Vjera Meditacije O. Vjenceslav Mihetec OCD o Svijećnici
Karmel Meditacije o. Vjenceslav Mihetec Vjera

O. Vjenceslav Mihetec OCD o Svijećnici

Svijećnica, svjetlo je na svijet donijela, i Svoje dijete je Bogu prinijela.

Tim stihom nas stara međimurska marijanska pjesma uvodi u današnji blagdan. Sveta Marija Svećnica!

Današnje Evanđelje govori o događaju prikazanja. Blagdan se zove Prikazanje Gospodinovo. Josip i Marija u četrdesetom danu Isusova života stoje na pragu Hrama u Jeruzalemu i svoga Prvorođenca prinose Bogu. Ispružene ruke starca-svećenika primaju dijete, a srce mu zbori: Svjetlo na prosvjetljenje svih naroda, vidješe oči moje spasenje svoje!

Sve to promatra i svemu se raduje starica Ana. I ovdje, dakle, skromnost, siromaštvo. Nema mase. Kako je u Isusovom životu sve skrovito, tiho, nenametljivo, a opet tako uočljivo!

Vjernici će se danas okupljati u našim hramovima. U rukama će držati svijeće. Goruće. Navijestit će se Evanđelje o svjetlu na prosvjetljenje sviju naroda i krenut će procesija. Sjećam se svog starine župnika, koji me silno podsjećao na starca Šimuna, kako je ganutljivim glasom slavio Svijećnicu, svrstavao nas u procesiju i sam poveo pjesmu: “O Marijo, zvijezdo mora, svijetli nama do na kraj, preko svoga zagovora daj nam doć u vječni Raj!”

Bogoslužje današnjega dana popraćeno je znakom svijeće. Svijeću donosi vjernik, pali je, nosi u ophodu s ostalim vjernicima. Stari je običaj da se još pali i za naviještanja Evanđelja, a negdje i za Pretvorbu. Namjerno sam spomenuo više puta riječ vjernik. Isusova majka Marija vjerujući Božjoj riječi nosila je Isusa u Hram. Vjernik nosi svijeću. Marija, vjernica, stavlja Isusa u ruke svećeniku Šimunu, koji kliče: “Svjetlo na prosvjetljenje!”  Vjernik pali svijeću i javlja se svjetlo, znak Isusa Krista koji je rekao “Ja sam svjetlo svijeta!”

Marija i Josip vraćaju se kući iz Hrama noseći u rukama Svjetlo, Isusa, Svjetlo koje će razotkriti tajne mnogih srdaca. Vjernici se svrstavaju u procesiju, nose u rukama svjetlo svijeće, a to je znak onoga što je rekao Isus: “Tko ide sa mnom, neće hoditi u tami”. Iz Hrama se vraćamo svojim domovima noseći sa sobom svijeću. Blagoslovljenu. Čuvamo je na časnom mjestu i palimo je za molitvu, palimo je u značajnim trenucima života, palimo je u mračnim i mučnim vremenima, da nam osvijetli nakane srca. Kako? Tako da uz plamen svijeće uzmemo u ruke Isusovo Evanđelje i čitamo. Čitajući osluškujemo, osluškujući molimo snagu da tu riječ izvršimo i tako unesemo svjetla u svoju dušu i srca naših bližnjih.

Mač boli probada tolika srca, ali razotkriva tajne mnogih srdaca. Marija je najviše shvatila i razumjela pod Isusovim križem. U duši je bio mač boli, a na križu je visoko bilo uzdignuto svjetlo, ono isto koje je u Hramu držala na rukama. Bio je to čas tame, ali i svjetla koje je, istina, bilo svedeno tek na žižak što tinja, ali se u slavi uskrsnuća rasplamsao i sav svijet obasjao.

Uzmite svijeću. S Marijom se uputite u Hram. Dajte Isusu da vam u srcu zapali svjetlo koje će vam biti tako potrebno na putu života, koje će sakrivati mnoge tajne srdaca. Čuvajte to svjetlo i palite ga u srcima drugih. Kao sveta Marija Svećnica, koja je dijete donijela kao svjetlo riječi, u srca ga ljudi stavila. Da bude na prosvjetljenje svim ljudima.

Divne li prilike, divnog li povjerenja Božjega prema nama. Nećemo ga iznevjeriti.

Izvor: HVALJEN ISUS I MARIJA – prvi dio, o. Vjenceslav Mihetec OCD, Karmelska izdanja, Zagreb

Foto: wikipeda.org

Uredio: Nikola Knezi

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.