Vjera Papa govori Papa Franjo susrest će se s moskovskim patrijarhom Kirilom 12. veljače na Kubi
Papa govori Vjera

Papa Franjo susrest će se s moskovskim patrijarhom Kirilom 12. veljače na Kubi

Papa Franjo i moskovski patrijarh Kiril susrest će se 12. veljače na Kubi – najavio je p. Federico Lombardi, ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice, u danas objavljenom priopćenju. Susret će uključivati i osobni razgovor u međunarodnoj zračnoj luci José Martí, a završit će potpisivanjem zajedničke izjave. Za vrijeme danas održanog brifinga, p. Lombardi je na engleskom pročitao tekst priopćenja:

Sveta Stolica i Moskovski patrijarhat s radošću najavljuju da će se, milošću Božjom, njegova svetost papa Franjo i njegova svetost patrijarh Moskve i sve Rusije Kiril, susresti 12. veljače. Njihov susret – stoji nadalje u priopćenju – održat će se u Kubi, gdje će se Papa zaustaviti na putu prema Meksiku, a gdje će Patrijarh biti u službenom posjetu. Uključivat će osobni razgovor u Havani u međunarodnoj zračnoj luci José Martí, a završit će potpisivanjem zajedničke izjave.

Susret poglavara Katoličke Crkve i Ruske pravoslavne Crkve, nakon dugih priprema, bit će prvi u povijesti i označit će važan korak u odnosima dvije Crkve. Sveta Stolica i Moskovski patrijarhat se nadaju da će to biti i znak nade za sve ljude dobre volje. Pozivaju sve kršćane na žarku molitvu Bogu da blagoslovi taj susret, kako bi donio dobre plodove – stoji na kraju priopćenja.

Patrijarh Kiril – rekao je p. Lombardi – stići će u Havanu u četvrtak 11. veljače u službeni posjet. Radi se o njegovom prvom pohodu Latinskoj Americi u ulozi patrijarha, a posjetit će Kubu, Brazil i Paragvaj. Kardinal Koch, predsjednik Papinskog vijeća za promicanje jedinstva kršćana, stići će u Havanu istoga dana kao i Patrijarh.

Sljedećeg dana, 12. veljače, Papa će započeti pohod Meksiku ujutro, a ne u podne, kako je bilo planirano. Nakon dvanaestosatnog leta, sletit će u Havanu u 14 sati prema mjesnom vremenu. Papu će kao i inače prilikom međunarodnih letova dočekati apostolski nunciji i predsjednik države – u ovom slučaju Raul Castro. U zračnoj luci će biti prisutni i kubanski kardinal Ortega te kardinal Kurt Koch.

Castro će Papu otpratiti u predsjedničku salu u zračnoj luci, gdje će u 14 sati i 15 minuta patrijarh Kiril i papa Franjo imati privatni susret. Za privatni razgovor je predviđeno par sati. Potom će uslijediti razmjena darova, nakon čega će biti potpisana zajednička izjava na ruskom i talijanskom.

Predviđeni su i kratki govori patrijarha Kirila i pape Franje, ne u obliku pripremljenoga teksta, nego kao spontani i osobni izričaji povodom tog povijesnog susreta – objasnio je p. Lombardi. Sveti će Otac nastaviti put prema Meksiku u 17 sati i 30 minuta te se program njegova pohoda neće promijeniti.

Preuzeto: Radio Vatikan

Photo: @AP

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.