Duhovno zdravlje Briga, proždrljivost – Prva sedmica Adventa (Lk 21,34-36)
Duhovno zdravlje

Briga, proždrljivost – Prva sedmica Adventa (Lk 21,34-36)

»Pazite na se da vam srca ne otežaju u proždrljivosti, pijanstvu i u životnim brigama te vas iznenada ne zatekne onaj Dan jer će kao zamka doći na sve žitelje po svoj zemlji.«

Apokaliptična upozorenja nam često zvuče kao strana, čudna  i neprijatna. Čak i prema globalnim događajima u svijetu poput konstantnih prijetnji miru ili posledicama zagađenja pokazujemo malu dozu zabrinutosti a kamoli prema kraju svijeta i drugom Isusovom dolasku. Mi ne znamo čas njegovog drugog dolaska te nam se možda čini da se to neće dogoditi tako uskoro. S druge strane iščekujemo ono što je neposredno vezano za naš osobni život – ekonomski boljitak u zemlji, rezultat liječničkog pregleda, pismo djeteta koje je nedavno otišlo iz doma ili sretan povratak člana obitelji sa putovanja. Što god da je u pitanju, dobro poznajemo izazov iščekivanja, stres i anksioznost koje su povezani sa vremenom čekanja.

U apokaliptičnim porukama iz Lukina evanđelja se nudi perspektiva koja neće ukloniti naše iščekivanje nego će promijeniti karakter iščekivanja. Mi živimo vremenu između dvije božije intervencije u svijetu: dolaska Krista u tijelu na zemlju i njegov trijumf nad smrću i grijehom te drugog dolaska u slavi, na kraju vremena i trijumfom nad svim silama na nebu i zemlji. Ovo “vrijeme između” karakterizira napetost ali i nada jer ono predstavlja i priču o Crkvi, dakle priču o nama samima koji svoju sigurnost nalaze u Kristu. Svakako treba da se borimosa životnim poteškoćama, treba da čekamo, radimo, svjedočimo, da zaista živimo i umremo sa nadom, jer znamo kakav će biti ishod.

            Mistik iz 14. stoljeća Meister Eckhart je rekao da se riječ Gospodnja stalno priopćuje  u našim dušama. Ali gdje smo mi za to vrijeme?. Brinemo za toliko toga a rečeno nam je kao i Marti da je samo jedno potrebno – životvorni odnos sa našim Bogom.

Prvi kršćani su prolazili kroz izuzetno teške zahtjeve – kroz progone, siromaštvo i političke prevrate. Treba ih zamoliti za zagovor u prevratima našeg života. Dao nam Isus vjere, nade i ljubavi da se ne izgubimo u stvarima koje nam odvraćaju pažnju sa najvažnijeg.

Vječne istine i onostrano mogu zvučati irelevantno i nerealno u poređenju sa svakodnevnim brigama ali nas Isus podsjeća da se ne povijamo pod teretom svakodnevnog života, neposrednih “tu i sada” briga i problema. Možda je dobro postaviti pitanje sebi u tim trenucima: ”Što mi to čini za život vječni?”

Piše: Robert Semnic

Izvori: David Lose (workingpreacher.org), sacredspace.ie

Slika: pixabay (uz obradu autora)

 

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.