Vjera Papa govori Angelus: Crkva ne napušta obitelji ili izbjeglice
Papa govori Vjera

Angelus: Crkva ne napušta obitelji ili izbjeglice

Prije molitve Angelusa, koja je uslijedila nakon svete mise u bazilici Svetoga Petra, Papa je podsjetio da je sinoda završena te je sve pozvao da se Bogu zahvale za trotjedni i intenzivni rad u duhu istinskog zajedništva, što je Božji dar i što će, nesumnjivo, donijeti mnogo ploda.

Papa Franjo je iznova podsjetio da riječ «sinoda» znači «hoditi zajedno», što je i bilo iskustvo Crkve koja se nalazi na putu, posebno što se tiče obitelji svetoga Božjeg naroda, raspršene po svem’ svijetu. Podsjetivši također na današnje čitanje iz proroka Jeremije, Rimski ga je biskup povezao s radom sinode, čiji su sudionici također došli sa svojim različitostima i sa svih krajeva zemlje; i koji se sada, nakon što su došli žalosni, vraćaju utješeni i s pjesmom (Jer 31,8-9).

Prvi koji je s nama i uz nas htio hoditi; s nama biti «na sinodi», je upravo On, naš Otac. Njegov je san oduvijek bio da skupi narod; da ga vodi i dovede u zemlju slobode i mira. Taj narod se sastoji od obiteljî: tu su i trudnica i rodilja – kazao je – i to je narod koji u hodu, s Božjim blagoslovom, promiče život.

To je narod koji ne isključuje siromašne i nesretne, nego ih naprotiv uključuje: među njima su «slijepi i hromi». To je obitelj svih obitelji u kojoj se onaj koji je u nevolji ne nalazi na rubu, niti ostavljen na začelju, nego uspijeva hoditi ukorak za drugima, jer narod putuje brzinom posljednjih; kao što se to čini u obitelji i kako nas uči Gospodin, koji si učinio siromahom sa siromašnima, malenim s malenima, posljednjim s posljednjima. Nije to učinio kako bi isključio bogate, velike i one na čelu, već radi toga što je to jedini način da i ove spasi; da spasi sve: hoditi uz malene, isključene i posljednje – rekao je Papa.

Papa Franjo se sjetio i izbjegličkih obitelji i naroda koji kroče Europom. I za njih Bog govori:  «išli su plačući… utješit’ ću ih». «I te su obitelji, protjerane sa svojih ognjišta, bile s nama na sinodi; u našim molitvama, radu i to preko svojih pastira, prisutnih na sinodi. Oni i dalje ostaju s nama jer Crkva ih ne napušta, dio su Božjega naroda i Bog želi osloboditi ih od robovanja i izvesti na slobodu» – kazao je.

U ovoj se Božjoj riječi ogleda – bilo naše iskustvo sinode, bilo drama izbjeglica koji prolaze Europom. Neka nam Gospodin po zagovoru Djevice Marije pomogne da smjernice koje su na sinodi izišle na vidjelo, ostvarimo u stilu bratskog zajedništva. (†) Nakon molitve i blagoslova, Sveti Otac je po svom običaju, pozdravio različite skupine i hodočasnike pristigle iz raznih krajeva Italije i svijeta te se svima preporučio u molitve.

Izvor: www.radiovatican.va

Foto: LOsservatore Romano

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.