Propovjedi Misli pape Benedikta XVI. Benedikt XVI. u prisutnosti pape Franje slavi 65. godišnjicu svećeništva
Misli pape Benedikta XVI. Propovjedi

Benedikt XVI. u prisutnosti pape Franje slavi 65. godišnjicu svećeništva

Papa emeritus Benedikt XVI. proslavit će 28. lipnja u Apostolskoj palači, u prisutnosti pape Franje, 65. godišnjicu svojega svećeničkoga ređenja, koje se zbilo u freisinškoj katedrali 29. lipnja 1951. godine. „Ta mi nismo gospodari vaše vjere, nego suradnici vaše radosti“ – te su riječi sv. Pavla kao geslo pratile svećeničko ređenje mladoga Josepha – prenijela je Zaklada Ratzinger.

„Bilo nas je više od 40 kandidata; kad smo bili pozvani, odgovorili smo Adsum –  ‘evo me’“ – napisao je Papa u miru u svojoj autobiografiji. „Bio je prekrasan ljetni dan, koji ostaje nezaboravan kao najvažniji trenutak mojega života.“ „Ne treba biti praznovjeran, ali u trenutku u kojem je stari nadbiskup položio ruke ne mene, jedna ptičica – možda ševa – poletjela je s glavnog oltara katedrale i zapjevala malu radosnu pjesmu; za mene je to bilo kao da mi je glas s nebesa rekao: idi tako, na ispravnom si putu“.

S Josephom je bio zaređen i njegov stariji brat Georg Ratzinger. „Na dan mlade mise, naša župna crkva sv. Osvalda bila je osvijetljena u čitavom svojem sjaju i radost koja ju je ispunila bila je gotovo opipljiva te je sve uključila u sveti čin, na najživlji način ‘aktivnog sudjelovanja’, kojem nije bila potrebna osobita vanjska aktivnost – prisjetio se Benedikt XVI. „Bili smo pozvani u sve kuće donijeti mladomisnički blagoslov i svugdje smo bili prihvaćeni – čak i od potpuno nepoznatih osoba – sa srdačnošću koju do tog trenutka nisam ni zamišljao.“

„Tako sam na vrlo izravan način iskusio koliko ljudi iščekuju svećenika, koliko žele njegov blagoslov, koji crpi snagu iz sakramenta. Nije se radilo o meni ili mojemu bratu: što bi po sebi mogla značiti dva mladića kao što smo mi tolikim ljudima koje smo sretali? Oni su u nama vidjeli osobe kojima je Krist povjerio poslanje nositi njegovu prisutnost među ljude“ – stoji u autobiografiji Pape emeritusa.

Svećeništvo nije samo „služba“, nego je sakrament: Bog se služi siromašnim čovjekom kako bi po njemu bio prisutan među ljudima i djelovao za njih – istaknuo je Benedikt XVI. 11. rujna 2010. godine, na misi zaključenja Svećeničke godine, koju je on i proglasio povodom 150. godišnjice smrti sv. Ivana Vianneya, zaštitnika svih župnika u svijetu.

Temi svećeništva posvećen je i XII. svezak sabranih djela Josepha Ratzingera, naslovljen „Navjestitelji riječi i poslužitelji vaše radosti“, a prikuplja više od 80 tekstova. Taj svezak, s podnaslovom „Teologija i duhovnost sakramenta svetoga reda“, sadrži teološke studije, razmatranja o svećeničkoj duhovnosti i homilije o biskupskoj, svećeničkoj i đakonskoj službi, koje su plod promišljanja teologa, biskupa i kasnije pročelnika Zbora za nauk vjere, pokrivajući razdoblje od 1954. do 2002. godine.

Izvor: radiovatican.va

Foto: www.pinterest.com

Tagovi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.