Vjera Crkva Biskup Ayuso Guixot: Papa uvijek promiče miroljubivi suživot
Crkva Vjera

Biskup Ayuso Guixot: Papa uvijek promiče miroljubivi suživot

Papa Franjo svaki dan govori o međureligijskom dijalogu, javno i privatno – istaknuo je biskup Miguel Ángel Ayuso Guixot, tajnik Papinskoga vijeća za međureligijski dijalog. Sudjelujući prošlih dana na 69. španjolskom misijskom tjednu biskup je dao intervju novinaru Rubenu Cruzu, koji je objavio tjednik „Vida Nueva“, a čiji sažetak prenosi vatikanski dnevnik L’Osservatore Romano.

U opširnom govoru o raznim temama, biskup se najprije osvrnuo na Jubilej milosrđa koji je proglasio papa Franjo kako bi svijetu govorio o potrebi „uzajamnog poštovanja, priznavanja ljudskoga dostojanstva i promicanja prijateljstva, stvarajući zajedništvo i jedinstvo među raznim kršćanskim denominacijama te usko surađujući s raznim vjerskim tradicijama“ – rekao je biskup pojašnjavajući:

Papa je doista veliki promicatelj „miroljubiva suživota među narodima“, a njegove su riječi „kao melem za sve“, bez obzira na vjersko uvjerenje, „jer narod u njemu vidi glas vjerodostojan na svjetskoj razini, usred izazova velike ljudske obitelji“. Uostalom, „živimo posebnu situaciju, a međureligijski je dijalog danas poprimio važnost, koja se prije nije mogla zamisliti. Čovječanstvo je ranjeno, moramo liječiti ranu koju je otvorilo džihadističko nasilje“, nazvano rakom koji prodire u svijet, također i diskriminacije te nepoštivanje temeljnih prva – ustvrdio je tajnik Papinskoga vijeća za međureligijski dijalog.

Glede toga, biskup Ayuso rekao je kako Papa nastoji ponuditi sadržaje za izgradnju zajedničke kuće, potičući da „se opiremo nasilju i diskriminacijama“, predlažući dijalog, a to nije „bonizam“ kako neki misle“. Naprotiv, riječ je o vrlo zahtjevnom dijalogu, koji od nas traži da ne niječemo svoj identitet, jer ako ga izgubimo, onda zastranjujemo u relativizam“ – pojasnio je tajnik dodajući:

Potrebna nam je empatija da možemo surađivati, promičući opće dobro, bratstvo, također i čovječanstvo koje dijeli svoje nade u bolju svijet. Međureligijski dijalog treba uskladiti“. Biskup je pozvao međunarodnu zajednicu da se usvajanjem važnih zakona zauzme za pravdu i mir, kako bi se obuzdalo nasilje – kazao je biskup.

Govoreći pak o ulozi vjerskih čelnika, rekao je da oni trebaju krenuti od „zdravih razlika“, s poštovanjem gledajući jedni na druge, da mogu otkriti ono što je u „srcu svakoga ljudskoga bića.“ Dijalog nije nešto apstraktno, već se „u svakodnevnom životu vodi s osobama“, primjerice kako čine misionari, koji „s obiteljima u školi vode dijalog“, koji biskup Ayuso naziva „dijalogom poštovanja i prijateljstva“. Treba priznati dostojanstvo svake osobe, promicati i proglašavati da postoje prava, graditi mostove, osuđujući svaku vrstu nasilja – istaknuo je tajnik vijeća.

Odgovarajući na upit o učiteljstvu Pape, koji neprestano poziva na međureligijski dijalog kako bi se gradilo uključujuće društvo, boreći se protiv kulture odbacivanja. Biskup je rekao da papa Franjo, glede međureligijskog dijaloga, ide stopama svojih prethodnika, počevši od saborske deklaracije „Nostra Aetate“, koja je nazvana „dokumentom „prijeke“ aktualnosti: kompasom koji nas može usmjeriti na putu promicanja dijaloga“, čini se da je dokument „pisan za naše dane“ – kazao je biskup zaključujući:

Papa Pavao VI. je predložio dijalog sa svijetom; sa susretom u Asizu 1986. godine, točno prije trideset godina, papa Ivan Pavao II. ga je obogatio promičući kulturu mira. Papa Benedikt je predložio dijalog ljubavi u istini, koji se ostvaruje polazeći od razlika, kako bi se izbjegli sinkretizmi – zaključio je biskup Ayuso.

Izvor i foto: radiovatican.va

Tagovi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.