Propovjedi Siniša Tumbas Loketić 5. vazmena nedjelja
Propovjedi Siniša Tumbas Loketić

5. vazmena nedjelja

Braćo i sestre!

Danas, na petu uskrsnu nedjelju, riječ Božja progovara o jednoj činjenici, sa kojom, rekao bih, svi imamo poteškoća. Zapovijed vam novu dajem, ljubite jedni druge. Ovo nije neka velika ljudska filozofija, ova rečenica nije plod teoloških razmišljanja, isto tako nije ni rezultat naučnih istraživanja i humanih poticaja; ovu rečenicu je izrekao Isus Krist, mučen, razapet, koji je umro i uskrsnuo za svakog čovjeka, pa tako i za nas ovdje. Svaka zajednica, obiteljska, društvena, župska, ima svoje poteškoće, kušnje, padove. Na tom tragu, promatrajmo i zajednicu prvih Isusovih učenika koji vjerno svjedoče za uskrslog Isusa. Sigurno da je među njima bilo po koja i razmjerica, ali nikada nisu zaboravili kome služe i tko ih je pozvao. Tu zapovijed koju nam Isus poručuje, ljubite jedni druge, ne može uspjeti održavati, ako najprije ne ljubimo Gospodina. I to je zaista tako, braćo i sestre. Tu sliku, možemo preslikati na svaki detalj našega života. Ako u svome srcu ne ljubimo Gospodina – ne vrijedi nam ni svečano pjevanje, ni sviranje – i ono što je najvažnije, ljubimo Gospodina, da bi uspjeli ljubiti jedni druge. Ljubav koju su učenici imali prema Gospodinu, i prema jedni drugima, omogućavala im je da se i poganima otvaraju vrata vjere, zapravo cijelom svijetu. Tu ljubav koju su oni imali, drugi su primjećivali kod njih, pridruživali se Crkvi Božjoj. Možda možemo postaviti i takvo pitanje, zašto danas nema tolikog oduševljenja za Crkvu, za njeno djelovanje?! Možda najprije nama nedostaje ljubavi za djelo Božje. Kada budemo radili na sebi, kada budemo obnovili svoju vjeru ljubavlju, tada će se u našim srcima ispuniti ono što apostol Ivan kaže u drugom čitanju: Otrt će ima svaku suzu s očiju te boli biti više neće! Apostol Ivan, možda nam se učiniti da nekada govori previše apstraktno, ne stvarno. Ali, kada malo uđemo u dubinu njegovih poruka, možemo primjetiti da govori o obnovi ovoga našega svijeta, našeg bića. Kada Isus drugi puta dođe, tek tada ćemo moći savršeno ljubiti, oprostiti. Do tada, ostaje nam da dajemo sve od sebe da bi u tome nasljedovali Isusa Krista.

Braćo i sestre! Današnja nedjelja može biti jako važna u našem vjerničkom životu. Današnja nedjelja, poticaj je svima nama, osobito Isusovim najbližim učenicima, odnosno Crkvi, da preispita svoje srce i koliko ono ima ljubavi. Ako je ta ljubav sve samo ne to, slaba, siromašna, neki puta i dvolična, zamolimo Gospodina da nam oprosti, a mi odlučimo ljubiti drugačije, odnosno iskrenije. Kada u našem srcu obnovimo ljubav, onda će se dogoditi i novo nebo i nova zemlja, onda će staro uminuti, kao što kaže evanđelista Ivan. Kada naša ljubav postane drugačija, iskrenija, pobožnija, tada će zasjati novi Jeruzalem, okićen kao zaručnica. Sve dok se to ne zbude, ostaje nam da naš pogled uputimo prema Gospodinu, i da svi zajedno sa što većom poniznošću molimo Gospodina riječima: obnovi u nama ljubav prema Tebi, da bi smo mogli ljubiti jedni druge. Amen.

Piše: Siniša Tumbas Loketić

Photo: www.youtube.com

Siniša Tumbas Loketić

Rođen u Subotici 10. ožujka 1987. godine. Kršten je u župi Isusova uskrsnuća u rodnom gradu. Nakon srednje Politehničke škole u Subotici upisuje Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu. Za đakona je zaređen u Subotici 5. listopada 2014. godine, a za svećenika 6. travnja 2015. zaredio ga je mons. Ivan Penzeš. Obavljao je dužnost župnog vikara u Novom Sadu do svibnja 2016. god. od kada preuzima dužnost upravitelja župe Presvetog Trojstva u Selenči. Tokom godinu i pol dana boravka u Novom Sadu gdje je bio kapelan, uređuje emisiju za mlade "Na slobodu pozvani" na valovima Radio Marije. Jedan je od osnivača i urednika katoličke internet stranice www.svjetlo-vjere.com. Dužnost glavnog urednika katoličkog lista "Zvonik" preuzima 6. studenoga 2016. godine, a uređuje ga do travnja 2018. godine kada glavnim urednikom biva imenovan vlč. Vinko Cvijin.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.