Vjera Papa govori Papa Franjo: “Scholas Occurrentes” za cjeloviti odgoj mladih
Papa govori Vjera

Papa Franjo: “Scholas Occurrentes” za cjeloviti odgoj mladih

Vrijednost obrazovanja za osobni sklad – ta je tema bila u središtu govora Svetoga Oca članovima Papinske zaklade Scholas Occurrentes, međunarodne mreže školâ koja je nastala u Argentini po želji tadašnjeg nadbiskupa Buenos Airesa, Jorgea Marija Bergoglia.

„Sklad“ je riječ koju je Papa Franjo tijekom jučerašnjeg susreta najviše istaknuo. Kad se radi o odgoju, treba govoriti o čitavom bogatstvu ljudske osobe. Iznad svega valja voditi čovjeka otkrivanju dostojanstva života u ljubavi, u otvorenosti susretu. Za formaciju koja mladima pomaže otkriti puninu, lijepo je da otkrivaju najviše vrijednosti života, izražavajući vlastitu kreativnost – kazao je Papa. Zbog toga – dodao je – potrebno je učiti, ali je potrebna i umjetnost, sport, glazba… To su sredstva putem kojih se ostvaruje odgoj i formacija protivna svakoj isključenosti: gospodarskoj, političkoj ili kulturnoj.

Scholas Occurrentes danas broji 400 institucija na 5 kontinenata. Predstavnici školâ su iznijeli nekoliko inicijativa koje su ostvarene u Meksiku, nedavno ubrojenom među države u kojima je Mreža prisutna. U video-obliku bila su predstavljena i tri najnovija programa: „Škola umjetnosti“ u koju je uključeno 17 zemalja, „Škola sporta i društvenosti“ te „Škola građanstva“ usmjerena na sudjelovanje mladih u životu civilne zajednice.

Scholas Occurrentes prilika je za susret koji mogu imati svi mladi i koji je zaista šteta odbiti. To je doista nešto jako dobro zato što predstavlja zajedništvo školâ, koje su zapravo jedna jedina škola koja sve povezuje: škola života – rekao je jedan od učenika na susretu.

Papa Franjo je preporučio da se ne podcjenjuje potreba i želja mladih da otkriju životne horizonte i vrijednosti. Jedna je učenica na susretu pak istaknula: Uvijek nam govore da smo mi mladi budućnost. Ali smo zapravo mi sadašnjost, jer i danas trebamo učiti o vrjednotama kako bismo potom živjeli za budućnost. Na koncu, Sveti je Otac najavio dva sportska datuma povezana sa Scholas Occurrentes: Boksački meč 7. svibnja u Las Vegasu između katolika i muslimana te „utakmicu mira“ 29. svibnja, na Olimpijskom stadionu u Rimu.

Preuzeto: Radio Vatikan

Photo: @AP

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.