Propovjedi Misli pape Benedikta XVI. Benedikt XVI: Sloboda i nasljedovanje Krista
Misli pape Benedikta XVI. Propovjedi

Benedikt XVI: Sloboda i nasljedovanje Krista

Draga braćo i sestre!

Biblijska čitanja današnje mise pozivaju nas na promišljanje o vrlo izazovnoj temi koja se može sažeti riječima: sloboda i nasljedovanje Krista. Evanđelist Luka pripovijeda kako Isus, “kad su se navršili dani da bude uznesen, krenu sa svom odlučnošću prema Jeruzalemu” (Lk 9,51). U izričaju “sa svom odlučnošću” možemo naslutiti Kristovu slobodu. On doista zna da ga u Jeruzalemu čeka smrt i križ, ali u poslušnosti Očevoj volji iz ljubavi prinosi sebe sama. U toj svojoj poslušnosti Ocu Isus ostvaruje svoju slobodu kao svjestan odabir potaknut ljubavlju. Tko je slobodniji od Njega koji je Svemogući? On, međutim, nije koristio svoju slobodu na samovoljan način ili kao svoje vlasništvo. Koristio se njome u služenju. Na taj je način slobodu “ispunio” sadržajem, dok bi ona inače ostala “prazna” mogućnost da se nešto učini ili ne učini. Poput samog čovjekova života, tako i sloboda svoj smisao dobiva iz ljubavi. Tko je doista slobodniji? Tko za sebe čuva sve mogućnosti iz straha da ih ne bi izgubio, ili tko se “sa svom odlučnošću” troši u služenju te se tako nađe pun života po ljubavi koju je darovao i primio?

Apostol Pavao, pišući kršćanima u Galaciji, u današnjoj Turskoj, kaže: “Doista vi ste, braćo, na slobodu pozvani! Samo neka ta sloboda ne bude izlikom tijelu, nego – ljubavlju služite jedni drugima” (Gal 5,13). Živjeti po tijelu znači slijediti egoističko nagnuće ljudske naravi. Živjeti po Duhu pak znači dozvoliti da nas u nakanama i djelima vodi ljubav Božja što nam ju je Krist darovao. Kršćanska je sloboda stoga nešto sasvim drugačije od samovolje; to je nasljedovanje Krista u darivanju sebe sve do žrtve križa. Može se činiti paradoksalnim, no puninu svoje slobode Gospodin je doživio na križu, kao vrhunac ljubavi. Kad su mu na Kalvariji vikali: “Ako si Sin Božji, siđi s križa!” on je pokazao svoju slobodu Sina upravo ostajući na toj spravi za mučenje ne bi li do kraja izvršio milosrdnu volju Očevu. Ovo iskustvu podijelili su i drugi svjedoci istine: muškarci i žene koji su pokazali da ostaju slobodni i u zatvorskoj ćeliji i pod prijetnjama mučenja. “Istina će vas osloboditi.” Tko pripada istini, neće nikada biti robom nijednoj vlasti, nego će uvijek znati slobodno postati slugom braći.

Gledajmo Blaženu Djevicu Mariju. Ponizna službenica Gospodnja, Djevica je uzor duhovne osobe, potpuno slobodna jer je bezgrešna, imuna na grijeh i sva sveta, posvećena služenju Bogu i bližnjemu. Svojom majčinskom skrbi neka nam pomogne slijediti Isusa, te tako upoznamo istinu i živimo slobodu ljubavi.

Izvor: vatican.va

Foto: paparatzinger6blograffaella.blogspot.com

Tagovi

Siniša Tumbas Loketić

Rođen u Subotici 10. ožujka 1987. godine. Kršten je u župi Isusova uskrsnuća u rodnom gradu. Nakon srednje Politehničke škole u Subotici upisuje Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu. Za đakona je zaređen u Subotici 5. listopada 2014. godine, a za svećenika 6. travnja 2015. zaredio ga je mons. Ivan Penzeš. Obavljao je dužnost župnog vikara u Novom Sadu do svibnja 2016. god. od kada preuzima dužnost upravitelja župe Presvetog Trojstva u Selenči. Tokom godinu i pol dana boravka u Novom Sadu gdje je bio kapelan, uređuje emisiju za mlade "Na slobodu pozvani" na valovima Radio Marije. Jedan je od osnivača i urednika katoličke internet stranice www.svjetlo-vjere.com. Dužnost glavnog urednika katoličkog lista "Zvonik" preuzima 6. studenoga 2016. godine, a uređuje ga do travnja 2018. godine kada glavnim urednikom biva imenovan vlč. Vinko Cvijin.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.