Vjera Papa govori Papa Franjo: Bog pobjeđuje u poniznosti
Papa govori Vjera

Papa Franjo: Bog pobjeđuje u poniznosti

Najveći među ljudima, pravednik i svetac koji je pripremio narod na dolazak mesije, a njegov život je završio odrubljivanjem glave u mračnom zatvoru – sam, osuđen zbog osvetljive mržnje jedne kraljice i kukavičluka jednog podložnog kralja. No svejedno Bog pobjeđuje – rekao je papa Franjo, komentirajući na jutrošnjoj misi u Domu sv. Marte evanđeoski odlomak koji govori o smaknuću sv. Ivana Krstitelja.

Posljednji prorok

Isus u evanđelju naziva Ivana Krstitelja „najvećim među rođenima od žene“. Unatoč tome, Ivan je završio u zatvoru, odrubljene glave, a posljednje riječi koje su o njemu napisane čine se – napomenuo je Papa – gotovo rezigniranima: „Kad za to dočuše Ivanovi učenici, dođu, uzmu njegovo tijelo i polože ga u grob.“ Tako je završio najveći među rođenima od žene, veliki prorok; posljednji prorok. Jedini kojemu je bilo dano vidjeti utjehu Izraelovu.

Muka najvećega

Papa Franjo se pitao kako je bilo Ivanu Krstitelju u njegovoj ćeliji, kakvo je bilo stanje duše „glasa koji viče u pustinji“, a koji je sada sam i zatvoren ne samo u verigama – smatra Papa – nego i vjerojatno u ponekim nesigurnostima koje mu dolaze unatoč svemu.

Podnosio je u zatvoru i – recimo to tako – unutarnju muku sumnje: „Jesam li možda pogriješio? Ovaj mesija nije onakav kako sam ja zamišljao da bi mesija trebao biti…“ Zbog toga – primijetio je Papa – šalje svoje učenike da Isusa pitaju: „Jesi li ti onaj koji ima doći?“. Ta mu je sumnja bila izvor muke. Pitao se: „Jesam li pogriješio u naviještanju? Jesam li zavarao narod?“

Smanjivati se sve do kraja

Smanjivati se, uvijek se smanjivati – to je bio život Ivana Krstitelja – istaknuo je Sveti Otac. Bio je „velikan koji nije tražio vlastitu, nego Božju slavu“, a čiji je život završio tako „prozaično, u anonimnosti“. Ali tim svojim stavom – napomenuo je Papa – pripremio je put Isusu, koji će na sličan način umrijeti u muci, sam, bez učenika.

Bilo bi nam dobro čitati danas taj odlomak evanđelja, vidjeti kako Bog pobjeđuje: Božji stil nije čovjekov stil – napomenuo je Papa i potaknuo: Molimo Gospodina za milost poniznosti poput sv. Ivana, da se ne kitimo tuđim zaslugama i slavom. Iznad svega – dodao je – molimo za milost da u našem životu bude uvijek mjesta kako bi Isus rastao, a mi se smanjivali – sve do kraja.

Preuzeto: Radio Vatikan

Photo: @OSS_ROM

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.