Vjera Crkva Biskup Nemet: Ministranti zahvalni Papi
Crkva

Biskup Nemet: Ministranti zahvalni Papi

Mladi ministranti su pokazali da Crkva ima budućnost

Poticaji pape Franje da radimo za mir počevši od sebe i svoje obitelji zasigurno će ostati najjača poruka koju će mladi ministranti ponijeti svojim kućama – rekao je biskup Ladislav Nemet, predsjednik ‘Međunarodnog saveza ministranata’ i istaknuo pozitivne plodove ‘XII. međunarodnog hodočašća ministranata’ koje se održalo od 31. srpnja do 3. kolovoza u Rimu sa središnjom temom: „Traži mir i slijedi ga”.

Što će svojim zajednicama ponijeti gotovo 70.000 ministranata, u dobi od 13 do 23 godine, iz 19 zemalja, uglavnom europskih, i koja razmišljanja je potaknuo njihov susret s Papom 31. srpnja, bila su glavna pitanja na konferenciji za tisak koja je održana 2. kolovoza u Rimu. Ključna osoba na toj konferenciji bio je zrenjaninski biskup Ladislav Nemet, zajedno s nekim voditeljima nacionalnih i međunarodnih udruga ministranata.

Nakon četiri dana programa možemo reći da smo postigli uspjeh – rekao je biskup Nemet osvrćući se na različite pothvate koji su obilježili hodočašće. Biskup je govorio o “duhu zajedništva” koji je nadahnjivao razne susrete i o misama koje su se slavile na raznim jezicima. Igra, nazvana “slijepi datum”, osobito je olakšala razmjenu darova i zajedničku molitvu među skupinama različitih nacionalnosti.

Kao najvažniji trenutak, biskup Nemet je istaknuo audijenciju s papom Franjom na Trgu svetog Petra, 31. srpnja navečer, te je rekao: Papa je bio sto posto prisutan sa svojom ljubavlju i molitvom. Bilo je jako lijepo kad me je zamolio da na njemačkom pitam ministrante jesu li ohrabreni njegovim odgovorima. Biskup se osvrnuo i na minutu šutnje koju je zatražio Sveti Otac. To je bilo prvo iskustvo takve vrste, 90 tisuća osoba u tišini na Trgu svetog Petra u zajedništvu s Crkvom pokazalo je da je Bog onaj koji djeluje u srcima svih nas.

Oduševljenje mladih ministranta bilo je i u središtu govora biskupa Stefana Ostera, predsjednika Komisije za mlade Njemačke biskupske konferencije: Unatoč 40 stupnjeva na suncu, mladi ministranti su u velikoj radosti živjeli to iskustvo koje će ostati u njima čitav život. Susreo sam skupinu ministranata koji su nakon susreta s Papom na Trgu svetoga Petra pod takvim suncem, posjetili sedam crkava, bili su umorni, ali oči su im svijetlile.

Klára Csiszár, potpredsjednica Međunarodne udruge ministranata, govorila je o slavljima koja su bila praćena orguljskom glazbom, a organizirale su ih skupine iz Mađarske, Ukrajine, Slovačke i Srbije, te o slavlju koje su organizirali Austrijanci, a koje je uključivalo susret ministranata i biskupa. Mladi ministranti su pokazali da Crkva ima budućnost – rekao je Alexander Bothe, voditelj Odjela za pastoral mladih Njemačke biskupske konferencije, a po njegovom mišljenju XII. je međunarodno hodočašće ministranata dar.

Dva su ministranta na konferenciji za tisak izravno izrazili svoje osjećaje koji su ih pratili tih dana. Nijemac Jones Ferstl i Britanac Cedric Fernandes govorili su o lijepoj atmosferi koja se stvorila u Rimu, o prijateljstvima koja su uspostavili s mladim ministrantima iz drugih biskupija, o ohrabrenju koje su primili od Pape i o njihovom sudjelovanju u životu Crkve. Obojica su izrazili namjeru da će se vratiti u Rim u prigodi sljedećeg hodočašća.

Izvor: radiovatican.va

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.