Vjera Crkva Blagoslov kuće i obitelji
Crkva Vjera

Blagoslov kuće i obitelji

Svaka kršćanska obitelj – “Crkva u malom” – želi da se u njenoj sredini nađe župnik, predstojnik i predvoditelj župne zajednice. Župnik će pohoditi obitelj unutar redovitih pastoralnih posjeta, a i drugim zgodama kad ga sama obitelj pozove da zajedno s njim proslavi koji značajan događaj njena života, kao što je krštenje, godišnjica braka i sl. To je prilika da s njime porazgovore o pitanjima vjere, o vjerskom odgoju djece, o životu župe i Crkve uopće.  To je ujedno prigoda da članovi obitelji porazgovore o svojim osobnim vjerskim problemima i razjasne različita pitanja iz Biblije, vjerskih istina i drugih problema koji im se nameću kao vjernicima. Dobro će biti da se za tu zgodu pozovu susjedi i prijatelji.

Ima i naročitih zgoda u životu obitelji kad će župnik i njegov pomoćnik doći u posjete. Ako je npr. neki član bolestan, svećenik će doći da ga okrijepi sakramentima pričesti i bolesničkog pomazanja. Ukoliko je netko u obitelji na samrti, pozvat će svećenika da podijeli popudbinu i – po dopuštenju biskupa – služi svetu misu. Ta obiteljska misa – po dopuštenju biskupa – mogla bi se proslaviti i prigodom godišnjice vjenčanja ili godišnjice smrti kojeg člana obitelji.

Kad se obitelj seli u novi stan, pozvat će svećenika da stan blagoslovi. Istina, blagoslov ne ulazi u prostor stana, već se zaziva Božji blagoslov na članove koji će u tom prostoru dijeliti dobro i zlo, da mogu kršćanski živjeti, uzajamno se radovati u zajedničkoj radosti i jedni drugima biti potpora u žalosti.

Božićno i pobožićno vrijeme u mnogim je župama posebna prigoda kad dolazi svećenik radi blagoslova kuće, odnosno stana. Dobro je da tada budu svi na okupu i zajednički obnove svoju vjeru u utjelovljenog Sina Božjega – Čovjekoljupca Isusa Krista. U gradskim sredinama dobro je unaprijed sa svećenikom ugovoriti taj blagoslov. Radi učvršćenja jedinstva obitelji koje žive u istoj zgradi ili mejstu, blagoslov se može obaviti za više obitelji koje se okupe na prikladnu mjestu. Djelotvornost tog blagoslova ovisi o vjeri i otvorenosti svih članova Kristu koji ih uvijek poziva da svoj život provede u njegovu Duhu.

Ako nije moguće da svećenik dođe u božićno vrijeme, taj blagoslov kuće ili stana može se ugovoriti i u koje drugo liturgijsko vrijeme.

Izvor: NEDJELJNI I BLAGDANSKI MISAL ZA NAROD; Godina ABC; 5. izdanje; Kršćanska sadašnjost; Zagreb; 2004

Foto: pixabay.com

Uredio: dr. med. Knezi Nikola

Nikola Knezi

Nikola Knezi, liječnik, asistent Katedre za anatomiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu
Rođen je 1990. godine. Tijekom osnovne škole postao je ministrant u rodnoj župi Rođenja Blažene Djevice Marije kao i u crkvi Sv. Stjepana kralja pri karmelićanskom samostanu u Somboru, a kasnije obnašao službu lektora i akolita. Učestvovao je ostvarenju emisije "Na slobodu pozvani" na valovima Radio Marije. Bio je autor meditativnih članaka objavljenih u katoličkom listu subotičke biskupije "Zvonik". Na radu internet stranice www.svjetlo-vjere.com angažiran je od samog početka kao suosnivač, član uredništva i autor. Srednju medicinsku školu "Dr Ružica Rip" smijer medicinski tehničar pohađao u Somboru. Na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu diplomirao i promoviran u doktora medicine. Trenutačno je student doktorskih studija kliničkih istraživanja (neuronauke) na istom fakultetu. Autor je i koautor znanstvenih radova iz područja fundamentalne medicine objavljenih na domaćim i internacionalnim skupovima i časopisima.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.