Vjera Meditacije Biti Isusov učenik (Lk 9,57-62)
Meditacije Vjera

Biti Isusov učenik (Lk 9,57-62)

Dok su išli putom, reče mu netko: »Za tobom ću kamo god ti pošao.« Reče mu Isus: »Lisice imaju jazbine, ptice nebeske gnijezda, a Sin Čovječji nema gdje bi glavu naslonio.«
Čovjek je vjerovatno mislio da bi bilo sjajno biti Isusov učenik, ići za njim, slušati njegove propovjedi i biti svjedok njegovih čuda. Isus odgovara tvrdnjom da prorok nema svog doma niti gdje da se odmori. I lisice i ptice imaju bolji komfor. Da li ga i dalje želi pratiti? Bilo gdje? Dakle ne samo od grada do grada već do kraja, do smrti kao što su i apostoli to učinili. Isusov poziv je nedvosmislen:”Pođi za mnom, bez ikakvih uvjeta”.

Drugomu nekom reče: »Pođi za mnom!« A on će mu: »Dopusti mi da prije odem i pokopam oca.«

Isus poziva aktivno čovjeka. Možda je u njemu vidio ispravno srce, puno čežnje za Bogom. Molba čovjeka da prvo sahrani svog oca izgleda ispravna i razumna, pogotovo u hebrejskoj kulturi. No Isus je odbija – tradicija nema prevagu nad Bogom. Isusove riječi bi se mogle parafrazirati na sljedeći način: “Neka mrtvi duhom obavljaju ono što dolikuje njihovom stanju”.  Živi duhom sljede Boga – odmah! Isus ne misli da treba propustiti sahranu, no ukoliko je sahrana prepreka da sljedimo Isusa, moramo se odlučiti. Nema kompromisa sa vjerom, ni po kom osnovu.

I neki drugi reče: »Za tobom ću, Gospodine, ali dopusti mi da se prije oprostim sa svojim ukućanima.« Reče mu Isus: »Nitko tko stavi ruku na plug pa se obazire natrag, nije prikladan za kraljevstvo Božje.«

I zahtjev trećeg čovjeka da se prvo oprosti sa svojima zvuči razumno – bar taj događaj ne bi potrajao dugo.No Isus ne gleda tako.  Od momenta kad počnemo da sljedimo Isusa, ne možemo se vraćati navikama prethodnog života. Ili drugim riječima – ne možemo se prvo pozdravljati sa našim grijesima. I ovdje Isus ne želi podrivati značaj obitelji već ponovo naglašava da je Bog na prvom mjestu. Ne možemo isključiti mogućnost da će obitelj s kojom se čovjek oprašta pokušati da ga odvrati od njegove odluke da sljedi Boga kao što i naš grješni život utječe na to da zalutamo.  Isto tako, ne možemo se osvrtati za sobom jer će posao koji radimo trpjeti. Biti za plugom a ne pratiti pozorno pravac brazde koja je ispred nas se može dobro poistovjetiti sa pokušajem vožnje kola ali gledajući samo u retrovizor.

Navodimo jedan očit primjer: alkoholičar želi prestati piti: ”Volio bih prestati ali nisam spreman to učiniti danas. Možda sutra”. Sljedeći dan njegov najbliži umire. On pomišlja:”Imao sam težak dan danas. Prestaću piti nakon pogreba”. Nakon pogreba odlučuje: “Prestaću piti ali želim se prvo oprostiti od drugara u kafiću, pre nego što započnem novi život”. Takav čovjek neće prestati sa svojom griješnim životom. Isto je i sa čovjekom koji se sa svom odlučnošću ne opredjeli za Isusa.

 Izvor: jesusmessage.me

Slika: souljournaler.blogspot.se uz doradu autora

Ivan Dodig

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.