Vjera Papa govori Angelus: Budimo društvo-obitelj, a ne društvo-tvrđava
Papa govori Vjera

Angelus: Budimo društvo-obitelj, a ne društvo-tvrđava

Usmjerit ćemo pogled prema Isusu, kako bismo na temelju njegovog istinitog i milosrdnog nauka razlučili najprikladnije načine zauzimanja Crkve za obitelj te s obiteljima, da bi se izvorni Božji naum za muškarca i ženu, mogao ostvariti u današnjem svijetu, u čitavoj svojoj ljepoti i snazi – rekao je Papa u današnjem podnevnom nagovoru, osvrćući se na početak sinode.

Istaknuo je kako je današnje čitanje iz Knjige postanka “temeljni tekst” o komplementarnosti i uzajamnosti muškarca i žene. U bračnome jedinstvu, supružnici prenose život novim ljudskim bićima i postaju roditelji. Tako sudjeluju u stvarateljskoj moći samoga Boga – rekao je Papa.

Bog je ljubav i kad ljubimo s njim i poput njega sudjelujemo u njegovom djelu. Stoga sveti Pavao kaže da je Božja ljubav razlivena u srcima našim po Duhu Svetom koji nam je dan. Ta se ljubav daruje i supružnicima u sakramentu Ženidbe. Ljubav hrani njihov odnos, kroz radosti i boli, kroz mirne i teške trenutke. Ljubav je ta koja potiče želju za rađanjem djece, za njihovu skrb, prihvaćanje i odgoj. Tu istu ljubav – napomenuo je papa Franjo – Isus iskazuje djeci u današnjem evanđelju, kad kaže: “Pustite dječicu neka dolaze k meni”.

Papa je potaknuo na molitvu za roditelje i odgojitelje, kao i za čitavo društvo, ne bi li postali sredstvom takvoga prihvaćanja i takve ljubavi s kojom Isus grli najmanje. Podsjetio je, međutim, i na gladnu, napuštenu i izrabljivanu djecu, kao i one u ratu te na izbjeglice. Bolno je vidjeti slike nesretne djece koja bježe od siromaštva i sukoba te kucaju na naša vrata i srca, moleći pomoć. Neka nam Gospodin pomogne da ne budemo društvo-tvrđava, već društvo-obitelj, sposobni prihvaćati – uz prikladna pravila – ali prihvaćati, uvijek s ljubavlju – kazao je Sveti Otac.

Vjernike je pozvao da rad Sinode podrže molitvom, kako bi bili potpuno poslušni nadahnućima Duha Svetoga. Nakon molitve Angelusa, podsjetio je na današnju beatifikaciju Pija Heredie i 17 drugih cistercitskih redovnika i redovnica, ubijenih za vrijeme Španjolskoga građanskog rata. Hvalimo Gospodina za njegove hrabre svjedoke i po njihovom zagovoru molimo da svijet oslobođi biča rata. Spomenuvši se žrtava klizišta u Guatamali, kao i žrtava poplavâ u Francuskoj, pozvao je nazočne da budu bliski tim teko pogođenim ljudima – i to djelima konkretne solidarnosti – rekao je na koncu Sveti Otac.

Izvor: www.radiovatican.va

Uredio: Nikola Knezi

 

 

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.