Propovjedi Misli pape Benedikta XVI. Benedikt XVI: Božja je logika uvijek “drukčija” od naše
Misli pape Benedikta XVI. Propovjedi

Benedikt XVI: Božja je logika uvijek “drukčija” od naše

Draga braćo i sestre!

Na našem hodu s Evanđeljem svetog Marka, prošle smo nedjelju ušli u drugi dio, to jest posljednje putovanje prema Jeruzalemu i prema vrhuncu Isusova poslanja. Nakon što je Petar, u ime svih učenika, ispovjedio vjeru u njega priznavši ga Mesijom (usp. Mk 8, 29), Isus počinje otvoreno govoriti o onome što će mu se na kraju zbiti. Evanđelist prenosi tri uzastopna nagovještaja smrti i uskrsnuća, u poglavljima 8, 9 i 10: u njima Isus na sve jasniji način najavljuje udes koji ga čeka i njegovu duboku nužnost. Ulomak od ove nedjelje sadrži drugi od tih navještaja. Isus kaže: “Sin Čovječji predaje se u ruke ljudima. Ubit će ga, ali će on, ubijen, nakon tri dana ustati” (Mk 9, 31). Učenici, pak, “ne razumješe te besjede, a bojahu ga se pitati” (r. 32).

Naime, čitajući taj dio Markova izvješća, postaje očito kako je između Isusa i učenika postojala duboka razlika na duhovnom planu; oni se, tako reći, nalaze na različitim valnim duljinama, tako da Učiteljevi govori nisu shvaćeni ili su shvaćeni tek površno. Apostol Petar, netom što je očitovao svoju vjeru u Isusa, dopušta si da ga prekorava jer je nagovijestio da će morati biti odbačen i ubijen. Nakon drugog navještaja muke, učenici su se upustili u raspravu o tome tko je od njih najveći (usp. Mk 9, 34); a nakon trećeg Jakov i Ivan pitaju Isusa da mu, jednom kada bude u slavi, sjede jedan zdesna a drugi slijeva (usp. Mk 10, 35-40). No tu su i drugi znakovi te razlike: primjerice, učenici nisu uspjeli ozdraviti nekog dječaka koji je bolovao od padavice, kojeg je Isus ozdravio snagom molitve (usp. Mk 9, 14-29); ili kada su Isusu dovedena djeca, učenici ih prekoravaju, a Isus, ozlovoljen, traži naprotiv da ostanu i kaže da samo oni koji su poput njih mogu ući u Božje kraljevstvo (usp. Mk 10, 13-16).
Što nam sve to govori? Podsjeća nas da je Božja logika uvijek “drukčija” od naše, kao što to sam Bog objavljuje po ustima proroka Izaije: “Jer misli vaše nisu moje misli i puti moji nisu vaši puti” (Iz 55, 8). Zbog toga nasljedovati Isusa uvijek iziskuje od čovjeka jedno duboko obraćenje – i to od svih nas, promjenu u načinu razmišljanja i življenja, traži da otvorimo srce i postanemo poučljivi njegovo riječi da nas ona u srcu prosvjetljuje i preobražava. Ključna točka u kojoj se Bog i čovjek razlikuju jest oholost: u Bogu nema oholosti, jer je on sva punina i sav je usmjeren na to da ljubi i daruje život; u nama ljudima, međutim, oholost je duboko ukorijenjena i traži stalnu budnost i čišćenje. Mi, koji smo mali, težimo tome da izgledamo veliki, da budemo prvi, dok se Bog, koji je stvarno velik, ne boji poniziti samoga sebe i biti posljednji. Djevica Marija je potpuno “usklađena” s Bogom: zazovimo je s povjerenjem, da nas nauči vjerno nasljedovati Isusa na putu ljubavi i poniznosti.

Izvor: www.vatican.va

Uredio: Nikola Knezi

Siniša Tumbas Loketić

Rođen u Subotici 10. ožujka 1987. godine. Kršten je u župi Isusova uskrsnuća u rodnom gradu. Nakon srednje Politehničke škole u Subotici upisuje Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu. Za đakona je zaređen u Subotici 5. listopada 2014. godine, a za svećenika 6. travnja 2015. zaredio ga je mons. Ivan Penzeš. Obavljao je dužnost župnog vikara u Novom Sadu do svibnja 2016. god. od kada preuzima dužnost upravitelja župe Presvetog Trojstva u Selenči. Tokom godinu i pol dana boravka u Novom Sadu gdje je bio kapelan, uređuje emisiju za mlade "Na slobodu pozvani" na valovima Radio Marije. Jedan je od osnivača i urednika katoličke internet stranice www.svjetlo-vjere.com. Dužnost glavnog urednika katoličkog lista "Zvonik" preuzima 6. studenoga 2016. godine, a uređuje ga do travnja 2018. godine kada glavnim urednikom biva imenovan vlč. Vinko Cvijin.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.