Kultura Andrea Bocelli: ‘Majci su rekli da me pobaci, ali ona to nije učinila. Hvala joj na tome’
Kultura

Andrea Bocelli: ‘Majci su rekli da me pobaci, ali ona to nije učinila. Hvala joj na tome’

Operni pjevač Andrea Bocelli javno je odao počast svojoj majci Edi jer nije poslušala savjet doktora i pobacila, nakon što su joj rekli da će on imati neku vrstu deformacije.

Tenor koji je diljem svijeta prodao više od 70 milijuna ploča, na koncertu u rodnoj Italiji publici je ispričao priču o jednoj trudnoj ženi koja je primljena u bolnicu jer je imala upalu slijepog crijeva.

Rođen s glaukomom
– Doktori su joj stavili led na trbuh, a kad je tretman završio rekli su joj kako bi trebala pobaciti dijete. Rekli su joj kako je to najbolje rješenje, jer će se beba roditi s nekom vrstom invaliditeta. Ali mlada i hrabra žena odlučila je da neće abortirati i dijete je rođeno. Žena je bila moja majka, a ja sam bio dijete – rekao je Andrea prebirući po klaviru, osvijetljen na pozornici samo plavim svjetlom. U emotivnom izljevu dodao je kako je zbog cijele priče pristran, ali da smatra kako je to bila prava odluka.

– Nadam se da će to ohrabriti mnoge druge majke koje bi se mogle naći u sličnoj teškoj situaciji, ali žele spasiti život svoje bebe – poručio je Bocelli. Uskoro nakon što se rodio 1958. dijagnosticiran mu je urođeni glaukom, zbog kojeg je ostao djelomično slijep. Nakon što ga je pogodila lopta u glavu kad je imao 12 godina, ostao je potpuno slijep.

Glazba mu je bila utjeha
U svojoj poruci on nije objasnio zašto su doktori preporučili pobačaj u vrijeme kad je takva praksa još bila ilegalna u Italiji. Abortus je u toj zemlji postao legalan u svibnju 1978., kad je Talijankama odobreno pravo da prekinu trudnoću na vlastiti zahtjev u prvih 90 dana. Prije toga pobačaj se mogao napraviti samo ako je fetus bio ozbiljno deformiran ili je život majke bio u velikoj opasnosti.

Bocelli nije rekao niti je li njegova majka podvrgnuta operaciji slijepog crijeva niti je opisao na što su doktori sumnjali u vezi s njegovim zdravstvenim stanjem. Njegova posveta maci stavljena je na YouTube, a stavila ju je američka organizacija koja se bori protiv pobačaja “Whole Life Initiative”.

Pjevačka zvijezda Andrea Bocelli rekao je kako je beskrajno zahvalan svojoj majci što je poslušala sebe i nije ga odbacila.

Prije 14 godina, 1998., magazin People uvrstio ga je na listu 50 najljepših ljudi na svijetu, a u ožujku ove godine dobio je zvijezdu na Stazi slavnih u Hollywoodu zbog doprinosa kazalištu.

Rođen je u Toskani i odrastao na farmi s ocem Alessandrom, majkom Edi i bratom Albertom. Njegovi roditelji proizvodili su vino u seocetu La Sterza. I dandanas 70-godišnja Edi i Alberto žive u obiteljskom domu, dok je otac umro 2000. godine. Još kao dječak Andrea je pokazivao golemo zanimanje za glazbu. Edi je običavala govoriti kako je muzika jedina stvar koja ga može utješiti i smiriti. Sa šest godina je počeo svirati klavir, a kasnije je naučio svirati flautu, saksofon, trombon, harfu, gitaru bubnjeve i trubu.

Pjesma za majku i sinove
Andrea je cijelo svoje djetinjstvo obožavao pjevati, a kad je imao 14 godina pobijedio je na svom prvom pjevačkom natjecanju s legendarnim napjevom “O sole mio”. No, otišao je na studij prava u Pisi. Da bi se uzdržavao, pjevao bi po barovima, ali je svejedno završio studij i proveo godinu dana kao odvjetnik.

Godine 1992., talijanska pop-zvijezda Zucchero otvorio je audiciju za tenore kako bi snimio demo za svoj album i poslao ga Lucianu Pavarottiju. Nakon što je slavni tenor čuo Andreu kako pjeva, rekao je Zuccheru da snimi pjesmu s njim. Demo snimku je poslala Caterina Caselli, koja je i danas Bocellijeva mendžerica i producentica. Nakon toga slijedio je strelovit uspjeh. U vrijeme studija upoznao je svoju, sada već bivšu, suprugu Enricu, s kojom ima dva sina – Amosa i Mattea. Nakon svoje zahvale majci, odsvirao je pjesmu koja najviše vole upravo njih dvojica, a nalazi se na njegovom posljednjem albumu.

Izvor: www.jutarnji.hr
Uredio: Nikola Knezi

Tagovi

Siniša Tumbas Loketić

Rođen u Subotici 10. ožujka 1987. godine. Kršten je u župi Isusova uskrsnuća u rodnom gradu. Nakon srednje Politehničke škole u Subotici upisuje Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu. Za đakona je zaređen u Subotici 5. listopada 2014. godine, a za svećenika 6. travnja 2015. zaredio ga je mons. Ivan Penzeš. Obavljao je dužnost župnog vikara u Novom Sadu do svibnja 2016. god. od kada preuzima dužnost upravitelja župe Presvetog Trojstva u Selenči. Tokom godinu i pol dana boravka u Novom Sadu gdje je bio kapelan, uređuje emisiju za mlade "Na slobodu pozvani" na valovima Radio Marije. Jedan je od osnivača i urednika katoličke internet stranice www.svjetlo-vjere.com. Dužnost glavnog urednika katoličkog lista "Zvonik" preuzima 6. studenoga 2016. godine, a uređuje ga do travnja 2018. godine kada glavnim urednikom biva imenovan vlč. Vinko Cvijin.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.