Vjera Papa govori Belgijski katolički tjednik objavio razgovor s papom Franjom
Papa govori Vjera

Belgijski katolički tjednik objavio razgovor s papom Franjom

U razgovoru za belgijski katolički tjednik ‘Tertio’, Sveti je Otac govorio o plodovima Jubileja milosrđa, o zdravoj laičnosti, o mladim i o Europi, te o sinodskoj Crkve i obavijesnim sredstvima, a na kraju je svećenicima dao nekoliko savjeta.

Veoma je stara postavka koja iz javnoga života kani ukloniti religiju – rekao je Papa govoreći o razlici između laičnosti i laicizma. Istaknuo je da laicizam nije dobar jer „zatvara vrata transcendenciji“. Laicizam je ostavština prosvjetiteljstva. Otvaranje transcendenciji je bitna ljudska sastavnica. Kada dakle neki politički sustav ne poštuje tu sastavnicu, onda „kljaštri“ ljudsku osobu. Stoga je zatvaranje transcendencije u sakristiju kljaštrenje ljudskoga života – istaknuo je papa Franjo.

Odgovarajući na upit o ratovima i vjerskom fundamentalizmu, rekao je da „religija kao takva ne može poticati rat“, jer bi u tom slučaju naviještala boga uništavanja, boga mržnje. Papa je ponovo istaknuo da se ne može ratovati u Božje ime, ni u ime religije, jer ne može postojati odnos između terorizma, rata i religije. Rekao je da u svim religijama ima fundamentalističkih skupina. Te skupine izopačuju religiju, unose razdor u zajednicu, što je neka vrsta rata – primijetio je Papa.

Govoreći o Europi, rekao je kako smo od Prvoga svjetskoga rata još u svjetskom ratu, ali „u komadićima“. Govorimo „nikada više rat“, a proizvodimo oružje i prodajemo ga onima koji se bore za interese proizvođača oružja. Prolijevanje krvi je cijena rata. Današnjoj su Europi potrebni vođe poput Schumanna, De Gasperija i Adenaura, koji su bili protiv rata – ustvrdio je Sveti Otac.

Osvrnuvši se pak na netom završenu Godinu milosrđa, Papa je rekao da mu je ideja došla iznenada, a krenula je od onoga što su učinili blaženi Pavao VI. i sveti Ivan Pavao II. Podsjetio je kako je o tomu razgovarao s nadbiskupom Fisichellom, predsjednikom Papinskog vijeća za novu evangelizaciju, a ideja je došla „iz visine“, vjerujem da ju je nadahnuo Duh Sveti – kazao je.

Događaj je prošao vrlo dobro, a budući da se nije odvijao samo u Rimu, već u cijelom svijetu, „stvorio je vrlo veliki pokret“. Mnogi su se osjetili pozvanima na pomirbu s Bogom, da osjete Božju milinu. Milosrđe je, istaknuo je Papa, skupocjeni dar koji se besplatno daje. Oprost se ne može kupiti. Skupocjen je jer je veliki dar, a Božje ime je milosrđe – istaknuo je Sveti Otac.

Govoreći o zbornosti, sinodalnosti Crkve, rekao je da se Crkva „rađa kao zajednica“. U sinodskoj Crkvi Papa je Petar koji prati Crkvu. Posljednje su Sinode o obitelji urodile vrlo bogatim iskustvom, iz kojeg se rodila Amoris Laetitia. Bogatstvo raznolikosti u Crkvi, jedinstvo u raznolikosti, Papa smatra velikim blagom. Sinodalnost, odnosno zbornost, znači da vrh ne treba odlučivati, već treba slušati Crkve, usklađivati ih i razlučivati – primijetio je Papa dodajući:

Na sinodama je svatko mogao reći što je mislio, nitko se nije bojao osude. Sinoda je bila bratska rasprava. Petar je jamac crkvenoga jedinstva, a treba napredovati u zbornosti, koju su pravoslavci sačuvali. Osvrćući se mladima, Papa je rekao da se ne trebaju bojati. Potaknuo ih je da se ne stide vjere i na traženje novih putova te da u dvadesetoj godini ne idu u mirovinu.

Govoreći o obavijesnim sredstvima, istaknuo je njihovu veliku odgovornost, kao i ulogu u oblikovanju javnoga mnijenja. Rekao je da su obavijesna sredstva graditelji društva. Ona su po sebi pozitivna, ali mogu biti i vrlo štetna. Izložena su napastima laganja i ogovaranja. Obmana je vjerojatno najveća šteta koju mogu učiniti. Osvrćući se svećenicima, potaknuo ih je na pobožnost prema Blaženoj Djevici Mariji, da se nikad ne osjećaju siročad, a da u braći traže trpećega Krista. Svećenici se ne trebaju stidjeti nježnosti. U svijetu koji pati od kardioskleroze potrebna je revolucija nježnosti – zaključio je Papa.

Izvor: radiovatican.va

Foto: CatholicVote.org

Tagovi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.