Vjera Crkva U Bologni održan znanstveni skup o papi Benediktu XV.
Crkva Vjera

U Bologni održan znanstveni skup o papi Benediktu XV.

Benedikt XV. je tijekom Prvoga svjetskoga rata na sve načine pokušao zaustaviti oružani sukob koji je zauvijek promijenio lice Europe.- Bio je prorok, ali ga, kako se često dogodi, nisu slušali. U Bologni je održan trodnevni međunarodni skup o Papi mira, Benediktu XV. Skup je otvorio kardinal Pietro Parolin, Papin državni tajnik, a odvija se pod pokroviteljstvom Predsjedništva Talijanskoga vijeća ministara, biskupija u Bologni i Genovi te Zaklade za vjerske znanosti ‘Ivan XXIII“.

U ratu su svi izgubili. Veliki napori Benedikta XV., koji je s novom i neuobičajenom stvarnošću vatikanske diplomacije kucao na vrata europskih moćnika, nisu uspjeli izbjeći ono što je sam Papa nazvao „beskorisnim krvoprolićem“ i „europskim samoubojstvom“. Na bojišnicama je ostalo oko 10 milijuna mrtvih, a mnogo je više ljudi patilo od gladi, bolesti i raznih tegoba.

Govoreći o papi Benediktu XV., kardinal Pietro Parolin rekao je da je bio diplomat u pravom smislu riječi, jer je biranim riječima promicao skrb za čovjeka i za stvarni život vjerskih i civilnih zajednica. On je shvatio da je promicanje mira glavna sastavnica crkvenoga poslanja i zadaće pred poviješću i evanđeljem. To je bio stil u njegovu radu – ustvrdio je kardinal Parolin.

Benedikt XV. je 1914. godine napisao: Kršćanska mudrost jamči mirnoću i stabilnost u ustanovama – kazao je kardinal Angelo Bagnasco, predsjednik Talijanske biskupske konferencije, dodajući kako je i danas za Europu aktualna poruka Benedikta XV. Narod bez duhovnih vrijednosti ne uspijeva biti narod, odnosno zajednica života i budućnosti, bit će naime hrpa pojedinca, ili država – kazao je kardinal Bagnasco.

Osvrnuvši se na međunarodnu situaciju, primijetio je da sadržajne riječi o miru pape Benedikta XV. snažno odzvanjaju u riječima pape Franje. Možemo pak reći da su i danas nažalost vrlo potrebne; premda su povijesne okolnosti drugačije, strepnje su vrlo slične – istaknuo je Predsjednik Talijanske biskupske konferencije.

Njegovo se veliko djelo, također i „Pismo poglavarima zaraćenih država“ 1. kolovoza 1917. godine, u očima svijeta činilo neuspjehom. Ali on je od Boga najviše tražio mudrost srca kako bi mogao očima žrtava gledati povijest. Učinio je sve što je mogao, i na karitativnom području – ustvrdio je biskup Bologne Matteo Zuppi, njegov nasljednik na katedri svetoga Petronija.

Biti ‘iznad stranaka’ ne znači šutjeti da se ne prouzroči neugodnost ili dvosmislenosti. Treba biti odlučni, uči nas Benedikt XV.: slobodni djelatnici, koji se jasno, mudro i hrabro, ne bojeći se reakcija, a bilo ih je vrlo mnogo, bore za mir, dijalog, poznavanje problema, upravo stoga jer na srcu imaju dobro čovjeka i zajedničke kuće kojoj rat prijeti uništenjem – kazao je nadbiskup Zuppi.

Izvor: radiovatican.va

Foto: www.successeoggi.it

Tagovi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.