Propovjedi Misli pape Benedikta XVI. Benedikt XVI o Nedjelji Dobrog Pastira
Misli pape Benedikta XVI. Propovjedi

Benedikt XVI o Nedjelji Dobrog Pastira

Draga braćo i sestre!

Danas, na četvrtu vazmenu nedjelju, nedjelju “Dobrog Pastira”, obilježava se Svjetski dan molitve za zvanja. Svi vjernici potaknuti su da na osobiti način mole za zvanja u svećeništvo i u posvećeni život. Jutros sam u bazilici sv. Petra s radošću zaredio 22 novih svećenika. Dok srdačno pozdravljam ove nove prezbitere zajedno s članovima njihovih obitelji i prijateljima, pozivam vas da se prisjetite svih onih koje Gospodin nastavlja imenom pozivati, kao što je to učinio s apostolima na obali Galilejskog jezera, da postanu “ribari ljudi”, to jest njegovi najizravniji suradnici u navještaju Evanđelja i služenju Kraljevstvu Božjem u ovom našem vremenu. Za sve svećenike molimo dar ustrajnosti: da ostanu vjerni molitvi, uvijek novom pobožnošću slave svetu misu, žive u osluškivanju Božje Riječi te se dan za danom suoblikuju osjećajima i postupcima Isusa Dobrog Pastira. Molimo, također, za sve one koji se pripravljaju za svećeničku službu i za odgojitelje u sjemeništima u Rimu, u Italiji i čitavome svijetu; molimo za obitelji, kako bi u njima nastavilo klijati i dozrijevati “sjeme” poziva na ministerijalno svećeništvo.

Ove je godine tema Svjetskog dana molitve za zvanja “Poziv na služenje Crkvi koja je zajedništvo”. II. vatikanski sabor, želeći prikazati otajstvo Crkve u našem vremenu, dao je prednost pojmu “zajedništva”. U tom smislu veliku važnost dobiva bogata različitost darova i službi u Narodu Božjem. Svi krštenici pozvani su pridonositi djelu spasenja. U Crkvi postoje, međutim, neka zvanja osobito posvećena služenju zajedništvu. Najodgovorniji za katoličko zajedništvo sam je papa, nasljednik Petrov i biskup Rima; s njime su čuvari i učitelji jedinstva i biskupi, nasljednici apostola, potpomognuti prezbiterima. No, u službi zajedništva nalaze se i posvećene osobe i svi vjernici. U srcu Crkve kao zajedništva stoji Euharistija: različita zvanja od toga najvišega sakramenta zahvaćaju duhovnu snagu za neprestanu izgradnju u ljubavi jedinstvenoga crkvenog Tijela.

Obraćamo se sada Mariji, Majci Dobrog Pastira. Ona, koja je spremno odgovorila na Božji poziv rekavši: “Evo službenice Gospodnje” (Lk 1,38), neka pomogne svima da s radošću i raspoloživošću prihvate Kristov poziv da budu njegovi učenici, uvijek pokretani željom da čine “jedno srce i jednu dušu” (usp. Dj 4,32).

Izvor: vatican.va

Foto: quotesgram.com

Siniša Tumbas Loketić

Rođen u Subotici 10. ožujka 1987. godine. Kršten je u župi Isusova uskrsnuća u rodnom gradu. Nakon srednje Politehničke škole u Subotici upisuje Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu. Za đakona je zaređen u Subotici 5. listopada 2014. godine, a za svećenika 6. travnja 2015. zaredio ga je mons. Ivan Penzeš. Obavljao je dužnost župnog vikara u Novom Sadu do svibnja 2016. god. od kada preuzima dužnost upravitelja župe Presvetog Trojstva u Selenči. Tokom godinu i pol dana boravka u Novom Sadu gdje je bio kapelan, uređuje emisiju za mlade "Na slobodu pozvani" na valovima Radio Marije. Jedan je od osnivača i urednika katoličke internet stranice www.svjetlo-vjere.com. Dužnost glavnog urednika katoličkog lista "Zvonik" preuzima 6. studenoga 2016. godine, a uređuje ga do travnja 2018. godine kada glavnim urednikom biva imenovan vlč. Vinko Cvijin.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.