Vjera Meditacije Bez časti u zavičaju (Mk 6, 1-6)
Meditacije

Bez časti u zavičaju (Mk 6, 1-6)

Po prvi put u Markovu Evanđelju Isus dolazi u sinagogu u svom rodnom mjestu. Vijesti o Njegovu djelovanju u susjednim mjestima kao npr. u Kafarnaumu su sigurno doprle i do Nazareta te se očekuju pozitivne reakcije od Isusovih sugrađana.         

Međutim slušateljstvo je zaprepašćeno i negativno nastrojeno te upućuje  seriju pitanja o  Isusovu  podrijetlu. Iako ga vrlo dobro poznaju, opisuju ga kao drvodjelju i sina Marijina te bratJakovljeva, Josipova, Judini Šimunova čime se ignorira Isusov otac Josip. Ovaj pristup ukazuje na direktnu uvredu Isusovog karaktera, njegove časti i time se u kulturi I. stoljeća aludira na nečije vanbračno podrijetlo. Za razliku od Marka,  Matej u svom evanđelju ne mijenja tradiciju te se u pitanjima slušalaca spominje Isusov otac.

Uprkos nevjeri njegovih poznanika, Isus sebe naziva prorokom ali koji je bez časti u svom zavičaju i svom domu. Iz izvještaja o velikim prorocima Izraela, vidimo da su oni često bili sami i usamljeni zbog svoje službe i vjernosti istini svog poslanja.

Što označava rečenica “…bez časti u svom kraju”? Ona predstavlja posljedicu ljudske oholosti i ponosa. Kako to da ”jedan od nas” može izgovarati takve mudrosti iz svetih pisama? Oni znaju da je Isus odrastao u skromnom domu, dakle nije bio vrijedan dobiti nekakvu visoku izobrazbu.  U drugim mjestima je toplo primljen jer je tamo bio stranac i bez reputacije.Tamo ljudi nisu mogli gajiti predrasude prema njemu.  Tamo nitko ne zna da li je Isus bogat ili siromašan i oni ne poznaju njegovu prošlost. No ovdje je druga situacija. Čast je „ograničeno“ dobro. Po Isusovim sunarodnicima vrijedi pravilo: ako netko“ stekne“ čast onda je, netko drugi „gubi“. Kad bi se Isus priznao ‘prorokom’ u vlastitom gradu, čast drugih osoba i drugih obitelji bi se „smanjila“.

Ova reakcija je čak iznenadila i Isusa. Odsustvo njihove vjere dovodi do toga da Isus čini vrlo malo čuda. Na drugim mjestima su užasne gužve oko njega kad  propovijeda i liječi a ovdje slabo može što učiniti zbog njihove nevjere iako svugdje želi pomagati u izobilju. Marko želi podcrtati snažnu vezu između iscjeliteljskog autoriteta Isusovog i vjere onog koji prima pomoć. No treba imati u vidu da se Boga ne može limitirati ni na koji način.

 Uredio: Robert Semnic, prof. dr. med.

Izvor:  Emerson Powery (workingpreacher.org); quora.com

Slika: Cerezo Barredo (uz obradu autora)  (textweek.com)

Tagovi

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.