Uncategorized Bioetika okoliša (uvod)
Uncategorized

Bioetika okoliša (uvod)

Sve je jasnija činjenica da zagađenost okoliša predstavlja veoma ozbiljan problem čovječanstva. Svakako da je opstanak čovjeka uslovljen opstankom našeg planeta. Cijela međunarodna zajednica se okreće razmišljanjima oko rešavanja tog golemog problema na mnogobrojnim naučnim konferencijama koje dotiču datu problematiku.

Da bi se izgradio novi stav, koji je human prema okolišu, potrebno je da se dogode promjene na području: kulture, etike, politike, ekonomije, znanosti, demografije… Često su interesi mnogih aktera isprepleteni što dodatno komplikuje odmotavanje ovako zamršenog klupka.

Cilj predstojećih rubrika bit će da se čitatelji predoči problematika zagađivanja okoliša iz etičkog ugla.

Okoliš je definisan kao laboratorij u kome čovjek treba razrešenih ruku djelovati te se na taj način jasno podcjenjuje značenje ljudsog okoliša i prirode, te samim tim čovjeka i Stvoritelja.

Kako je u proteklim godinama priroda pokazala svoju agresivnu stranu (poplave, snažni vjetrovi, zemljotresi, velike vrućine i studen), važnost očuvanja planeta, ponovno zaokupljuje znanstvenu javnost. Cilj djelovanja zarad okoliša jeste nadići pluralizam ideja koje narušavaju dobrobit ekosistema zarad sebičnih ciljeva.

Čovjek je uvijek narušavao okoliš npr. krčio je šume kako bi od tog drveta napravio neke dom ili brod. Međutim, u proteklih stotinjak godina, zahvaljujući izuzetno brzom tehnološkom i industrijskom razvoju, narušavanje okoliša je znanto brže i masovnije. Iako je ta “revolucija” donela trenutačni boljitak u našim životima, ona preti opstanku planeta i čovjeka.

Osnovni razlozi zbog kojih je došlo do narušavanja okoliša predstavljaju:

  • Narušavanje biološke ravnoteže
  • Zagađenje tla, vode i zraka
  • Demografski razvoj
  • Klorofluorkarbon kao kemijsko jedinjenje koje se smatra glavnim razlogom nastanka ozonskih rupa.

(nastavlja se)

Piše: Nikola Knezi, dr. med., univ. asist.

Foto: pixabay.com

Tagovi

Nikola Knezi

Nikola Knezi, liječnik, asistent Katedre za anatomiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu
Rođen je 1990. godine. Tijekom osnovne škole postao je ministrant u rodnoj župi Rođenja Blažene Djevice Marije kao i u crkvi Sv. Stjepana kralja pri karmelićanskom samostanu u Somboru, a kasnije obnašao službu lektora i akolita. Učestvovao je ostvarenju emisije "Na slobodu pozvani" na valovima Radio Marije. Bio je autor meditativnih članaka objavljenih u katoličkom listu subotičke biskupije "Zvonik". Na radu internet stranice www.svjetlo-vjere.com angažiran je od samog početka kao suosnivač, član uredništva i autor. Srednju medicinsku školu "Dr Ružica Rip" smijer medicinski tehničar pohađao u Somboru. Na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu diplomirao i promoviran u doktora medicine. Trenutačno je student doktorskih studija kliničkih istraživanja (neuronauke) na istom fakultetu. Autor je i koautor znanstvenih radova iz područja fundamentalne medicine objavljenih na domaćim i internacionalnim skupovima i časopisima.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.