Vjera Papa govori Papa Franjo: “Scholas Occurrentes” za cjeloviti odgoj mladih
Papa govori Vjera

Papa Franjo: “Scholas Occurrentes” za cjeloviti odgoj mladih

Vrijednost obrazovanja za osobni sklad – ta je tema bila u središtu govora Svetoga Oca članovima Papinske zaklade Scholas Occurrentes, međunarodne mreže školâ koja je nastala u Argentini po želji tadašnjeg nadbiskupa Buenos Airesa, Jorgea Marija Bergoglia.

„Sklad“ je riječ koju je Papa Franjo tijekom jučerašnjeg susreta najviše istaknuo. Kad se radi o odgoju, treba govoriti o čitavom bogatstvu ljudske osobe. Iznad svega valja voditi čovjeka otkrivanju dostojanstva života u ljubavi, u otvorenosti susretu. Za formaciju koja mladima pomaže otkriti puninu, lijepo je da otkrivaju najviše vrijednosti života, izražavajući vlastitu kreativnost – kazao je Papa. Zbog toga – dodao je – potrebno je učiti, ali je potrebna i umjetnost, sport, glazba… To su sredstva putem kojih se ostvaruje odgoj i formacija protivna svakoj isključenosti: gospodarskoj, političkoj ili kulturnoj.

Scholas Occurrentes danas broji 400 institucija na 5 kontinenata. Predstavnici školâ su iznijeli nekoliko inicijativa koje su ostvarene u Meksiku, nedavno ubrojenom među države u kojima je Mreža prisutna. U video-obliku bila su predstavljena i tri najnovija programa: „Škola umjetnosti“ u koju je uključeno 17 zemalja, „Škola sporta i društvenosti“ te „Škola građanstva“ usmjerena na sudjelovanje mladih u životu civilne zajednice.

Scholas Occurrentes prilika je za susret koji mogu imati svi mladi i koji je zaista šteta odbiti. To je doista nešto jako dobro zato što predstavlja zajedništvo školâ, koje su zapravo jedna jedina škola koja sve povezuje: škola života – rekao je jedan od učenika na susretu.

Papa Franjo je preporučio da se ne podcjenjuje potreba i želja mladih da otkriju životne horizonte i vrijednosti. Jedna je učenica na susretu pak istaknula: Uvijek nam govore da smo mi mladi budućnost. Ali smo zapravo mi sadašnjost, jer i danas trebamo učiti o vrjednotama kako bismo potom živjeli za budućnost. Na koncu, Sveti je Otac najavio dva sportska datuma povezana sa Scholas Occurrentes: Boksački meč 7. svibnja u Las Vegasu između katolika i muslimana te „utakmicu mira“ 29. svibnja, na Olimpijskom stadionu u Rimu.

Preuzeto: Radio Vatikan

Photo: @AP

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.