Propovjedi Misli pape Benedikta XVI. Benedikt XVI o III korizmenoj nedjelji
Misli pape Benedikta XVI. Propovjedi

Benedikt XVI o III korizmenoj nedjelji

Draga braćo i sestre!

Odlomak Lukina evanđelja koji se navješćuje ove, treće, korizmene nedjelje donosi Isusovo tumačenje dvaju nesretnih događaja. Prvi je događaj pobuna Galilejaca, što ju je Pilat ugušio u krvi; drugi je događaj urušavanje jedne kule u Jeruzalemu, što je prouzročilo osamnaest žrtava. Riječ je od dva vrlo različita nesretna slučaja: jedan je izazvao čovjek, a drugi se dogodio nesrećom. Prema mentalitetu toga doba, ljudi su bili skloni tome da pomisle da je nesreća stigla ove žrtve zbog nekog njihova teška grijeha. Isus pak kaže: “Mislite li da ti Galilejci, jer tako postradaše, bijahu grešniji od drugih Galilejaca?… Ili onih osamnaest,… zar mislite da su oni bili veći dužnici od svih Jeruzalemaca?” (Lk 13,2.4). U oba slučaja on zaključuje: “Nipošto, kažem vam, nego ako se ne obratite, svi ćete tako propasti” (13,3.5).

To je, dakle, točka do koje Isus želi dovesti svoje slušatelje: potreba obraćenja. Ne predlaže je na moralistički način, nego realistično, kao jedini prikladan odgovor na događaje koji ljudsku sigurnost stavljaju u krizu. Pred određenim nesrećama – upozorava Isus – ničemu ne služi prebaciti krivnju na žrtve. Prava je mudrost upravo u tome da dopustimo da nam progovori nesigurnost življenja te da zauzmemo odgovoran stav, vršeći pokoru i poboljšavajući svoj život. To je mudrost, to je najučinkovitiji odgovor na zlo, na svim razinama, međuosobnoj, društvenoj i međunarodnoj. Krist poziva da na zlo ponajprije odgovorimo ozbiljnim ispitom savjesti i nastojanjem da pročistimo svoj život. Inače ćemo, kaže, svi jednako propasti. Zapravo, osobe i društva koja žive bez da ikada same sebe stave pod pitanje, očekuje propast kao jedini mogući svršetak. Obraćenje, međutim, premda nije imuno na probleme i neugode, omogućuje da se s njima suoči na drugačiji način. Prije svega, valja pokušati spriječiti zlo, odstranjujući neke njegove prijetnje. U svakom slučaju, obraćenje nam omogućuje da zlo pobijedimo dobrim, ako ne uvijek na polju činjenica i događaja – koji su ponekad neovisni o našoj volji – onda zasigurno na duhovnom polju. Sažeto: obraćenje pobjeđuje zlo u njegovu korijenu, a to je grijeh, premda mu se ne mogu uvijek izbjeći posljedice.

Molimo Blaženu Djevicu Mariju, koja nas prati i podržava na korizmenom putu, da pomogne svakome kršćaninu u otkrivanju veličine, a rekao bih i ljepote obraćenja. Neka nam pomogne da shvatimo kako vršenje pokore i ispravljanje vlastitog načina života nije obično moraliziranje, nego je najučinkovitiji put da promijenimo nabolje sebe same i društvo. To je izuzetno dobro izraženo sljedećom izrekom: Upaliti šibicu mnogo je korisnije od proklinjanja tame.

Izvor: vatican.va

Foto: Benedetto XVI – FB

Siniša Tumbas Loketić

Rođen u Subotici 10. ožujka 1987. godine. Kršten je u župi Isusova uskrsnuća u rodnom gradu. Nakon srednje Politehničke škole u Subotici upisuje Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu. Za đakona je zaređen u Subotici 5. listopada 2014. godine, a za svećenika 6. travnja 2015. zaredio ga je mons. Ivan Penzeš. Obavljao je dužnost župnog vikara u Novom Sadu do svibnja 2016. god. od kada preuzima dužnost upravitelja župe Presvetog Trojstva u Selenči. Tokom godinu i pol dana boravka u Novom Sadu gdje je bio kapelan, uređuje emisiju za mlade "Na slobodu pozvani" na valovima Radio Marije. Jedan je od osnivača i urednika katoličke internet stranice www.svjetlo-vjere.com. Dužnost glavnog urednika katoličkog lista "Zvonik" preuzima 6. studenoga 2016. godine, a uređuje ga do travnja 2018. godine kada glavnim urednikom biva imenovan vlč. Vinko Cvijin.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.