Propovjedi Misli pape Benedikta XVI. Benedikt XVI. o kard. Mülleru u knjizi objavljenoj povodom kardinalova 70. rođendana
Misli pape Benedikta XVI. Propovjedi

Benedikt XVI. o kard. Mülleru u knjizi objavljenoj povodom kardinalova 70. rođendana

Svećenik, a tako i biskup i kardinal, nije nikada jednostavno u mirovini – napisao je papa emeritus Benedikt XVI. nekadašnjem pročelniku Zbora za nauk vjere kardinalu Gerhardu Ludwigu Mülleru, u pozdravu kojim započinje knjiga naslovljena „Trojstveni Bog. Kršćanska vjera u sekularno doba“.

Knjigu je na njemačkom jeziku izdala nakladnička kuća Herder, i to povodom 70. rođendana kardinala Müllera, koji će proslaviti 31. prosinca, te 40. obljetnice njegova svećeničkog ređenja. U knjizi se, koja ima gotovo 700 stranica, među ostalima nalaze i prilozi kardinalâ Reinharda Marxa, Angela Scole i Kurta Kocha, te nadbiskupâ Rine Fisichelle i Brune Fortea, kao i Müllerova nasljednika nadbiskupa Luisa Ladarije.

Benedikt XVI. se prisjeća da je Pavao VI. bio taj koji je htio da se visoka dužnost u Vatikanu povjeri samo na pet godina; ali i bez neke posebne dužnosti – napisao je – kardinal Müller će nastaviti javno služiti vjeri kao svećenik i kao teolog. Papa emeritus potom hvali dužnost koju su obojica obavljali, dužnost pročelnika Zbora za nauk vjere; riječ je o ulozi u kojoj mudrost – kako je primijetio – nije dana samo stručnošću na tom području, nego i prepoznavanjem granicâ toga teološkog saznanja. A Müller je proveo svoje godine u Rimu nastojeći učiniti upravo to – istaknuo je Papa emeritus. Benedikt XVI. je svoj pozdrav završio obraćajući se izravno kardinalu Mülleru: „Branio si jasnu tradiciju vjere, ali u duhu pape Franje nastojao si shvatiti kako se ona može živjeti danas“.

Izvor: radiovatican.va

Foto: Die Zeit

Tagovi