Vjera Papa govori Angelus pape Franje 30.08.2015.
Papa govori Vjera

Angelus pape Franje 30.08.2015.

Ne čine nas svetima ili grješnima vanjske stvari, već je naše srce ono koje izražava naše nakane, izbore i želje. Vanjsko ponašanje posljedica je onoga što smo odlučili u srcu – rekao je papa Franjo na današnjem podnevnom nagovoru. Poslije molitve Angelusa pozvao je na pomoć progonjenim kršćanima na Bliskome istoku te na molitvu za izbjeglice koji su u ovim danima izgubili živote.

U današnjem evanđeoskom odlomku – podsjetio je papa Franjo – farizeji prigovaraju Isusu što njegovi učenici ne drže „predaje starih“. Radilo se o tradicijama koje su sadržavale ne samo Božje zapovjedi objavljene Mojsiju, već i niz uputa koje su dodatno određivale Mojsijev zakon. Farizeji su te norme skrupulozno primjenjivali kao izričaj autentične religioznosti. Isus im na njihove prigovore odgovara da su napustili zapovijed Božju i drže se predaja ljudskih.

Tim riječima i nas upozorava, da ne pomislimo kako je vanjsko održavanje zakona dovoljno da budemo dobri kršćani. I mi smo u opasnosti da se smatramo boljima od drugih samo zato što slijedimo pravila i običaje, čak i ako ne ljubimo bližnjega ili smo pak tvrda srca i oholi. Doslovno je držanje naloga jalovo ako ne mijenja srce i ne vodi konkretnom ponašanju: otvorenosti susretu s Bogom u molitvi i njegovoj riječi, traženju pravednosti i mira, pomaganju siromašnima, slabima i potlačenima – upozorio je Sveti Otac, dodajući:

Svi znamo, u našim zajednicama i župama, koliko zla čine Crkvi i koliko sablažnjavaju osobe koje se izjašnjavaju „velikim katolicima“ i koje često idu u crkvu, ali zatim, u svakodnevnom životu, zanemaruju obitelj, zlo govore o drugima i tako dalje. To Isus osuđuje jer je to protu-kršćansko svjedočanstvo!

Naglašavanjem da čovjeka ne onečišćuje ono što izvana u njega ulazi, već ono što iz izlazi iz njegova srca – nastavio je papa Franjo – Isus ističe prvenstvo unutrašnjosti: nisu vanjske stvari koje nas čine svetima ili ne, već je srce ono koje izražava naše nakane. Vanjsko ponašanje posljedica je odluke u srcu, ali ne i suprotno: ako se s vanjskim ponašanjem srce ne mijenja, onda nismo pravi kršćani.

Stoga – zaključio je Papa – granica između dobra i zla prolazi ljudskom savješću, a ne negdje izvan nas. Možemo se stoga zapitati: Gdje se nalazi moje srce? Isus je rekao: „Gdje ti je blago, tamo ti je i srce“. Što je moje blago? Je li to Isus, i njegov nauk? – upitao je Sveti Otac i preporučio: Srce se valja pročistiti i obratiti. Bez očišćenog srca ne može se imati istinski čiste ruke i usne, kako bismo iskreno naviještali ljubav, milosrđe i oprost.

Nakon molitve Angelusa – s nakanom slobode od svakoga licemjerja – Papa je podsjetio na jučerašnju beatifikaciju sirijsko-katoličkog biskupa i mučenika, Flavija Mihaela Melkija. I danas se na Bliskome istoku i drugim dijelovima svijeta kršćani progone. Ima više mučenika nego u prvim stoljećima – rekao je Papa, poželjevši da im proglašenje blaženim biskupa Melkija bude utjeha, ali i „poticaj zakonodavcima i vladama da se posvuda zajamči vjerska sloboda. Od međunarodne zajednice tražim da učine nešto kako bi se nasilje i zlostavljanja okončali“.

Papa je također pozvao na molitvu za sve selioce koji pate i koji su izgubili život – spominjući se osobito onih koji su pronađeni mrtvi na autocesti Budimpešta-Beč. Predajemo ih sve Božjem milosrđu i od njega molimo da nam pomogne djelotvorno surađivati kako bi se spriječili takvi zločini, koji vrijeđaju čitavu ljudsku obitelj – kazao je Sveti Otac. Na koncu je pozdravio hodočasnike, među kojima je bila i skupina hrvata iz Zadra.

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.