Vjera Papa govori PAPA: Tko se osjeća grješnikom, zna opraštati!
Papa govori Vjera

PAPA: Tko se osjeća grješnikom, zna opraštati!

Jutros je Sveti Otac, u bazilici Sv.  Petra, u Vatikanu, predslavio euharistijsko slavlje na kojemu su nazočili oci kapucini iz franjevačkog reda Manje braće. Osvrnuvši se na današnje evanđelje koje govori o pranju ruku i držanju ljudskih uredbi i predaja, papa Franjo se u propovijedi obratio kapucinima rekavši: Vaša kapucinska tradicija je tradicija opraštanja i udjeljivanja oprosta. Među vama ima jako dobrih ispovjednika: to je zbog toga što se i sami osjećaju grješnicima. Znaju da su veliki grješnici i pred Božjim veličanstvom stalno mole: ‘Počuj, Gospodine i oprosti’ (usp. 1 Kr 8,30).

Budući da znaju tako moliti, znaju i oprostiti. Kada tomu naprotiv netko zaboravi da je i sam potreban oproštenja, postupno zaboravi na Boga i zaboravi moliti za oproštenje i ne zna oprostiti. Onaj tko je ponizan i osjeća se grješnikom, u ispovijdaonici je veliki „oprostitelj“. Onaj drugi, poput ovih zakonoznanaca koji se osjećaju „čistima“ i „učiteljima“, znaju samo osuđivati.

Papa se osim kapucinima, obratio i svim ispovjednicima, posebno sada u Godini milosrđa kazavši: ispovjedaonica je radi opraštanja. Pretpostavimo da ti ne možeš dati odrješenje, molim te: nemoj „batinati“. Osoba koja dolazi, dolazi tražiti utjehu, oproštenje i duševni mir; dolazi k ocu koji će je zagrliti i reći: „Bog te voli“ i dat će joj da to osjeti – smatra Papa.

No vi kapucini ste primili poseban dar od Boga – oprostiti. Molim vas: ne umarajte se opraštati! – kazao je Papa te se sjetio jednoga izvrsnog ispovjednika koji je obavljao poglavarsku ulogu gvardijana i provincijala. Kad je završio svoj mandat, pozvan je u jedno svetište kao ispovjednik. Pred njegovom su se ispovjedaonicom nizali redovi naroda: svi su dolazili; svećenici, vjernici, bogati i siromašni – svi! Uvijek je nalazio načina da oprosti ili barem da utješi i umiri dotičnu dušu jednim zagrljajem.

„Jednom sam ga išao potražiti, a on će mi: ‘Čuj, ti si biskup i možeš mi to kazati: ja vjerujem da griješim jer puno opraštam, pa mi dolazi taj skrupul…’. Upitao sam ga „Zašto to osjećaš?“, a on će mi: ‘Ne znam, ali uvijek nekako iznađem način da bih oprostio’. Upitao sam ga: ‘Što učiniš kad to osjećaš?’ a on će mi: ‘Idem u kapelu, pred svetohranište i kažem Gospodinu: ‘Ne zamjeri, Gospodine; oprosti mi. Vjerujem da sam danas previše opraštao. Ali, Gospodine, Ti si mi dao takav zao primjer!’… „Budite, dakle, muževi opraštanja, pomirenja i mira.“ – rekao je Sveti Otac.“

Postoje u životu različiti „govori“; govor riječi, a postoji i govor gesta. Ako mi se jedna osoba približi u ispovjedaonici, to je zbog toga što osjeća neko opterećenje, kojeg bi se htjela osloboditi. Možda ne umije to izraziti, ali njezino je približavanje gesta, čin. Ako se približila, znači da želi promjenu; željela bi promijeniti sebe, postati drugačijom osobom i to daje do znanja činom približavanja. Osoba dolazi jer u duši osjeća da više ne može. Ipak, često su ljudi uvjetovani svojom psihologijom, životom ili stanjem… Nitko nije dužan učiniti nemoguće! – kazao je papa Franjo dodavši…

Veliko, široko srce, oprost… Oprost je kao sjeme i poput Božjeg milovanja. Imajte pouzdanja u Božje oproštenje. Ne upadajte u pelagijanizam! Dužan si učiniti to, to i to..” Vi imate karizmu opraštanja; upotrijebite je, obnavljajte je uvijek. I budite veliki ‘oprostitelji’, jer tko ne zna opraštati, završi kao i oni zakonoznanci iz evanđelja: ‘veliki sudac’, uvijek spreman optužiti. A tko je u Bibliji ‘veliki tužitelj’? Đavao! Ili vršiš Isusovu službu, koji oprašta dajući život, molitvu, tolike sate sjedeći kao sv. Leopold i sv. Pio; ili vršiš Đavlovu službu, koji tuži i sudi…

Sveti se Otac zatim obratio svim svećenicima koji ispovijedaju: „Ako se ne osjećaju poniznima neka kažu: ‘Ne, ne; slavit ću svetu misu, mesti pod, sve ću činiti, samo da ne ispovijedam, jer ne znam to činiti kako treba’. I tražiti od Gospodina milost, milost koju tražim za svakog od vas; za sve ispovjednike, pa i za sebe samoga“ – zaključio je svoju propovijed papa Franjo.

Preuzeto: Radio Vatikan

Photo: @OSS_ROM

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.