Vjera Papa govori Papa Franjo susrest će se s moskovskim patrijarhom Kirilom 12. veljače na Kubi
Papa govori Vjera

Papa Franjo susrest će se s moskovskim patrijarhom Kirilom 12. veljače na Kubi

Papa Franjo i moskovski patrijarh Kiril susrest će se 12. veljače na Kubi – najavio je p. Federico Lombardi, ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice, u danas objavljenom priopćenju. Susret će uključivati i osobni razgovor u međunarodnoj zračnoj luci José Martí, a završit će potpisivanjem zajedničke izjave. Za vrijeme danas održanog brifinga, p. Lombardi je na engleskom pročitao tekst priopćenja:

Sveta Stolica i Moskovski patrijarhat s radošću najavljuju da će se, milošću Božjom, njegova svetost papa Franjo i njegova svetost patrijarh Moskve i sve Rusije Kiril, susresti 12. veljače. Njihov susret – stoji nadalje u priopćenju – održat će se u Kubi, gdje će se Papa zaustaviti na putu prema Meksiku, a gdje će Patrijarh biti u službenom posjetu. Uključivat će osobni razgovor u Havani u međunarodnoj zračnoj luci José Martí, a završit će potpisivanjem zajedničke izjave.

Susret poglavara Katoličke Crkve i Ruske pravoslavne Crkve, nakon dugih priprema, bit će prvi u povijesti i označit će važan korak u odnosima dvije Crkve. Sveta Stolica i Moskovski patrijarhat se nadaju da će to biti i znak nade za sve ljude dobre volje. Pozivaju sve kršćane na žarku molitvu Bogu da blagoslovi taj susret, kako bi donio dobre plodove – stoji na kraju priopćenja.

Patrijarh Kiril – rekao je p. Lombardi – stići će u Havanu u četvrtak 11. veljače u službeni posjet. Radi se o njegovom prvom pohodu Latinskoj Americi u ulozi patrijarha, a posjetit će Kubu, Brazil i Paragvaj. Kardinal Koch, predsjednik Papinskog vijeća za promicanje jedinstva kršćana, stići će u Havanu istoga dana kao i Patrijarh.

Sljedećeg dana, 12. veljače, Papa će započeti pohod Meksiku ujutro, a ne u podne, kako je bilo planirano. Nakon dvanaestosatnog leta, sletit će u Havanu u 14 sati prema mjesnom vremenu. Papu će kao i inače prilikom međunarodnih letova dočekati apostolski nunciji i predsjednik države – u ovom slučaju Raul Castro. U zračnoj luci će biti prisutni i kubanski kardinal Ortega te kardinal Kurt Koch.

Castro će Papu otpratiti u predsjedničku salu u zračnoj luci, gdje će u 14 sati i 15 minuta patrijarh Kiril i papa Franjo imati privatni susret. Za privatni razgovor je predviđeno par sati. Potom će uslijediti razmjena darova, nakon čega će biti potpisana zajednička izjava na ruskom i talijanskom.

Predviđeni su i kratki govori patrijarha Kirila i pape Franje, ne u obliku pripremljenoga teksta, nego kao spontani i osobni izričaji povodom tog povijesnog susreta – objasnio je p. Lombardi. Sveti će Otac nastaviti put prema Meksiku u 17 sati i 30 minuta te se program njegova pohoda neće promijeniti.

Preuzeto: Radio Vatikan

Photo: @AP

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.