Vjera Papa govori Papa: Vjera je najveća baština
Papa govori Vjera

Papa: Vjera je najveća baština

Vjera je najljepša ostavština

Vjera je najljepša baština koju možemo ostaviti drugima – ustvrdio je Sveti Otac u propovijedi na jutrošnjoj svetoj misi koju je slavio u kapeli Doma Sveta Marta. Papa je rekao da se ne treba bojati smrti, jer život se nastavlja.

Razmišljanje o smrti prosvjetljava život

Osvrćući se na prvo misno čitanje koje govori o Davidovoj smrti, Papa je podsjetio kako svaki život ima kraj; ova nam se činjenica ne sviđa mnogo, uvijek ju krijemo, ali je svakodnevna stvarnost. Razmišljanje o smrti prosvjetljava život, tu stvarnost treba uvijek imati pred sobom – opomenuo je papa Franjo dodajući:

Na jednoj općoj audijenciji srijedom među bolesnicima je bila i neka starija časna, vedra lica i jasna pogleda. Upitao sam je: „Koliko imate godina?“ S osmjehom na licu odgovorila je: „83; okončavam svoj životni tijek kako bih otpočela novi s Gospodinom, jer imam rak na gušterači.“ Ta je žena spokojno živjela svoje redovništvo. Nije se bojala smrti: „Završavam svoj životni tijek kako bih otpočela drugi“. Smrt je prijelaz iz jednoga u drugi život. Dobro je razmišljati o tomu – ustvrdio je Sveti Otac.

Vjera, to je najljepše nasljedstvo

David je Izraelom vladao četrdeset godina. I četrdeset godina prođe – primijetio je Papa. Prije smrti, David potiče sina Salomona da poštuje Božji zakon. David je za života mnogo griješio, ali je naučio tražiti oprost i stoga ga Crkva naziva „sveti kralj David“. Grješnik, ali svetac. Sada, na samrti, sinu ostavlja najljepšu i najveću baštinu koju neki muškarac ili žena mogu ostaviti djeci: ostavlja vjeru – ustvrdio je Papa dodajući:

Kad se sastavlja oporuka veli se što se komu ostavlja… Da, dobro je sve, ali najljepša, najveća baština koju neki muškarac ili neka žena mogu ostaviti svojoj djeci jest vjera. David se sjeća Božjih obećanja, svoje vjere u ta obećanja i s njima upoznaje sina. U nasljedstvo ostavlja vjeru – primijetio je Sveti Otac.

Kada roditeljima u obredu krštenja dajemo zapaljenu svijeću, svjetlo vjere, govorimo: Sačuvaj je, potiči njezin rast u svojem sinu ili u svojoj kćeri i ostavi ju kao baštinu. Vjeru treba ostaviti u baštinu, poučava nas David i umire jednostavno kao i svaki čovjek. On dobro zna što treba savjetovati sinu i koja je najbolja baština koju mu ostavlja: nije kraljevstvo nego vjera – objasnio je Papa.

Bog je vjeran, on je Otac koji nikada ne iznevjerava

Bilo bi dobro da se pitamo: „Koju baštinu ostavljam sa svojim životom?“ Ostavljam li vjeru kao baštinu? Molimo Gospodina dvije stvari: prvo, da se ne bojimo smrti; drugo, da svi sa svojim životom možemo ostaviti najbolju baštinu, vjeru u vjernog Boga, koji je uvijek uz nas, koji je Otac i koji nikada ne iznevjerava – zaključio je papa Franjo.

Preuzeto: Radio Vatikan

Photo: @OSS_ROM

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.