Vjera Papa govori Angelus. Papa pozvao na molitvu za Svepravoslavni sabor
Papa govori Vjera

Angelus. Papa pozvao na molitvu za Svepravoslavni sabor

Pozvani smo usvojiti Petrovu ispovijest vjere, radosno priznajući da je Isus Sin Božji, vječna Očeva Riječ koja je postala čovjekom radi otkupljenja čovječanstva – istaknuo je papa Franjo u nagovoru, a nakon Angelusa pozvao je na molitvu za Svepravoslavni sabor koji je danas započeo na Kreti.

Svijetu više nego ikad potreban Krist

U današnjem evanđeoskom odlomku, Isus pita svoje učenike što ljudi kažu tko je on. Iz mišljenja naroda o njemu vidi se da su cijenili Isusa i smatrali ga velikim prorokom, ali još nisu bili svjesni njegova istinskog identiteta, da je on mesija, Sin Božji – primijetio je Papa.

Petar, u ime apostola, ispovijeda da je Isus „Krist – pomazanik Božji“, poslan spasiti narod prema obećanjima Saveza. Zato što su apostoli, osobito Petar, imali dar vjere, Isus im počinje otvoreno govoriti o onome što ga čeka u Jeruzalemu: treba patiti, biti odbačen, ubijen te uskrsnuti treći dan.

Svijetu je više nego ikad potreban Krist, njegovo spasenje, njegova milosrdna ljubav – naglasio je Papa. Mnoge osobe osjećaju prazninu u sebi i oko sebe; drugi žive u nemiru i nesigurnosti. Svima su potrebni odgovori. A samo je u Kristu moguće pronaći pravi mir i ispunjenje svake ljudske težnje. Isus poznaje čovjekovo srce bolje od bilo koga. Zato ga može ozdraviti, darujući mu život i utjehu – ustvrdio je Sveti Otac.

Gubitak radi dobitka

Isus je osim toga rekao: „Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka danomice uzima križ svoj i neka ide za mnom.“ Ne radi se – objasnio je Papa – o ukrasnom ili ideološkom križu, nego križu života, križu vlastitih dužnosti, križu žrtve za druge iz ljubavi, križu raspoloživosti za solidarnost sa siromasima, zalaganja za pravdu i mir.

Tko izgubi život za Krista, spasit će ga. To je gubitak radi dobitka. Sjetimo se sve naše braće koja i danas te Isusove riječi provode u djelo, pružajući svoje vrijeme, svoj rad, svoje napore i na koncu svoj život kako ne bi zanijekali svoju vjeru u Krista – podsjetio je papa Franjom dodajući: Isus, po svojem Duhu Svetom, daje nam snagu da idemo naprijed na putu vjere i svjedočenja: činiti ono u što vjerujemo, ne reći jednu stvar, a činiti drugu.“

Molitva za Svepravoslavni sabor

Nakon molitve Angelusa, podsjetio je da se danas prema julijanskom kalendaru danas slavi Pedesetnica, s čijom je proslavom na Kreti započeo Svepravoslavni sabor. „Ujedinimo se u molitvi za našu pravoslavnu braću, zazivajući Duha Svetoga da svojim darovima pomogne patrijarsima, nadbiskupima i biskupima koji su se sastali na Saboru“ – rekao je papa Franjo, izmolivši s vjernicima na tu nakanu Zdravomariju.

Svjetski dan izbjeglica

Podsjetio je k tome da je jučer blaženom proglašena redovnica Maria Celeste Crostarosa te da se sutra obilježava Svjetski dan izbjeglica na temu „S izbjeglicama. Mi smo na strani onih koji su primorani pobjeći“. Izbjeglice su osobe poput svih, ali njima je rat oduzeo kuću, posao, rodbinu, prijatelje. Njihove priče i njihova lica pozivaju nas na obnovljeno zalaganje za izgradnju pravde i mira. Zbog toga želimo biti s njima: susresti ih, prihvatiti ih, slušati ih, kako bismo zajedno postali graditelji mira prema Božjoj volji – kazao je na kraju Papa.

Izvor i foto: radiovatican.va

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.