Propovjedi Misli pape Benedikta XVI. Benedikt XVI: Prvina novoga svijeta i novoga doba
Misli pape Benedikta XVI. Propovjedi

Benedikt XVI: Prvina novoga svijeta i novoga doba

Draga braćo i sestre!

Svima vama ponovno izričem čestitke za Uskrs, na nedjelju kojom završava Uskrsna osmina i koja se tradicionalno naziva nedjelja “in Albis” (Bijela nedjelja). Po želji moga časnoga prethodnika sluge Božjega Ivana Pavla II, koji je umro upravo nakon prve Večernje ovoga blagdana, ta se nedjelja naziva i nedjeljom Božanskoga milosrđa. U tako jedinstvenoj prigodi jutros sam na Trgu sv. Petra slavio misu zajedno s kardinalima, biskupima i svećenicima, vjernicima Rima i brojnim hodočasnicima, koji su se željeli sabrati oko Pape pred sam njegov 80. rođendan. Svima iz dubine srca ponovno izričem svoj najiskreniji hvala što ga proširujem na cijelu Crkvu koja me, osobito ovih dana, okružuje svojom ljubavlju poput prave obitelji.

Ovom nedjeljom – kao što sam rekao – završava tjedan ili, još točnije, Uskrsna “osmina” koju liturgija smatra jednim danom: “danom što ga ja učinio Gospodin” (Ps 117,24). Nije riječ o kronološkom, već o duhovnome vremenu, što ga je Bog otvorio u spletu dana kada je Krista uskrisio od mrtvih. Duh Stvoritelj, ulijevajući novi i vječni život u pokopano tijelo Isusa iz Nazareta, dovršio je djelo stvaranja započinjući “prvinu”: prvinu novoga čovječanstva koja je istodobno prvina novoga svijeta i novoga doba. Ta obnova svijeta može se sažeti u jednu rečenicu: onu istu koju je uskrsnuli Isus izgovorio kao pozdrav, i daleko više kao navještaj njegove pobjede učenicima: “Mir vama!” (Lk 24,36; Iv 20,19.21.26). Mir je dar što ga je Krist ostavio svojim prijateljima (usp. Iv 14,27) kao blagoslov namijenjen svim ljudima i svim narodima. Ne mir prema mentalitetu “svijeta”, kao ravnotežu snaga, već novu zbilju, plod Ljubavi Božje, njegovog Milosrđa. To je mir što ga je Isus stekao cijenom svoje krvi i koju naviješta onima koji se pouzdaju u njega. “Isuse, u tebe se uzdam”: u tim je riječima sažeta vjera kršćanina, koja je vjera u svemoć milosrdne Ljubavi Božje.

Draga braćo i sestre, dok vam ponovno zahvaljujem na vašoj duhovnoj blizini u prigodi moga rođendana i obljetnice moga izbora za Petrovoga nasljednika, sve vas povjeravam Mariji, Mater Misericordiae, Majci Isusovoj koji je utjelovljenje Božanskoga milosrđa. Njezinom pomoću, dopustimo da nas obnovi Duh kako bismo surađivali u djelu mira što ga Bog dovršuje u svijetu i koje ne stvara buku, već se ostvaruje u bezbrojnim gestama ljubavi sve njegove djece.

Izvor: vatican.va

Foto: www.papaboys.org

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.