Ostalo Bl. Josipa Naval Girbes
Ostalo

Bl. Josipa Naval Girbes

Josipa Naval Girbes rodila se 11.12.1890. u Algemesi, Španjolska. To je bilo ratarsko naselje s oko 8000 stanovnika. Imali su jednu župu, dominikanski samostan, bolnicu i par školi i nešto malo industrije. Njezini roditelji su Francisco Naval Carrasco, i Josefa Girbes. Imala je petoro braće i sestara: Maria Joaquina (koja je rano umrla), Maria Joaquina, Vincente, Peregrina (umrla s 14), i najmlađa Josefa koja je umrla brzo nakon poroda.

Marija Josipa je od svojih roditelja naslijedila vjernički duh i duboko ukorijenjenu pobožnost, ljubav prema radu i žarku želju da živi u stanju milosti. Krštena je isti dan kad se rodila i ubrzo su je zvali samo Josipa. Kasnije su je još nazivali „Senora Pepa“.

S osam godina je primila prvu pričest. Stekla je osnovno obrazovanje, što je bilo dovoljno za okružje u kojem je živjela, a znala je i vrlo dobro plesti, a kasnije je i druge učila.

U dobi od 13 umrla joj je majka, a budući da je ona bila najstarija, pomogla je ocu u brizi i odgoju mlađe braće i sestara. S 18 godina, uz vodstvo župnika, zavjetovala se na vječnu čistoću. Nakon toga je ušla u treći red bosonogih karmelićana, ali dokumenti su se izgubili 1936. u građanskom ratu, tako da se ne zna točan datum.

U Algemesi dan danas stoji velika slika karmelske Gospe, izvezena u zlatu i svili, a napravljena od Josipe i njenih učenica. Pozivala je mlade djevojke u svoju kuću, te ih je tu učila vezenju, molitvi i evanđeoskim krepostima, a i dijelila je s njima svoja duhovna iskustva.

Umrla je 24.02.1893. primivši sakramente. Na njenu molbu, pokopana je u karmelskom habitu. 20.10.1946. njeni posmrtni ostaci su premješteni u župnu crkvu sv. Jakova, stavljeni u stakleni lijes, na čašćenje.

Nakon pomnog istraživanja njenog života i 15 iskaza koje su ljudi dali o njoj, Ivan Pavao II. proglasio ju je blaženom 25.09.1988., a njen blagdan se slavi 06.11.

„Josipa Marija je uzor kršćanskog života u svojoj herojskoj jednostavnosti, model prave župljanke. Ona je dokaz da se može doći do svetosti u svim stanjima i staležima života, kroz posvećenje Bogu i nesebičnu ljubav prema braći i sestrama, živeći u svijetu i sa svijetom. Bez izvanrednih darova, izvanredna žena sa svojom izvornom jednostavnošću, bila je kći naroda. Obavljala je svoje dužnosti vjerno u intenzivnom zajedništvu s Bogom u običnim okolnostima svog radnog dana.“ mons. Petti

Izvor: karmel.hr

Foto: wikipedia.org

Siniša Tumbas Loketić

Rođen u Subotici 10. ožujka 1987. godine. Kršten je u župi Isusova uskrsnuća u rodnom gradu. Nakon srednje Politehničke škole u Subotici upisuje Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu. Za đakona je zaređen u Subotici 5. listopada 2014. godine, a za svećenika 6. travnja 2015. zaredio ga je mons. Ivan Penzeš. Obavljao je dužnost župnog vikara u Novom Sadu do svibnja 2016. god. od kada preuzima dužnost upravitelja župe Presvetog Trojstva u Selenči. Tokom godinu i pol dana boravka u Novom Sadu gdje je bio kapelan, uređuje emisiju za mlade "Na slobodu pozvani" na valovima Radio Marije. Jedan je od osnivača i urednika katoličke internet stranice www.svjetlo-vjere.com. Dužnost glavnog urednika katoličkog lista "Zvonik" preuzima 6. studenoga 2016. godine, a uređuje ga do travnja 2018. godine kada glavnim urednikom biva imenovan vlč. Vinko Cvijin.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.