Vjera Papa govori Papa Franjo: Dolazim u Meksiko kako bih bio oruđe mira
Papa govori Vjera

Papa Franjo: Dolazim u Meksiko kako bih bio oruđe mira

Duhovna obnova, suzbijanje korupcije i nasilja, te zauzimanje za dijalog i mir – neke su od tema o kojima je papa Franjo govorio u razgovoru za meksičku državnu informativnu agenciju „Notimex“, nekoliko dana prije apostolskog pohoda Meksiku, na kojemu će biti od 12. do 18. veljače. Spomenuta je novinska agencija od meksičkih građana prikupila niz pitanja, kako bi ostvarila video-intervju s Papom, snimljen prošlih dana u Domu Svete Marte.

U Meksiku želim biti oruđe mira – istaknuo je Papa pojašnjavajući da to želi biti zajedno s meksičkim narodom. Sâm to ne bih mogao biti, bila bi to ludost – dodao je. Meksiko nasilja, korupcije, trgovine drogom, nije Meksiko koji želi naša Majka od Guadalupe – napomenuo je Sveti Otac. Dolazim u Meksiko kako bih molio s vama da se riješe problemi nasilja i korupcije. Dolazim kako bih vas potaknuo da se svakoga dana borite protiv korupcije, protiv rata, podjelâ, organiziranoga kriminala, protiv trgovine ljudskim bićima – kazao je te istaknuo da se svakoga dana valja boriti za mir, a ne za rat.

Mir pretpostavlja svakodnevni rad koji se vidi u tomu kako odgajam neko dijete, ili kako ga milujem. To je sjeme mira – rekao je Papa te dodao da se mir rađa iz nježnosti i razumijevanja. Istaknuvši potom važnost dijaloga, kazao je da je to ključna riječ za mir. Dijalog među vođama, s narodom i unutar naroda. U obitelji, kao i u gradskim četvrtima, valja razgovarati, biti otvoren za razgovor s drugima, valja poslušati argumente drugih, valja dopustiti da nas drugi ispravljaju – istaknuo je Papa, ali se pritom upitao: Može li se razgovarati sa zločincem?

Možemo razgovarati s onim tko može promijeniti srce toga zločinca – odgovorio je te upozorio da ne valja ulaziti ni u kakve spletke koje me, – kako  je rekao – da bih zaradio novac, čine robom tijekom cijeloga života, i oduzimaju mi slobodu, budući da mir daje slobodu. Potom je potaknuo meksički narod da od Gospe Guadalupske traži dar mira, mir u srcu, u obitelji, u gradu, u cijeloj zemlji.

Papa Franjo je potom opširno govorio o svojoj pobožnosti Gospi od Guadalupe koju je – prisjetio se – posjetio dva puta: prvi put povodom susreta isusovaca, ’70-ih godina, a drugi put u prigodi putovanja Ivana Pavla II., dvadeset godina poslije. Često, kada osjetim bojazan od nekog problema, ponavljam si Gospine riječi upućene Juanu Diegu: „Ne boj se, zar nisam tu ja, koja sam tvoja majka?“ – kazao je Papa te dodao – Katkada stanem pred njezinu sliku i gledam ju, osjećam da je Majka, da pazi, da štiti, vodi naprijed narod, obitelj, da te nježno miluje i uklanja strah.

Govoreći o duhovnoj obnovi, koju priželjkuje od svojega pohoda Meksiku, papa Franjo je meksičkim vjernicima kazao da im dolazi kako bi bio služitelj njihove vjere, jer je upravo zbog toga – kako je rekao – postao svećenik. Ta vjera ima izići van i ući u svakodnevni život, ima biti javna vjera – primijetio je te dodao da vjera jača ponajviše u trenutcima krize. Istina je da u svijetu danas vlada kriza vjere, ali istodobno imamo veliki blagoslov i veliku želju da vjera iziđe van, da bude misionarska, da ne bude – kako se izrazio Sveti Otac – zatvorena kao da je u konzervi. Naša vjera nije vjera iz muzeja, Crkva nije muzej; naša se vjera rađa iz dodira, iz razgovora s Isusom; stoga je to vjera koja ima izići na ulice, i to ne samo u procesiji, nego – prema Papinim riječima – ima doći do radnih mjestâ, u školu, u obitelj, jer inače ne služi ničemu.

Ne dolazim u Meksiko poput jednoga od Trojice Mudraca, pun stvari, nego dolazim kao hodočasnik tražiti da meksički narod meni nešto dade. Dolazim tražiti bogatstvo vaše vjere, dolazim se zaraziti bogatstvom te vjere. Vi niste narod siroče, jer se ponosite time da imate Majku, a kada muškarac ili žena, ili neki narod ne zaboravi svoju Majku, prima bogatstvo koje se ne može opisati – rekao je papa Franjo te na kraju kazao – Majka, to je veliko bogatstvo koje dolazim tražiti u Meksiku.

Preuzeto: Radio Vatikan

Photo: Radio Vatikan

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.