Propovjedi Misli pape Benedikta XVI. Benedikt XVI: Čovjekovo blago je na nebu!
Misli pape Benedikta XVI. Propovjedi

Benedikt XVI: Čovjekovo blago je na nebu!

Draga braćo i sestre!

Evanđelje ove nedjelje (Mk 10, 17-30) ima kao glavnu temu bogatstvo. Isus uči da je bogatašu vrlo teško ući u Božje kraljevstvo; naime, Bog može osvojiti srce osobe koja posjeduje mnoga dobra i potaknuti je na solidarnost i dijeljenje s onima koji su u potrebi, sa siromašnima, da uđe naime u logiku dara. Na taj način ta osoba dolazi na put Isusa Krista, koji – kao što piše apostol Pavao – “premda bogat, radi vas posta siromašan, da se vi njegovim siromaštvom obogatite” (2 Kor 8, 9).

Kako to često biva u Evanđeljima, sve započinje susretom: ovaj put Isus susreće nekog čovjeka koji “imaše veliki imetak” (Mk 10, 22). Taj je čovjek od svoje mladosti vjerno obdržavao sve zapovijedi Božjeg zakona, ali nije našao pravu sreću; i zbog toga pita Isusa što mu je činiti “da baštini život vječni” (r. 17). S jedne ga strane, kao i sve, privlači punina života; s druge, budući da je navikao računati na vlastita bogatstva, misli da se i vječni život može na neki način “steći”, možda čak opsluživanjem neke zapovijedi. Isus proniče duboku želju koja je u toj osobi i – primjećuje evanđelist – upire u njega pogled ispunjen ljubavlju: Božji pogled (usp. r. 21). Ali Isus shvaća također koja je to slaba točka toga čovjeka: to je upravo njegova navezanost na mnoga dobra; zato mu predlaže da sve što ima poda siromasima, tako da njegovo blago – pa samim tim i njegovo srce – ne bude više na zemlji, već na nebu, te dodaje: “dođi i za mnom” (r. 22). Ovaj, međutim, namjesto da prihvati s radošću Isusov poziv, ode od njega žalostan (usp. r. 23), jer se nije mogao odvojiti od svojih bogatstava, koja mu nikada neće moći dati sreću i život vječni.

Tada Isus učenicima – a i nama danas – daje svoj nauk: “Kako li će teško imućnici u kraljevstvo Božje!” (r. 23). Na te riječi učenici ostadoše zapanjeni, a još su više ostali zapanjeni kada Isus tome dometnu: “‘Lakše je devi kroz ušice iglene nego bogatašu u kraljevstvo Božje.’ Oni se još većma snebivahu te će jedan drugome: “Pa tko se onda može spasiti?” Isus upre u njih pogled i reče: ‘Ljudima je nemoguće, ali ne Bogu! Ta Bogu je sve moguće!'” (rr. 24-27). Ovako to tumači sveti Klement Aleksandrijski: “Ta prispodoba uči bogataše da ne smiju zanemariti svoje spasenje kao da su već unaprijed osuđeni, niti smiju baciti u vodu bogatstva niti ih osuditi kao opasna i protivna životu, već moraju naučiti na koji način se koristiti bogatstvima i priskrbiti si život” (Koji će se bogataši spasiti?, 27, 1-2). Povijest Crkve je puna primjera bogataša koji su koristili svoja dobra na evanđeoski način, postigavši također svetost. Sjetimo se samo svetog Franje, svete Elizabete Ugarske i svetog Karla Boromejskog. Neka nam Djevica Marija, Prijestolje mudrosti, pomogne prihvatiti s radošću Isusov poziv, da bismo ušli u puninu života.

Izvor: www.vatican.va

Uredio: Nikola Knezi

Siniša Tumbas Loketić

Rođen u Subotici 10. ožujka 1987. godine. Kršten je u župi Isusova uskrsnuća u rodnom gradu. Nakon srednje Politehničke škole u Subotici upisuje Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu. Za đakona je zaređen u Subotici 5. listopada 2014. godine, a za svećenika 6. travnja 2015. zaredio ga je mons. Ivan Penzeš. Obavljao je dužnost župnog vikara u Novom Sadu do svibnja 2016. god. od kada preuzima dužnost upravitelja župe Presvetog Trojstva u Selenči. Tokom godinu i pol dana boravka u Novom Sadu gdje je bio kapelan, uređuje emisiju za mlade "Na slobodu pozvani" na valovima Radio Marije. Jedan je od osnivača i urednika katoličke internet stranice www.svjetlo-vjere.com. Dužnost glavnog urednika katoličkog lista "Zvonik" preuzima 6. studenoga 2016. godine, a uređuje ga do travnja 2018. godine kada glavnim urednikom biva imenovan vlč. Vinko Cvijin.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.