Propovjedi Misli pape Benedikta XVI. Benedikt XVI. o kard. Mülleru u knjizi objavljenoj povodom kardinalova 70. rođendana
Misli pape Benedikta XVI. Propovjedi

Benedikt XVI. o kard. Mülleru u knjizi objavljenoj povodom kardinalova 70. rođendana

Svećenik, a tako i biskup i kardinal, nije nikada jednostavno u mirovini – napisao je papa emeritus Benedikt XVI. nekadašnjem pročelniku Zbora za nauk vjere kardinalu Gerhardu Ludwigu Mülleru, u pozdravu kojim započinje knjiga naslovljena „Trojstveni Bog. Kršćanska vjera u sekularno doba“.

Knjigu je na njemačkom jeziku izdala nakladnička kuća Herder, i to povodom 70. rođendana kardinala Müllera, koji će proslaviti 31. prosinca, te 40. obljetnice njegova svećeničkog ređenja. U knjizi se, koja ima gotovo 700 stranica, među ostalima nalaze i prilozi kardinalâ Reinharda Marxa, Angela Scole i Kurta Kocha, te nadbiskupâ Rine Fisichelle i Brune Fortea, kao i Müllerova nasljednika nadbiskupa Luisa Ladarije.

Benedikt XVI. se prisjeća da je Pavao VI. bio taj koji je htio da se visoka dužnost u Vatikanu povjeri samo na pet godina; ali i bez neke posebne dužnosti – napisao je – kardinal Müller će nastaviti javno služiti vjeri kao svećenik i kao teolog. Papa emeritus potom hvali dužnost koju su obojica obavljali, dužnost pročelnika Zbora za nauk vjere; riječ je o ulozi u kojoj mudrost – kako je primijetio – nije dana samo stručnošću na tom području, nego i prepoznavanjem granicâ toga teološkog saznanja. A Müller je proveo svoje godine u Rimu nastojeći učiniti upravo to – istaknuo je Papa emeritus. Benedikt XVI. je svoj pozdrav završio obraćajući se izravno kardinalu Mülleru: „Branio si jasnu tradiciju vjere, ali u duhu pape Franje nastojao si shvatiti kako se ona može živjeti danas“.

Izvor: radiovatican.va

Foto: Die Zeit

Tagovi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.