Vjera Crkva Biskup Nemet: Ministranti zahvalni Papi
Crkva

Biskup Nemet: Ministranti zahvalni Papi

Mladi ministranti su pokazali da Crkva ima budućnost

Poticaji pape Franje da radimo za mir počevši od sebe i svoje obitelji zasigurno će ostati najjača poruka koju će mladi ministranti ponijeti svojim kućama – rekao je biskup Ladislav Nemet, predsjednik ‘Međunarodnog saveza ministranata’ i istaknuo pozitivne plodove ‘XII. međunarodnog hodočašća ministranata’ koje se održalo od 31. srpnja do 3. kolovoza u Rimu sa središnjom temom: „Traži mir i slijedi ga”.

Što će svojim zajednicama ponijeti gotovo 70.000 ministranata, u dobi od 13 do 23 godine, iz 19 zemalja, uglavnom europskih, i koja razmišljanja je potaknuo njihov susret s Papom 31. srpnja, bila su glavna pitanja na konferenciji za tisak koja je održana 2. kolovoza u Rimu. Ključna osoba na toj konferenciji bio je zrenjaninski biskup Ladislav Nemet, zajedno s nekim voditeljima nacionalnih i međunarodnih udruga ministranata.

Nakon četiri dana programa možemo reći da smo postigli uspjeh – rekao je biskup Nemet osvrćući se na različite pothvate koji su obilježili hodočašće. Biskup je govorio o “duhu zajedništva” koji je nadahnjivao razne susrete i o misama koje su se slavile na raznim jezicima. Igra, nazvana “slijepi datum”, osobito je olakšala razmjenu darova i zajedničku molitvu među skupinama različitih nacionalnosti.

Kao najvažniji trenutak, biskup Nemet je istaknuo audijenciju s papom Franjom na Trgu svetog Petra, 31. srpnja navečer, te je rekao: Papa je bio sto posto prisutan sa svojom ljubavlju i molitvom. Bilo je jako lijepo kad me je zamolio da na njemačkom pitam ministrante jesu li ohrabreni njegovim odgovorima. Biskup se osvrnuo i na minutu šutnje koju je zatražio Sveti Otac. To je bilo prvo iskustvo takve vrste, 90 tisuća osoba u tišini na Trgu svetog Petra u zajedništvu s Crkvom pokazalo je da je Bog onaj koji djeluje u srcima svih nas.

Oduševljenje mladih ministranta bilo je i u središtu govora biskupa Stefana Ostera, predsjednika Komisije za mlade Njemačke biskupske konferencije: Unatoč 40 stupnjeva na suncu, mladi ministranti su u velikoj radosti živjeli to iskustvo koje će ostati u njima čitav život. Susreo sam skupinu ministranata koji su nakon susreta s Papom na Trgu svetoga Petra pod takvim suncem, posjetili sedam crkava, bili su umorni, ali oči su im svijetlile.

Klára Csiszár, potpredsjednica Međunarodne udruge ministranata, govorila je o slavljima koja su bila praćena orguljskom glazbom, a organizirale su ih skupine iz Mađarske, Ukrajine, Slovačke i Srbije, te o slavlju koje su organizirali Austrijanci, a koje je uključivalo susret ministranata i biskupa. Mladi ministranti su pokazali da Crkva ima budućnost – rekao je Alexander Bothe, voditelj Odjela za pastoral mladih Njemačke biskupske konferencije, a po njegovom mišljenju XII. je međunarodno hodočašće ministranata dar.

Dva su ministranta na konferenciji za tisak izravno izrazili svoje osjećaje koji su ih pratili tih dana. Nijemac Jones Ferstl i Britanac Cedric Fernandes govorili su o lijepoj atmosferi koja se stvorila u Rimu, o prijateljstvima koja su uspostavili s mladim ministrantima iz drugih biskupija, o ohrabrenju koje su primili od Pape i o njihovom sudjelovanju u životu Crkve. Obojica su izrazili namjeru da će se vratiti u Rim u prigodi sljedećeg hodočašća.

Izvor: radiovatican.va

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.