Vjera Crkva Beogradski nadbiskup učestvovao na obeležavanju 500. godišnjice reformacije u Padini
Crkva Vjera

Beogradski nadbiskup učestvovao na obeležavanju 500. godišnjice reformacije u Padini

Evangelička Crkva u celom svetu proslavlja 2017. godinu kao crkvenoistorijsku prekretnicu, 500. godišnjicu reformacije Zapadne Crkve – crkvenoistorijskog pokreta koji je započet 31. oktobra 1517. godine u mestu Wittenberg, kada je reformator dr. Martin Luter na ulazna vrata Božijega hrama postavio natpis sa 95 teza protiv indulgencija-oproštajnica.

Ovaj značajan jubilej su 31. oktobra proslavili i slovački evangelici-luterani u Srbiji u Padini nedaleko od Pančeva. Tom prilikom je organizovana centralna svecrkvena proslava, krunisana sa Arhijerejskim Bogosluženjem koje je predvodio Mgr. Samuel Vrbovsky v. r. evangelički biskup sa ostalim sveštenicima. Na proslavi je učestvovao takođe beogradski nadbiskup i metropolit mons. Stanislav Hočevar, zrenjaninski biskup mons. dr Ladislav Nemet, protođakon Radomir Rakić u ime njegove svetosti Patrijarha SPC gospodina Irineja, predstavnik iz Uprave za saradnju s Crkvama i verskim zajednicama g. Gavrilo Grban, predstavnici opštinskih vlasti iz okolnih gradova, predstavnici civilnih vlasti iz Slovačke i Mađarske i ostali. Bogosluženje je pratilo više pevačkih horova a homiliju je održao biskup Mgr. Samuel Vrbovsky.

Na kraju bogosluženja svim prisutnima se obratio i nadbiskup Hočevar pozivajući se na Psalam koji kaže: “Kako je dobro i kako je lepo da braća zajedno žive”. Istakao je važnost da osim evangelika, na današnjoj proslavi učestvuju i katolici i braća iz pravoslavne Crkve. “Ovaj dan nas poziva na trajnu obnovu”, rekao je te preneo najsrdačnije pozdrave i čestitke u ime Beogradske nadbiskupije za ovaj jubilej, u želji da bi nas Duh Sveti vodio ka trajnoj i celovitoj obnovi. Nadbiskup je rekao kako je veoma zahvalan da je dobio poziv i da je od mladosti uvek molio i živeo za jedinstvo kršćana. Spomenu je takođe zalaganje sadašnjeg pape Franje na području ekumenizma, ove godine naročito u dijalogu prema Crkvi reformacije. Nadbiskup je na kraju pozvao sve prisutne da iskoristimo ovaj izazovni trenutak, kada je veoma važno zajedničko svedočenje za Isusa Krista. Čestitke i zahvalu, uputili su takođe: predstavnik Pravoslavne Crkve protođakon Rakić, predstavnik iz Uprave za saradnju sa Crkvama Gavrilo Grban i biskupu poklonio križ, i drugi.

Na kraju Bogosluženja bilo je svečano otkrivanje biste dr Martina Lutera u crkvenoj porti.

Izvor: Beogradska nadbiskupija (R.Z./kmc)

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.