilica of Saint John Lateran in Rome September 16, 2013. REUTERS/Osservatore Romano (ITALY - Tags: RELIGION) ATTENTION EDITORS - NO SALES. NO ARCHIVES. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS

Valja se brinuti i za “udaljenu braću” koja ne poznaju Isusa, ili su ga uvijek odbijala – istaknuo je papa Franjo novim biskupima, imenovanima tijekom godine, koji su ovih dana sudjelovali na skupu održanom u organizaciji Zbora za biskupe i Zbora za Istočne Crkve, kojima su na čelu kardinali Marc Ouellet i Leonardo Sandri.

Nazočnim biskupima, kojih je bilo 108, od kojih 17 istočnoga obreda, Sveti je Otac govorio o glavnoj i nezamjenjivoj zadaći biskupâ, a to je da budu svjedoci Uskrsloga, te se posebno osvrnuo na dramatične izazove suvremenoga doba, kao što je globalizacija; epohalna pojava migracija; kratkovidno i često otimačko iskorištavanje prirodnoga okoliša; dostojanstvo i budućnost ljudskoga rada kojega su lišeni čitavi naraštaji, svedeni na statističke podatke; dezertifikacija odnosâ; zbunjenost mladih i samoća starijih osoba.

Papa je, međutim, potaknuo biskupe na radost, jer – kako je rekao – bez radosti kršćanstvo postaje naporno; potaknuo ih je da se istroše za svoje partikularne Crkve, kako nijedno područje ljudskoga života ne bi bilo izvan zanimanja pastirskoga srca. Potom je također potaknuo biskupe da uzmu za ruku one koji već pohađaju njihove zajednice, te da budu pedagozi, duhovni vođe i katehistî. Ne štedite snagu kako biste ih pratili na usponu. Ne dopustite da se na ravnici prepuste malodušju. Nježno i brižno uklonite talog koji se polako skuplja u ušima i onemogućuje im slušanje Boga koji kaže: „Ovo je Sin moj ljubljeni; u njemu mi sva milina“ – istaknuo je Papa, a potom upozorio na brigu o onima koji su se udaljili jer su razočarani obećanjima vjere, ili jer im se put do njih učinio prezahtjevnim.

Nije malo onih koji su izišli zalupivši vratima, prigovarajući nam zbog naših slabosti, i nastojeći uvjeriti se, ne uspijevajući pritom u potpunosti, da su dopustili da ih prevare nade koje su na kraju bile osporene. Uložite vrijeme kako biste ih susreli na putu njihova Emausa – napomenuo je Papa te potaknuo biskupe da se ne zgražavaju pred njihovim bolima i razočaranjima, nego da im upute riječi koje će im otkriti ono što još uvijek nisu u stanju vidjeti, odnosno sposobnosti skrivene u samim njihovim razočaranjima, jer su poznavali Gospodina, ali ga sada imaju ponovno otkriti.

Vjera će zajednice biti obogaćena i potvrđena svjedočanstvom njihova povratka – istaknuo je Sveti Otac. Bdijte kako se u vaše zajednice ne bi uvukla opasna oholost osjećaja ‘starije djece’, koja čini nesposobnima radovati se s onima koji su bili izgubljeni, a sada su se vratili. Pastire misionare – kako ih je nazvao – papa je Franjo podsjetio također da traže one koji ne poznaju Isusa, ili koji su ga uvijek odbijali, te da idu u njihovu smjeru, i to bez straha i podčinjenosti. Nije istina da možemo ne obazirati se na tu udaljenu braću. Ne možemo ne brinuti se za njihovu sudbinu – istaknuo je Papa te napomenuo da će pogotovo u vidiku skore Jubilejske godine milosrđa, naše zajednice biti obogaćene onim što oni mogu podijeliti s nama.

Preuzeto: Radio Vatikan

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.