Vjera Crkva Blagoslov kuće i obitelji
Crkva Vjera

Blagoslov kuće i obitelji

Svaka kršćanska obitelj – “Crkva u malom” – želi da se u njenoj sredini nađe župnik, predstojnik i predvoditelj župne zajednice. Župnik će pohoditi obitelj unutar redovitih pastoralnih posjeta, a i drugim zgodama kad ga sama obitelj pozove da zajedno s njim proslavi koji značajan događaj njena života, kao što je krštenje, godišnjica braka i sl. To je prilika da s njime porazgovore o pitanjima vjere, o vjerskom odgoju djece, o životu župe i Crkve uopće.  To je ujedno prigoda da članovi obitelji porazgovore o svojim osobnim vjerskim problemima i razjasne različita pitanja iz Biblije, vjerskih istina i drugih problema koji im se nameću kao vjernicima. Dobro će biti da se za tu zgodu pozovu susjedi i prijatelji.

Ima i naročitih zgoda u životu obitelji kad će župnik i njegov pomoćnik doći u posjete. Ako je npr. neki član bolestan, svećenik će doći da ga okrijepi sakramentima pričesti i bolesničkog pomazanja. Ukoliko je netko u obitelji na samrti, pozvat će svećenika da podijeli popudbinu i – po dopuštenju biskupa – služi svetu misu. Ta obiteljska misa – po dopuštenju biskupa – mogla bi se proslaviti i prigodom godišnjice vjenčanja ili godišnjice smrti kojeg člana obitelji.

Kad se obitelj seli u novi stan, pozvat će svećenika da stan blagoslovi. Istina, blagoslov ne ulazi u prostor stana, već se zaziva Božji blagoslov na članove koji će u tom prostoru dijeliti dobro i zlo, da mogu kršćanski živjeti, uzajamno se radovati u zajedničkoj radosti i jedni drugima biti potpora u žalosti.

Božićno i pobožićno vrijeme u mnogim je župama posebna prigoda kad dolazi svećenik radi blagoslova kuće, odnosno stana. Dobro je da tada budu svi na okupu i zajednički obnove svoju vjeru u utjelovljenog Sina Božjega – Čovjekoljupca Isusa Krista. U gradskim sredinama dobro je unaprijed sa svećenikom ugovoriti taj blagoslov. Radi učvršćenja jedinstva obitelji koje žive u istoj zgradi ili mejstu, blagoslov se može obaviti za više obitelji koje se okupe na prikladnu mjestu. Djelotvornost tog blagoslova ovisi o vjeri i otvorenosti svih članova Kristu koji ih uvijek poziva da svoj život provede u njegovu Duhu.

Ako nije moguće da svećenik dođe u božićno vrijeme, taj blagoslov kuće ili stana može se ugovoriti i u koje drugo liturgijsko vrijeme.

Izvor: NEDJELJNI I BLAGDANSKI MISAL ZA NAROD; Godina ABC; 5. izdanje; Kršćanska sadašnjost; Zagreb; 2004

Foto: pixabay.com

Uredio: dr. med. Knezi Nikola

Nikola Knezi

Nikola Knezi, liječnik, asistent Katedre za anatomiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu
Rođen je 1990. godine. Tijekom osnovne škole postao je ministrant u rodnoj župi Rođenja Blažene Djevice Marije kao i u crkvi Sv. Stjepana kralja pri karmelićanskom samostanu u Somboru, a kasnije obnašao službu lektora i akolita. Učestvovao je ostvarenju emisije "Na slobodu pozvani" na valovima Radio Marije. Bio je autor meditativnih članaka objavljenih u katoličkom listu subotičke biskupije "Zvonik". Na radu internet stranice www.svjetlo-vjere.com angažiran je od samog početka kao suosnivač, član uredništva i autor. Srednju medicinsku školu "Dr Ružica Rip" smijer medicinski tehničar pohađao u Somboru. Na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu diplomirao i promoviran u doktora medicine. Trenutačno je student doktorskih studija kliničkih istraživanja (neuronauke) na istom fakultetu. Autor je i koautor znanstvenih radova iz područja fundamentalne medicine objavljenih na domaćim i internacionalnim skupovima i časopisima.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.