Vjera Papa govori Papa Franjo svećenicima: Budite milosrdni, budite očevi narodu
Papa govori Vjera

Papa Franjo svećenicima: Budite milosrdni, budite očevi narodu

Papa Franjo susreo se jučer u Bazilici sv. Ivana Lateranskog s rimskim klerom. Mi svećenici – rekao je tom prigodom – nismo prinčevi, nego službenici naroda. Podsjetio ih je da „Bog prašta uvijek“ i da „prašta sve“, preporučujući svećenicima da „razumiju narod“ i da mu opraštaju. Mnogo ljudi pati zbog obiteljskih problema, zbog nezaposlenosti. Još uvijek se toliko osoba ne uspijeva osloboditi od grijeha – rekao je Papa, potičući: „Neka u nama uvijek pronađu oca“.

Otac koji ne dopušta da se dijete udalji

Ako se nekada i ne može dati odrješenje – ustvrdio je – neka barem osjete da tu imaju oca. „Neću ti dati sakrament, ali ću ti dati blagoslov zato što ti Bog želi dobro; nemoj se obeshrabriti: idi naprijed i vrati se!“ – tim je riječima Papa opisao stav „oca koji ne dopušta da se dijete udalji“.

Nemojte „tući narod“, nego ga „pomilujte kao što nas miluje Bog“ – dodao je. Valja liječiti rane poput liječnika u bolnici. I svećenici mogu olakšati patnje: Blagi dodir riječi jednog svećenika čini toliko dobra. Ostvaruje čuda – kazao je Papa Franjo. Podsjetio je na to koliko su puta Pavao VI., Ivan Pavao II. i Benedikt XVI. govorili o milosrđu. Ako Gospodin želi Jubilej milosrđa, onda to želi kako bi u Crkvi bilo milosrđa, kako bi se opraštali grijesi. To nije lako zato što smo često kruti ili se držimo gospodarima – napomenuo je.

Bolest klerikalizma

Zatim je rekao da se valja liječiti od „bolesti klerikalizma“. Svi je imamo; imam je i ja – priznao je Papa, još jednom naglašavajući: Nismo prinčevi, nismo gospodari. Mi smo služitelji naroda. Milosrđe je Isus, a Otac je poslao Isusa. Ako ne vjeruješ da je Bog došao u tijelu, onda si antikrist. I to ne kažem ja, to kaže apostol Ivan.

Govor gestama u ispovjedaonici

Gospodin je svećenicima povjerio poslanje da idu pomoći narodu, u poniznosti i milosrđu. A milosrđe se očitovalo u Bogu koji se utjelovio. Milosrđe je ljubav, Očev zagrljaj, nježnost, sposobnost razumjeti, „staviti se u tuđe cipele“. Trebamo biti velikodušni u praštanju i razumjeti različite govore naroda. Postoji govor riječima, ali postoji i govor gestama – rekao je Papa.

Kad osoba dođe u ispovjedaonicu, to je zato što osjeća da nešto nije u redu, želi to promijeniti ili tražiti oprost, ali ne zna kako to reći i ostaje bez riječi – kazao je papa Franjo, dodajući: Takvoj osobi ne treba reći „Ako ne progovoriš ne mogu ti dati odrješenje“, zato što je ona „progovorila gestom dolaska“ u ispovjedaonicu, „to je napravila zato što više ne želi učiniti [grijeh], ne bi to željela opet učiniti.“

Budite milosrdni poput Oca – poručio je Papa svećenicima, zahvaljujući im na njihovom radu. Neka nam Gospodin udjeli radost da imamo „prekomjernog posla“ kako bi bili milosrdni poput Oca.

Preuzeto: Radio Vatikan

Photo: @OSS_ROM

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.